用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 穿耳
go

穿耳

小學穿了耳,中學老師介意嗎?

本來係唔俾,但我女小学穿左戴最最最細粒的,老師只係禁易講:唔戴得耳环喎~~禁就算。我諗中学睇边d学校,—般米已成炊只戴細細粒球形都無乜问題,穿耳都好普遍~

引用:小學穿了耳,中學老師介意嗎? +

原帖由 credit9999 於 15-07-27 發表
小學穿了耳,中學老師介意嗎?
帶細細粒耳环係可以 但帶胶針就要求同学除下 令愿你唔帶

應該至少會俾戴透明色的耳針!

回覆 credit9999 的帖子

唔會介意,但返學唔比戴耳環細細粒都唔比,耳針都唔比!放咗學就唔理你,但着住校服一律唔比戴.

仲有、書包一律唔比掛任何飾品,幾細既都唔比.扎頭髮的髮圈一律要深黑色,其它色一律唔比、深藍都唔比.

黃巴士  男生皮帶扣都有規定, 眼鏡架框都唔可超厚度.... 書包一定不可有掛飾.  發表於 15-7-28 13:58
Yanamami  厳得好得人驚……  發表於 15-7-27 23:16
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

回覆 錡E 的帖子

你間學校好嚴! 是否女校?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 Crabtree 的帖子

女校,係好嚴,
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

回覆:穿耳

Thx

我今年5月既時候穿左,迎新日講校規,話唔可以戴超過0.6厘米直徑
btw除非係女校、著重操行..其他都應該比,驚咪戴透明耳針

MC1128  我哋都係天主教女校,唔咁嚴  發表於 15-7-29 21:29
Yanamami  都唔係间间女校禁厳吖~~我女天主教女校都俾㗎~  發表於 15-7-28 13:56
Everybody Loves Somebody.
In time,everybody was falls in love with somebody
Much that I can't take it
Just as I found YOU

單孔不帶耳環的, 都應該不會"哦".  但如多孔, 就算無戴耳環, 少不免會被駡幾句.

請問透明耳針在那裏可買到? THANKS

回覆 yikmanmama 的帖子

賣耳環的舖頭應該有!

Thanks

回覆:Yanamami 的帖子

部分嚴的學校唔可以戴耳環

Kathy_bo 發表於 15-7-29 19:44
部分嚴的學校唔可以戴耳環
所以—定要去升中简介会,感受下理解下学校方針。阿女果间係好自由既天主教女校,好free~