用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網軒上vs軒下vs李賜豪。。點揀好?=_=" (苦惱!!!) ...
go

12網軒上vs軒下vs李賜豪。。點揀好?=_=" (苦惱!!!)

如題

醒目開學勳章 王國長老

回覆:12網軒上vs軒下vs李賜豪。。點揀好?=_=" (苦惱!!!)

軒上下有好好的聯繫中學,牌面上係較李優勝。李上位中,功課亦唔少,教學團隊都算有愛心的

引用:如題 +

原帖由 ay.elaine 於 15-07-26 發表
如題
軒上

軒下

回覆:12網軒上vs軒下vs李賜豪。。點揀好?=_=" (苦惱!!!)

真係難決擇,各有優點

如果是今年叩門的,請儘快決定!
如果是11月選自行的,應該選軒上下,李賜豪不用1-1-1。

hkpapa852  其實應該決定咗啦, 官津校無得同時hold兩個offer  發表於 15-8-6 08:45

醒目開學勳章 王國長老

軒上軒下亦唔需要111, 軒上000都有得見, 軒下估計乙部頭3已經有得見

多謝版主對1-1-1的補充!
因我只知李不用。

醒目開學勳章 王國長老

因為今年有親戚就係000叩門軒上有面試, 所以我知呀 (肯定係000同唔識人)

hkpapa852  叩到嗎?  發表於 15-8-6 11:00

軒上

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852  叩到嗎?  發表於 半小時前 刪除

NO啦技不如人, DIP埋心水等開學

回覆:Charlotte_mom 的帖子

嗄!係咪揸住軒下叩軒上呀?

Charlotte_mom  yes  發表於 15-8-6 12:45

軒上冇精英班制,軒下有,派位2間差不多,選location law

揸住軒下叩軒上,唔收都合理吖!

Charlotte_mom 發表於 15-8-6 11:44

hkpapa852  叩到嗎?  發表於 半小時前 刪除
其實點解想叩軒上呢?軒上雖然無精英班,一樣會將全級頭50名內既學生名登係黃榜上面,而且一定有全級頭3排名。壓力唔見得會細咗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

嗄!有皇榜!咁樣樣!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-8-6+11:44+

原帖由 hkpapa852 於 15-08-06 發表
其實點解想叩軒上呢?軒上雖然無精英班,一樣會將全級頭50名內既學生名登係黃榜上面,而且一定有全級頭3排 ...
印象中軒上無咁谷

Charlotte_mom 發表於 15-8-6 20:09
印象中軒上無咁谷
學校可能係無咁谷,因為黃榜一出,見到自己仔女榜上無名既家長自然會去做野,唔駛學校去谷
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-8-6+20:09+

原帖由 hkpapa852 於 15-08-07 發表
學校可能係無咁谷,因為黃榜一出,見到自己仔女榜上無名既家長自然會去做野,唔駛學校去谷 ...
呢個家長心態講真,除非龍校啦,否則好難改變