用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 多唔多學校初中不讀通識
go

多唔多學校初中不讀通識

有d擔心,呢科又咁難讀,有冇人可以分享下自己可以點準備?

阿女F4先有通識(英文)讀,不过佢讀得ok, 可能你辯論隊,所以都掌握到d答題技巧~佢懶鬼,人地既建議都係多讀報,尤是社評。睇港台時事節目……

回覆 mrsjacky 的帖子

好多中學初中都無通識,得IH
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

囝囝學校初中有通識,由於不懂答題技巧,成績強差人意,今年要重點培訓

mrsjacky 發表於 15-7-27 23:42
有d擔心,呢科又咁難讀,有冇人可以分享下自己可以點準備?
好多學校初中通識叫綜合人文學科(Integrated Humanities)

通識要有基本知識先有得通,否則點會識?千萬不要以為通識係老作!所以初中唔建議讀通識。

熙媽媽  完全同意  發表於 15-7-28 20:27

回覆:多唔多學校初中不讀通識

請問初中LS,IH有咩分別?我見好多英中到中四通識就會用中文,好處在那裏?謝謝

MariaTsui  IH是人民科學,將地理,HISTORY GROUP埋一科  發表於 15-7-30 11:04

bbggmm 發表於 15-7-30 08:32
請問初中LS,IH有咩分別?我見好多英中到中四通識就會用中文,好處在那裏?謝謝

...
中文通識好处大概在走精面,比英文通識較易取得高分d?但英中用中文通識真係有点兒……

初中的確很少學校讀通識,坊間的初中通識書都不多,我認同樓上的樓主所言,要有基本知識才會通識,但我又贊同學校早一點開始通識,囝囝的初中通識跟DSE的通識範圍差不多,只是初中所涉及的內容沒有這麼深及廣,可以讓囝囝有一個蓋念,熟習答題技巧,即比一般學生多3年訓練.

我也有跟其他小學同學家長傾過,發現另一位同學有讀初中通識也是保良局的中學,是否只有保良局的中學才有初中通識讀,純粹八掛問下

回覆:MariaTsui 的帖子

請問你小朋友F1~F3通識是中文/英文,F4又用什麼語言?謝謝。

回覆 Yanamami 的帖子

全港得12間學校通識用英文

沙律媽 發表於 15-7-30 14:25

咁少?

但考評局話, 今年66145人考通識, 87.1%中文作答, 其他英文作答,有8千幾人, 無咁少喎

無咁少吧?

MariaTsui 發表於 15-7-30 11:03
初中的確很少學校讀通識,坊間的初中通識書都不多,我認同樓上的樓主所言,要有基本知識才會通識,但我又贊同學 ...
個人感覺,保良係幾用心教育的。

我仔學校初至高中通識都用英文教。

之前有JM POST, 應不是只得12間通識用英文
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3022000&highlight=%E9%80%9A%E8%AD%98

阿囡升中一,通識是英文教.不過佢中一有EPA...咁又同LA,IH有無分別??好多野都重複..小四常識已教,初中又教...都吾知D課程點攪??

醒目開學勳章

引用:請問初中LS,IH有咩分別?我見好多英中到中四

原帖由 bbggmm 於 15-07-30 發表

...
我女學校中一至中三都用英文讀通識,中四開始用番中文讀通識。
初中通識較錢,用英文教可幫助同學打好英文底;高中通識較深,用中文教會更易明白和書寫。
****初中跟高中通識課程係好唔同,所以唔會因為轉咗語言而有影響。

我知道係咁樣,有錯請更正。

回覆 MC1128 的帖子

亞囝話LS老師講, 唔通老師嘅資料唔update

Yanamami  唔計地區band1,就喺傳統名校都唔止12間啦~  發表於 15-7-31 18:08

回覆:沙律媽 的帖子

我仔都是用英文考通識。