用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 令人一肚氣的... 早慧中文
go

令人一肚氣的... 早慧中文 [複製鏈接]

我個仔讀了幾個月此校的九龍灣分校,它的課程好不好見人見智,但基本上都沒有高小和初中的學生會讀上去囉....

老實說,由於此校的服務太差令人一肚氣...有太多不公平又擾民的條款, 如(1)打風黑雨無補堂,要家長自己教返小朋友錯過的內容和習作,(2) 間所謂學校有不少自己的學校假期,如果你選擇的日子撞了它自訂的假期,你不會有補堂...由於是交月費,你可能以13xx的價錢,上3堂的情況也是有的. 如果你要避開這種情況,又要事先一個月前通知你想轉逄星期幾,要轉返轉頭又要一個月前通知,真是擾民的政策... (3) 這間所謂學校的政策好死板,沒人情味...其實所有野最後都係家長做返,得不償失,所以已經打算下學年不報讀了.

0    0    0    0

回覆:bb081111 的帖子

引用:我個仔讀了幾個月此校的九龍灣分校,它的課

原帖由 bb081111 於 15-07-27 發表
我個仔讀了幾個月此校的九龍灣分校,它的課程好不好見人見智,但基本上都沒有高小和初中的學生會讀上去囉.... ...
你都好勤力,相同的訊息重複地貼在不同的帖子及討論區,小心犯規被禁。

回覆:令人一肚氣的... 早慧中文

唔去唔得!

staff 好寸

bookreader 發表於 15-8-5 08:57
聽說早慧好多人報的,點解咁多人逆來順受?
Superkids都有好多家長逆來順受吖~~—样大排長龍,边鬧边報~

如名牌手袋sales 都受到的話,lei d 小兒科la.

雖然我也看不到課堂有乜好,但條款白紙黑字無騙人,我之前去間的staff 都fairly nice.  e加點就唔知la

bookreader 發表於 15-8-5 08:57
聽說早慧好多人報的,點解咁多人逆來順受?
咁之前話個女畀私補老師非禮,但因為補出黎成績好,所以繼續補你又點睇?

Yanamami  癲!  發表於 15-8-5 14:43
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:bookreader 的帖子

我都唔係幾明白,究竟補習係建基於效用抑或抵唔抵?沒有成績的,留也留不住你吧!沒有效用的,不用給錢都不應該考慮才對!倘若怨氣太重反為會令人失去理智,在孩子面前,更應做好榜樣。有時,補習的實際效果,跟堂數多寡未必有一定的直接關係,但獲得良師的啟蒙和指導卻足可令你渾然開竅。

goodenough 發表於 15-8-7 02:35
我都唔係幾明白,究竟補習係建基於效用抑或抵唔抵?沒有成績的,留也留不住你吧!沒有效用的,不用給錢都不 ...
良師,就係我唔補習既原因之一,補習社賣點,其一就是下次考試分數高d,個個都要即時見效,要咁速成好似快餐咁,可以有幾多良師?就算有良師都未必有發揮機會,既然提升分數係重點,上司點會唔捽數?
Learning to Read, Reading to Learn.

bookreader 發表於 15-8-7 09:55
不同家長有不同要求,普通一間補習社size不大,最多收百多人,如果用些心思努力去吸引百多個家長便可生存, ...
同TVB一樣,只滿足某一觀眾群就可以繼續,不過某一觀眾群其實個電視有聲有畫已經滿足到,真係知足常樂

bookreader  TVB有官府保護壟斷,補習社周街係  發表於 15-8-7 12:55
‹ 上一主題|下一主題