用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 啟基學生弟妹入讀機會高嗎?
go

啟基學生弟妹入讀機會高嗎? [複製鏈接]

請問有無家長試過弟妹唔收呀?我細女今年in, 好擔心,如果入唔番啟基就惨la,兩姊妹要讀兩間唔同學校……有無家長可分享下?many thanks.
   0    0    0    0

回覆 lamyan11 的帖子

是有聽說過,但沒有真正識得同學有這情況,多是細佬妹考得更好小學所以放棄啟基。我相信在正常情況下,和校長傾,應該冇問題?不用太擔心。

聽你咁講都無咁擔心,好多謝你的分享。我都覺得有咩事可揾校長傾,學校很有人情味。

回覆 lamyan11 的帖子

Yes, good luck!!

謝謝您!

回覆:啟基學生弟妹入讀機會高嗎?

我情況是哥哥已讀啟基,弟弟面試只是後補生,因校長話佢係十二月細仔,建議讀多年K3,但同時也報了政府派位,若重讀K3則來年不可再報政府派位(只能報一次),好冇保障,於是寫信求位,也請幼稚園校長幫手求情,更出動哥哥去跟校長說很想跟弟弟一起上學,最後收了!

回覆 魅影 的帖子

非常謝謝你的分享。首先恭喜你先,兩個小朋友能讀同一間學校真好。你們很犀利啊,用誠意打動了學校, 連12月細B都入到很難得啊!

想請問你是大約幾月通知收你的?

回覆:lamyan11 的帖子

校監講過,佢地好似政府派位咁,會收弟妹既……
另外,只要有試意,啓基係會收12月出世既細仔細女。

回覆 kasu19 的帖子

原來校監講過收弟妹,我都唔知tim, 我只知8成收啟思和鍾意收大B。

我對仔都係咁,收左
‹ 上一主題|下一主題