用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你地對家長:總知唔係BAND1我都唔考慮,BAND2..BAND3 ...
樓主: kenchow9393
go

你地對家長:總知唔係BAND1我都唔考慮,BAND2..BAND3 [複製鏈接]

回覆 TwinWong 的帖子

其實已有很多學生老師都一樣無咗"品"

BAND2係垃圾桶,有点兒那個....

王國會長

kenchow9393 發表於 15-7-26 16:41
家長:總知唔係BAND1我都唔考慮,BAND2係垃圾桶...BAND3係堆填區.
轉自90後教師決戰怪獸家長......
你哋點睇 ...
囝囡有本事咪可以

kenchow9393 發表於 15-7-26 16:41
家長:總知唔係BAND1我都唔考慮,BAND2係垃圾桶...BAND3係堆填區.
轉自90後教師決戰怪獸家長......
你哋點睇 ...
其實現實係有唔少呢D家長, 就算作者唔攞出嚟講, 大家都可能都已經見識過.

如果作者只係想大家笑下開心下, 我覺得無問題, 但如果作者真係某間所謂"Band 1"中學既老師, 而不停網上公開佢學校學生家長既"醜態", 我覺得佢, 同基真小學兩位副校長, 根本只係一丘之貉.

作為一位教師, 如果見到自己學校既學生家長有問題, 應予以協助(或轉介予相關部門). 沒有為學生家庭提供支援, 更在網上公開其"醜事", 是一位教師的責任嗎?

如果呢作者真係某"Band 1"中學既教師, 我只會建議, 大家應對該校敬而遠之.

如果Band 2學校係垃圾桶, Band 3學校係堆田區, 一間有呢D面善心險, 口是心非既教師既Band 1學校, 係更可怕既"大頭奶粉", "地溝油", "超標鉛水"學校.

垃圾桶, 堆田區, 大家一望而知, 自會避之則吉; "大頭奶粉", "地溝油", "超標鉛", 落咗肚死咗都可能唔知咩事.

或者你可以好似某D專家/高官咁諗, 係入面讀幾年書, 拉勻一世唔會有咩問題既!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

瑩瑩老豆 發表於 15-7-27 21:57
囝囡有本事咪可以
就算囝囡有本事, 都唔代表可以咁樣彈其他學校架, 仲有好多好用心辦學既B2, B3架。

其實, 我真係好質疑呢個世界係咪真係有呢D咁白鴿眼既人, 把口臭過屎坑(對唔住, 失禮咗), 我真係响現實世界未見識過。就算有咁既諗法, 都只限於諗既層面吧, 如果公開說出來, 唔怕俾人知道自己無品, 無內涵, 敷淺, 低層次嗎? 好醜啊。

hkpapa852  我見過唔少, 其中一個係我個仔個同學家長  發表於 15-7-28 10:12

hkpapa852  我見過唔少, 其中一個係我個仔個同學家長  發表於 50 秒前

呢個世界真係有咁既人嗎? 唔覺得自己咁講嘢好核突, 好失禮人嗎? 係咩心理質素, 唔明白。

little_yolky 發表於 15-7-28 10:15
hkpapa852  我見過唔少, 其中一個係我個仔個同學家長  發表於 50 秒前
我諗妳有睇過鏗鏘集"功課奴隸"吧!

個LS男生個亞媽都係覺得自己無問題先出鏡啦! 基真小學個兩位副校, 可能到依家都係覺得自己無問題嫁啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-28 10:18
我諗妳有睇過鏗鏘集"功課奴隸"吧!

個LS男生個亞媽都係覺得自己無問題先出鏡啦! 基真小學個兩位副校, 可能 ...
應該係罕有既個別例子吧, 但係大家講到好似好普遍咁。

hkpapa852  已經越嚟越普遍, 由以前一級一兩個變到依家平均每班都有至少一兩個咁既家長   發表於 15-7-28 11:31

醒目開學勳章 王國長老

死喇...........

我親手送個囡去 B1C 垃圾桶度讀................

最慘我囡真係好鍾意呢個垃圾桶, 真係迫佢入左 B1A/B 估佢嬲死我或恨我一世.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

行行出狀元……稍為美化吓個垃圾桶, 垃圾桶都可以人見人愛, 車見車載.  喺堆填區上起豪宅, 咁咪又好搶手咯.  老實講每年都有三分二學生係band2/3生啦, 駛唔駛咁話佢地. 識唔識個"品"字點寫呢!

aleung922 發表於 15-7-28 16:01
行行出狀元……稍為美化吓個垃圾桶, 垃圾桶都可以人見人愛, 車見車載.  喺堆填區上起豪宅, 咁咪又好搶手咯. ...
係嫁, 你地睇, 人形垃圾筒都做埋局長添啦!

回覆 hkpapa852 的帖子

係喎, 唔記得添....... 千其咪睇小D垃圾桶呀  

醒目開學勳章

都係甘講啦, 派位制度, 蒹並唔係選家長心目中頭幾名學校

而係憑成績, 而再選學校
冇得靠幸運

我冇睇過鏗鏘集"功課奴隸",上網睇返先.

little_yolky  我都未睇。  發表於 15-7-29 13:30

kk80400 發表於 15-7-28 16:41
都係甘講啦, 派位制度, 蒹並唔係選家長心目中頭幾名學校

而係憑成績, 而再選學校
你又中point. 以香港中學既派位制度, B1學校既學生, 主要應該都係B1既學生(極其量只有少數B2學生).

故事中位學生入得去呢間B1學校, 理論上好大機會都係B1學生. 學生入到該校不能適應以致成績下跌, 其實係咪學校都有責任呢?

不過今年可能少學生既關係, 真係有唔少band 2 生博入band 1 學校.  

果個自己改中一派位註冊D嘅家長就一定係咁想。

成績差又點,最緊要係品行
我以前小學隔離精英班B班有個男仔既家長覺得我地C,D,E班唔係精英班就係rubbish,唔及得上佢個仔
我地班有女仔本身同果個男仔算friend架,結果個女仔4年班失手入左C班之後,個家長就唔比個仔同果個女仔講野,女仔既媽媽見到果男仔既家長,好正常say個hi姐,男仔媽咪就怒啤女仔媽咪,女仔媽咪同我講佢覺得好無奈,因為大家既子女都係細個就已經識,大家都係朋友,唔明點解佢果囡「失左手」姐,就咁對佢地

認真講啦,雖然果個男仔真係樣樣都好叻,但係我覺得佢媽咪真係有啲無"品",雖然個個家長都想望子成龍,唔想子女同啲損友混埋一齊,但佢咁做會唔會過份左啲呢?見親我地係CDE班臉色都唔多好
Everybody Loves Somebody.
In time,everybody was falls in love with somebody
Much that I can't take it
Just as I found YOU

哇,Band2就係「垃圾筒」
咁我咪姐係推自己入去垃圾筒?
Everybody Loves Somebody.
In time,everybody was falls in love with somebody
Much that I can't take it
Just as I found YOU

王國會長

little_yolky 發表於 15-7-28 10:05
就算囝囡有本事, 都唔代表可以咁樣彈其他學校架, 仲有好多好用心辦學既B2, B3架。
把口係人地的, 冇計
‹ 上一主題|下一主題