用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 2015-16 仲有 IS 會有位的嗎?
go

2015-16 仲有 IS 會有位的嗎?

大家好...想請教

小兒9月就升小四了,一直都在 local school 讀書,都係一間地區普通學校,用意都係想佢識多D 中文字先走,因本來都已打算安排佢小六畢業就出國升學,所以都希望佢先到主流傳統小學學習先再走。

但由於佢天資普通,無任何特異功能,寫字亦慢,所以好多時考試都寫唔切,試過成版做唔切,咁考試成績當然唔好啦,數學科尤其差,小三考試係 4x 分,因佢要慢慢先計得出。佢成績都會浮動,有時好,有時壞,真係睇佢個日考試是否認真。

由於係 local school, 自小二起老師已有說話聽,成日叫我地幫幫佢,但其實佢唔係唔識,係慢D,同好多時唔專心,我對孩子亦從來唔係期望要考第一,讀名校,只要達標就夠,但老師當然唔滿意啦,成日在班上已忽略佢,亦鬧佢,話佢慢,唔做好功課之類,哥哥都証實有此事 (哥哥都係同校,但成績比佢好,所以唔會有呢D野發生響佢身上),依家升小四,被分到最渣個班,哥哥話學校只顧精英班架咋,細佬去到最差個班一定無人理。

我都講我唔係介意細佬成績唔好,只係想佢讀得開心,佢自己就唔覺被老師忽略,因我從來唔會因為老師比說話我地聽我就捽佢,但我同哥哥看在眼內就心知肚明。朋友們知悉此事都叫我比細佬轉去國際學校,話個邊環境會較正面,起碼唔叻都唔會比老師睇唔起...云云....我係想試轉,但又有以下想法:

1) 自知細佬成績唔夠好,成績表又唔靚仔,眼看好多讀 IS 既小朋友都十項全能,小兒英語溝通無問題,但當然同 IS 小朋友比梗係唔得啦

2) 再加上成日聽到話 IS queue 已好長,咁競爭咁大,自要叻人先會收,細佬更無機會

3) 有諗過轉去無咁辛苦既 LS, 但問題係, 我估 LS 都會嫌佢成績唔夠好唔肯收佢,去再差D 既就同依家無分別啦,何必要轉?

3) 咁我想請教下各位,是否仲會有 IS 會有位,又唔介意小朋友成績麻麻?  我在想,紅既學校我地唔駛諗了,咁請問仲有無其他會有機會?  會有 IS 肯收呢D 小朋友嗎?

如果真係無就只好捱埋呢三年先走啦....

謝指教

回覆:2015-16 仲有 IS 會有位的嗎?

我相信唯一方法是打電話去學校問才知有無位,現在放暑假學校會否安排筆試和面試?坦白講,一般想中途加入學校也會考慮成績是否達到要求,特別是英文寫作,因LS和IS要求不同。

回覆:彥彥媽咪 的帖子

試吓啟思,雖然不是IS,但學校有愛心,不太谷

回覆 彥彥媽咪 的帖子

打電話去唔同既學校問吓啦!我覺得小朋友既自信好重要。IS對小朋友既容忍比較大、亦有更多空間比佢地發展同 catch up。

IS 絕對不是在LS成績不好的救生泡! IS interview 對英文及數學的要求是高的, 如果想轉成績不錯的IS, 要小朋友下苦功! in the meantime you may try to apply but majority of good IS have long waiting list already.
You may try to apply next year (16-17) and spend this year to enhance the English & Math  

你個情形,好少國際學校收。試下耀中,但要好有誠意,打電話去要求見主任/校長,要「求」佢地幫忙,比個位你,要有耐性,可能要等,佢地打心理戰,有位都 hold 住,甚至刻意先 reject 你,你要再求情,可能到開學後會收,我識人同你仔情形差不多,都係咁求了一個位。

1線個d IS唔洗試啦,輪到你interview都可能2-3年後,況且收名校精英都唔收成績差既啦,試下d比較3-4線,即係個d假國際學校呢,行DSE但又話英語教學個d私校,唔係IB又唔係美國英國澳洲,總之就話係happy school,唔谷,橫掂你都冇要求又會去外國,頂住3年先

1線個d IS唔洗試啦,輪到你interview都可能2-3年後,況且收名校精英都唔收成績差既啦,試下d比較3-4線,即係個d假國際學校呢,行DSE但又話英語教學個d私校,唔係IB又唔係美國英國澳洲,總之就話係happy school,唔谷,橫掂你都冇要求又會去外國,頂住3年先

回覆:彥彥媽咪 的帖子

Try Korean International School. It's not a popular school but it's definitely a good school.

