用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 南區陳白沙中學
go

南區陳白沙中學 [複製鏈接]

大家對呢間中學有冇認識同評價,好吾好?我只知今年DSE有一個34分

1    0    1    0

34分,好高分喎,知唔知仲有幾多個人入大學?

n 年前佢係band one架,現聽說校風麻麻

好多學校N年前都係BAND ONE 但自從母語教學之後 就...

東區慈幼咪又係一樣, 轉咗母語教學就一落千丈.......

現在應該band2尾-band3
十幾年前好搶手

回覆 AoiGakki 的帖子

而家英文科咁淺, 其他科用哂中文卷考, 就算十科5**有咩咁出奇, 最弊上到大學全英時就見真章

回覆:yekat169 的帖子

中文中學都有英文班,band2 band3 選修科考試都會用英文考。

yekat169 發表於 15-7-28 22:45
回覆 AoiGakki 的帖子

而家英文科咁淺, 其他科用哂中文卷考, 就算十科5**有咩咁出奇, 最弊上到大學全英時 ...
你講得咁易,今年七萬幾考生,點解唔係七萬幾個都5**?
打個五折,都起碼三萬個掛?
你又有幾多粒星?或者有幾多個A??
同埋,DSE有得十科5**嘅咩?
人哋肯定付出過努力,先會獲得好成績;你憑空亂咁否定別人的努力,不負責任!

yekat169  知唔知咩叫拉curve?  全部考生都5**係無可能, 理論上, 睇整體成績八十分都可以會係唔合格   發表於 15-7-30 22:36

醒目開學勳章 王國長老

今年11個狀元全部來自英中....無貶低中中之意, 只想帶出用中文考唔顯得有優勢

yekat169  你中學係咪讀中文中學?  有無係香港讀過大學?  發表於 15-7-30 22:28

回覆:南區陳白沙中學

請教為甚麼用中文考欠優勢?

Charlotte_mom 發表於 15-7-30 11:45
今年11個狀元全部來自英中....無貶低中中之意, 只想帶出用中文考唔顯得有優勢 ...

中中一開始已經輸在起跑線,但同學們仍然沒有放棄,取得好成績,不是更應該贊嗎?
英中無論在師資、家長、背景、投入資源,普遍較中中優勝;英中的優勢是明顯的。每年DSE 一放榜,眾人皆一窩蜂爭相討論各神校有幾多幾多5**。
反觀中中,談論中中學生的DSE表現,彷佛就像討論香港的小數族裔一樣。要知道,band1 學生只佔全港官津約三分一,其餘三分二就是 band2 和 band3,其中大部份就讀中中。
為什麼神校學生拿5**就天經地義,被人傳頌,但中中學生拿5**就要像賊一樣,被人奚落?難道這就是香港人的價值觀嗎?

yekat169  中中就係教育制度下的怪物, 唔係學生既錯, 係教育局同社會既錯..,,,  發表於 15-7-30 22:43

醒目開學勳章 王國長老

如令你誤會, 唔好意思, 我對中中無偏見, 只係見樓上有人話用中文考就易摘星, 至會咁講(中文考無優勢), 其實中文考又好, 英文考又好, 都係考實力

之前有家長話, 個女英文好native, 點解考小一揀英文interview都唔入圍, 其實都唔關事.....咁人地廣東話母語揀廣東話面試, 唔通全部入圍咩? 得與唔得, 好多因素影響呀

pineapple0983  板主我唔係話你,你的觀點沒有問題  發表於 15-7-30 19:11

pineapple0983 發表於 15-7-30 10:32
你講得咁易,今年七萬幾考生,點解唔係七萬幾個都5**?
打個五折,都起碼三萬個掛?
你又有幾多粒星?或者 ...

我讀中文中學出身亦入到大學, 中學學科用中文讀用中文考係絕對有優勢, 但入到大學全英學習就真係有難度, 唔單止我本人, 我好多同學都經歷呢個問題,  我可以講用中文考就算係狀元, 都唔值得過份宣傳, 我唔係想詆毀中中, 現實就係現實, 自我沉醉對學生沒有好處

就好似某某直資攪IB用咩卷B考中文&英文, 出什麼狀元根本不值一提

Charlotte_mom 發表於 15-7-30 14:18
如令你誤會, 唔好意思, 我對中中無偏見, 只係見樓上有人話用中文考就易摘星, 至會咁講(中文考無優勢), 其實 ...
你係咪中文中學出身?  有無係香港讀過大學?

yekat169 發表於 15-7-30 22:26
我讀中文中學出身亦入到大學, 中學學科用中文讀用中文考係絕對有優勢, 但入到大學全英學習就真係有難度,  ...
照你咁講,大陸的學生落來香港讀大學,咪個個都死直?
請你調查吓大陸落來的學生讀成點先啦......
現實就係如果唔比心機唔肯學新嘢唔肯自我反省,根本讀乜都唔惦!

pineapple0983 發表於 15-7-31 13:54
照你咁講,大陸的學生落來香港讀大學,咪個個都死直?
請你調查吓大陸落來的學生讀成點先啦......
現實就係 ...
實際數據就無, 但呢十年新聞報導都有唔少咩省狀元,市狀元係香港讀唔夠兩年就打道回府

pineapple0983  本地英中生就冇人中途退學?  發表於 15-8-1 11:03

南區英中比例係最小, 都希望多D南區中學可以轉為英中, 北區鄧顯都可以二十年間Band5變Band1頭, 希望有心攪好既中學可以拾級而上, 唔好俾某D傳統名校沽名釣譽, 剩係識打著老字號呃飯食

回覆:yekat169 的帖子

其實你都說得好啱,吾係著住套名校校服就係名校生,呃飯食,呢句好啱,吾好講中學,大家睇下鮮魚行學校,近幾年辦得比名校更出色。
我兒子也是中西區名小學,又如何?
考第一派佛教吾知咩中學
考第四派梁球琚
入不到精英班,派位係差到冇朋友,派位當曰四處叩門,打返小學搵校長,校長一早開會到晚,吾會覆你。
平均分差不多80分,你同我講是band 3
開家長會口口聲聲話「各位家長請放心,師兄考TSA考得好好,派位當曰我會幫大家,盡量幫大家去返中學部,當曰所以人是無影無縱」,全部謊話。
怪只怪自己仔吾努力,入不到精英班。
我只是呻下,大家不喜歡的話,講聲不好意思。

pmlai 發表於 15-8-1 17:16
其實你都說得好啱,吾係著住套名校校服就係名校生,呃飯食,呢句好啱,吾好講中學,大家睇下鮮魚行學校,近 ...

深感同情你情況...介唔介意講係邊間小學?  上環果間kc同學會?  果間同中學係完全無關係...

我仔都讀唔到人們口中的名校, 初頭都深深不忿, 係度細心爬多D留言, 部分名校(特別係官校)只係虛有其表, 上堂又唔教書, 又唔改功課,  基本上旨意學生去補習, 返學剩係識操卷, 非精英班就大鑊, 直頭當你係稀客, 好運時跑一個狀元出嚟又有得吹水點掂

所以而家名校挑學生特別睇家底,  DSE差時咪說你去外國讀野雞大學, 佢地又有得交數做window dressing

我自己都出身中中, 唔係想詆毀中中, 只不過始終大學上堂用全英, 能轉得番英語教學就盡量轉
‹ 上一主題|下一主題