用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 星期日檔案: 國際學校補習情況
樓主: ritz_ng
go

星期日檔案: 國際學校補習情況 [複製鏈接]

happeecc 發表於 15-7-28 10:01
個國際學校女仔有很多跳舞畫畫興趣班,如果唔係國際學校,邊有呢D時間。

...
有時就算係興趣班都唔使咁多。好似我講既小朋友樂器兩様、運動兩樣、跳舞畫畫、中英數、普通話、再加其他。老實講、淨係樂器、要練起上嚟都足以 fully occupy 小朋友既時間啦!小朋友根本無時間練。唔知佢父母係咪覺得個小朋友係天才。

兩個女仔,邊個同父母一起的時間較多?

中間男仔好乖,說話有紋有路,有節有理。

回覆:星期日檔案: 國際學校補習情況

引用:睇完我好驚。果啲家長好似覺得係必然同無問

原帖由 lovecasey 於 15-07-27 發表
睇完我好驚。果啲家長好似覺得係必然同無問題,啲小朋友反應講出問題所在! ...
第一個case即係local mindset 讀IS,好彩個囡聽教聽話,第時就看佢造化。第二個case就扮到比小朋友自主暑假但其實唔係囉,根本就要佢跟自己個plan行,不過個男仔應該聰明底,頂得住。第三個case我最buy, 我地都係雙職,所以明白陪小朋友上山下海真係要不好有決心同會好攰,不過我都係會行條難嘅路,好過對住四面牆。或者大家自創case 4 平衡下親子時間仲好

引用:Quote:原帖由+lovecasey+於+15-07-27+發表

原帖由 bennyeva 於 15-07-28 發表
第一個case即係local mindset 讀IS,好彩個囡聽教聽話,第時就看佢造化。第二個case就扮到比小朋友自主暑假 ...
我都最欣賞case 3.  父母是親力親為花體力和時間,陪住個女去「學」,唔係報名比$同車佢個camp 放底佢就自己去shopping.

難得!

回覆 torunpoland 的帖子

其實有亞洲人既地方,就係咁

回覆 Radiomama 的帖子

Mine are still young so their own choice but need to have one in each category of sports, arts and science
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

引用:回覆+torunpoland+的帖子 其實有亞洲人既

原帖由 readymama 於 15-07-28 發表

其實有人類嘅地方,就係咁 ...

回覆 minirat 的帖子

我笑左

回覆 bennyeva 的帖子

well said.  

節目中上山下海那個家庭,我仔初小時,我仍可以做得到。但隨着佢玩的運動的訓練時間及比賽多咗,加上學校功課增多(沒有補習),我同個仔上山下海的時間大幅減少。

Case 1: 轉讀國際學校可以有更多課餘時間補習同上興趣班,因為少功課。

同事小朋友讀IS都補中英數,加其他活動,其實同讀local school 的小朋友沒有分別,只是學校沒有考試測驗壓力

引用:同事小朋友讀IS都補中英數,加其他活動,其

原帖由 yslysl 於 15-07-29 發表
同事小朋友讀IS都補中英數,加其他活動,其實同讀local school 的小朋友沒有分別,只是學校沒有考試測驗壓 ...
無咁多測驗,考試,同功課。已經少左好多壓力。補少少課可以接受,但case 1果位又太誇張喇,洗唔洗呀?

引用:回覆+torunpoland+的帖子 其實有亞洲人既

原帖由 readymama 於 15-07-28 發表

Very true.  

My relatives in Canada are also copying the ways of Hong Kong parents.  Class after class as they have even more free time, and daylight during the summer. haha.

picture 發表於 15-7-30 12:07
Very true.  

My relatives in Canada are also copying the ways of Hong Kong parents.  Class after cl ...
Friends and relatives in U.S. also said nearly all background chinese and Indians there are doing the ways of hkg.Filling out almost all time gaps.

引用:Quote:picture+發表於+15-7-30+12:07+Very+

引用:嗰對父母好恐怖,尤其是阿爸 +

原帖由 feipow 於 15-07-30 發表
嗰對父母好恐怖,尤其是阿爸
Agree .... 佢笑住咁答先恐怖,我諗唔明如果佢認同IS理念,點解仲會谷成咁=_=

引用:Quote:原帖由+dcnmxw+於+15-07-30+發表Frie

原帖由 feipow 於 15-07-30 發表
Same in Sydney!!
Sydney 十幾年前已經係咁喇,我指香港人嘅圈子

‹ 上一主題|下一主題