引用:1線個d+IS唔洗試啦,輪到你interview都可能

原帖由 joycheung801 於 15-07-28 發表
1線個d IS唔洗試啦,輪到你interview都可能2-3年後,況且收名校精英都唔收成績差既啦,試下d比較3-4線,即 ...
又唔可以話人假IS三四線 …… 英語教學happy school行local課程就是扮IS嗎?其實多d本地學校行happy school style不是很好嗎?值得鼓勵!不應貶低佢地。

佢你有一樣說得對,樓主是可考慮LS happy school, 例如音小,課程功課同本地學校一樣,分別在老師對小朋友的態度, 會比較positive, 唔會對lack behind的小朋友好discouraging。

引用:Quote:原帖由+joycheung801+於+15-07-28+發

原帖由 紅紅 於 15-07-29 發表
又唔可以話人假IS三四線 …… 英語教學happy school行local課程就是扮IS嗎?其實多d本地學校行happy school ...
有一班人係好中意開口埋口都話人「假 IS」,一見有人咁講,我回都廢事。

回覆 blc_mama 的帖子

謝謝你既資料, 我會去試

回覆 紅紅 的帖子

我其實都係想問下各位知唔知會仲有咩IS 係唔多人爭就去試 ONLY, 莫講話一線既我考唔到,有能力去考都唔輪到我地啦,我一向感覺 all IS schools are elite schools, 唔係 "平凡人" 讀的, 個個非富則貴,家庭背景去唔到首富LEVEL 都多數係社會上收入高既一群,所以我仔應唔會引起呢D 一線學校既興趣, 故只可試一D 未收夠學生,又或仲可以多收幾個個D 學校我地先會有機會。

你講既HAPPY LS SCHOOL 我地唔係無諗過,但同上面一樣道理,好多香港家庭都爭崩頭唔夠分,咁阿仔咁既成績更唔吼啦,先即管試試問問各家長知唔知仲有學校仲有位可以申請。

anyway, thanks for your advice!

彥彥媽咪 發表於 15-7-30 00:04
回覆 紅紅 的帖子

我其實都係想問下各位知唔知會仲有咩IS 係唔多人爭就去試 ONLY, 莫講話一線既我考唔到, ...
Delia school of Canada. My kid used to study there.

bomani 發表於 15-7-30 00:46
Delia school of Canada. My kid used to study there.

Delia 在太古城,可以試試。亞女話她好多同學在外國來的,是跟隨來港工作的父母來的,其他 IS無位,都係暫時讀住這間再轉去其他 IS。另外西灣河韓国國際都可以一試,因為好多讀讀下,如英基等其他IS有位會轉走。另外,我公司有人在外國回流返來,考了好幾間 IS 都考唔到,因為英文程度太低,是國內人移民過外國,母語是普通話,最後去了藍田新開個間 Nord,聽聞讀得幾開心!

這些反而不是那些人所說的假 IS,由於是一綫IS, 本地家長未必爭著入。

If u are interested in an IS, just arrange a school visit and submit the application. If u try, there is a chance. IS normally can arrange school visits for prospective parents.

讀完小六去外國大多是升讀中二,不如考慮讀完小五走升中一,不用插班。

引用:Quote:原帖由+紅紅+於+15-07-29+發表又唔可

原帖由 nintendo 於 15-07-29 發表
有一班人係好中意開口埋口都話人「假 IS」,一見有人咁講,我回都廢事。

...

引用:1線個d+IS唔洗試啦,輪到你interview都可能

原帖由 joycheung801 於 15-07-28 發表
1線個d IS唔洗試啦,輪到你interview都可能2-3年後,況且收名校精英都唔收成績差既啦,試下d比較3-4線,即 ...
人地又冇自稱國際。唔洗話人假IS既。更何況happy school local學校全英教學係爭崩頭唔係你想入就入。人人要求唔同姐