用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全男/全女校或男女校 - 會否成為選校的重要考慮? ...
go

全男/全女校或男女校 - 會否成為選校的重要考慮?

如題. 如小朋友由小學 (或甚至幼稚園) 開始都在全男/全女校就讀, 會否覺得因長期只跟同性小朋友相處而缺乏正常的社交發展? 會否是你們選校的重要考慮因素之一? 謝謝分享!

回覆:全男/全女校或男女校 - 會否成為選校的重要考慮?

不會。就算讀全男或全女校,小朋友也有其他機會與異性小朋友相處。在乎家長有冇辦法擴闊小朋友的圈子。

回覆:全男/全女校或男女校 - 會否成為選校的重要考慮?

最大考慮是有沒有弟妹跟尾

回覆:Silver 的帖子

如果級數一樣的學校,我會選男女校,但往往好學校多數是齋校

karen55407 發表於 15-7-28 17:25
如果級數一樣的學校,我會選男女校,但往往好學校多數是齋校
我諗妳應該話, 好而又有升中保障既學校, 多數係齋校 (除咗SPCC, 培正同民生三間係男女校, 真係無乜).
現實係有不少好既男女小學, 不過都係無升中保障啫!

simonwan  民生好似已經唔同級數。  發表於 15-7-28 18:05
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我會,唔揀齋校,我讀過齋校,知道出到黎社會d學生兩極化,我重視社交多過成績
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

男仔選男校,女仔選男女校。指中學;小學無所謂。

MASAYA 發表於 15-7-28 17:31
我會,唔揀齋校,我讀過齋校,知道出到黎社會d學生兩極化,我重視社交多過成績 ...
我識好多女校畢業生(尤其是天主教個D),都唔想自己阿女讀女校,除非入唔到差唔多級數就無計。其實點解呢?

反而大部分男校生有好強歸屬感,想自己啊仔讀翻自己母校。

simonwan 發表於 15-7-28 18:17
我識好多女校畢業生(尤其是天主教個D),都唔想自己阿女讀女校,除非入唔到差唔多級數就無計。其實點解呢 ...
可能係男校好玩呱,好多老豆選校覺得好玩就得,女校就悶囉,乜都唔得
不過我係讀男校 我覺得d學生出黎同異性溝通好兩極,一係溝死女,一係唔識同女性相處

Silver  我就是擔心這個, 所以才發這個帖   發表於 15-8-29 18:17
Tintin926  絕對認同兩極化  發表於 15-7-28 22:46
Learning to Read, Reading to Learn.

simonwan 發表於 15-7-28 18:11
男仔選男校,女仔選男女校。指中學;小學無所謂。
我小朋友都識....佢地直屬中學放學時段....門口好多男學生嫁....

我自己响男校畢業,非常中意男仔果種brotherhood, 我到現在最好的朋友都係F.1-3的同班同學,所以我上年也只為阿仔報了四間直私男校而已

Tintin926 發表於 15-7-28 22:45
我自己响男校畢業,非常中意男仔果種brotherhood, 我到現在最好的朋友都係F.1-3的同班同學,所以我上年也只 ...
男校個種brotherhood 對男仔來講系重要,所以我話男仔揀男校。女校反而勾心鬥角、是是非非多,女仔讀男女校好D。

不過,如果阿仔系柔弱個種,甚至系女人型,就唔好讀男校;實比人日日恰到殘。

simonwan 發表於 15-7-28 23:44
男校個種brotherhood 對男仔來講系重要,所以我話男仔揀男校。女校反而勾心鬥角、是是非非多,女仔讀男女校 ...

陰公, 我中學個陣除左日日打波之外好似白過咁...

我就選擇小學讀男女校,係人際關係學習會較為平衡。聖士提反都係其中一間可以考慮既有band 1中學backup 既男女校。

MASAYA 發表於 15-7-29 00:17
陰公, 我中學個陣除左日日打波之外好似白過咁...
我都係日日掛住打波,係到中六去Christmas ball先................

回覆:Nath 的帖子

其實St Stephen未必是Band 1(尤其以這裏的標準),但若不介意學費,是一個不錯的選擇。

齋校我覺得ok,依家D細路有咁多課外活動,一定有機會同異性相處

回覆 chansiub 的帖子

我做左都算多資料收集,亦問過學校老師,據大家既了解佢係band one. 但當然好多家長會認為數年前中學部仲係津貼學校未轉直資時,成績未係好亮麗。但近幾年成績顯著轉好,舊年亦出左個DSE 狀元。其實如果本身家長唔打算比學費讀私校,根本就唔會仔細了解間學校,而對學校既認識亦不全面。

回覆:Nath 的帖子

個人認為成積不是St Stephen的亮點。自由度,學習氣氛,環境,配套設施等是我覺得吸引的地方。若有任何冒犯,請見諒。

回覆:Tintin926 的帖子

我從男性朋友婚宴看得出。