用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 怕陌生情況得甚
go

怕陌生情況得甚

亞女就黎3歲,由bb開始已經好怕陌生人。但自小都不斷跟我地去好多朋友gathering,又上playgroup。佢番左一年N班,老師話佢非常主動又social,仲會照顧其他人,得受歡迎。但直到依家,佢見到我既朋友或小見面既親戚,都好驚唔肯叫人,有時仲驚到伏喺我心口唔敢望人。去學校interview更加唔會彩老師。已經用盡好多方法氹佢,都無法令佢開口。除左慢熱可以解釋到佢既情況,仲會唔會有其他心理因素我忽略左?有須要見心理醫生嗎?

回覆:怕陌生情況得甚

同我個女一樣,我個女月底2歲,10m開始返pg, 同其他小朋友玩係冇問題好開心,但老師一提問就唔出聲,n班interview除左一間似pg玩耍型式外,其餘面試表現均衰到貼晒地,完全唔啋老師唔俾反應(我女認知及言語方面比同齡叻,但就係零反應)。我個女做左皮紋分析,呢種行為係有得解釋,同腦區特質有關。簡單啲講我女係欠缺安全感及自信心+容易受驚(我女仲有其他"問題",在這不作詳述),返pg free play時段+去公園玩係玩樂零壓力(佢返緊學前班對住小朋友都冇問題),但被老師提問就有壓力。見到陌生人或少見既親戚會驚都係同一個原因。我根據皮紋分析師既建議俾阿女聽醫學共振音樂,聽了半年左右,睇到佢有慢慢改善,但都仲係比一般小朋友慢熱,始終小朋友大腦仲發展緊,要耐心俾時間小朋友調整,我心急都冇用。我都擔心緊來緊既k1 interview,還好佢有唯一一個n班offer, 呢間學校幾好又可以直升k1, 雖然好希望k1轉間再好啲又近屋企既學校,但我只能平常心對待阿女呢個"問題"…係好無奈,但我只能接受佢天生係咁既個性…

回覆:scgift 的帖子

好多謝你既分享!我都會考慮下皮紋測試,希望多d了解我個女既問題。其實都唔知呢d叫唔叫問題。佢依家返學開開心心,我都無強求再考其他學校。唔想迫佢,不過都希望可以改善下佢怕陌生既情況。

我囡31個月,情況跟你地一樣,佢要成起碼20分鐘先warm up到,如果唔係只肯拖住我dum低頭,如果有D未見過或少見,直情全情dum低頭,唔知點算

回覆:scgift 的帖子

點可以增加安全感

我小朋友差不多六歲,仍是時好時壞。pn和kg interview 都是莫應機。花了以年計的時間才會向日日見的管理員講早晨。明白interview 應人好緊要,但小朋友性格各有不同,interview 只有一個標準。龍年後出生率低了 ,入到好學校機會多好多。多些讚賞孩子好的地方,佢有足夠的信心自然敢於面對宿生人。

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

小小分享~也可能只是對我小朋友🐷有效用~最近不知為何🐷去到陌生環境~甚至去過好多次既地方~初初總是愛粘著媽媽的腳~叫著'媽~咪,媽~咪'(之前也不會這樣,可能是失去了安全感吧!)但總是纏著纏著不放手.....無論說什麼都是這個樣子.....令媽媽有點失去耐性😓😓上兩個星期只好不停祈禱....希望神能幫媽媽一點點🙏🏻直至前兩個星期六....🐷點了她最愛的粟米做早餐....送了一本書叫'媽媽'....看到最後一頁....媽媽跟🐷照著說:「就算我們眼睛看不到,不代表媽媽不在,🐷🐷不用怕,媽媽永遠都在這裡。」叫🐷轉身背對著媽媽...問她媽媽係唔係度呀?🐷話係度呀⋯⋯媽媽跟🐷說「媽媽永遠都係度呀!」從這天開始,🐷終於不再纏著媽媽的腳⋯可以放手自己繼續去玩了!感恩☺️🙏🏻這是剛剛過去的11月發生~因第一天3個interview都好怕陌生~所以很煩惱~很神奇地出現這本故事書~小女就冇再咁驚陌生地方嘞~之後既interview都算順利😢好彩

我個女都係咁,時好時壞,我有時夜晚將佢的問題用故事代入,表明'欣欣''明明'都害怕見陌生人,不過長大都嘗試勇敢d......見親友前一定有預告,話大個女識講嘢就要有禮貌,有時佢都會答我唔叫,我會話:試吓啦,叫人之嘛,唔使hug,佢又好似好d。

請問嗰本媽媽嘅書喺邊到買ga?