用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門區名校
go

屯門區名校

屯門區 band 1 中學,年年高考成績都不錯,什至出狀元,小學都應該有很多間名校,㸃解呢度咁少人講既?

引用:屯門區+band+1+中學,年年高考成績都不錯,

原帖由 happyforever138 於 15-07-25 發表
屯門區 band 1 中學,年年高考成績都不錯,什至出狀元,小學都應該有很多間名校,㸃解呢度咁少人講既?

...
例如邊間?新科狀元嗰間?

回覆:happyforever138 的帖子

我兒時讀屯門區果間狀元中學其下的小學,呢區的學校網全部都是基層屋村出生,根本成績好果d 係資優生,靠自己。好少人補習或者屋企會有咩資源俾佢地,上得到果間中學仲做到狀元好多真係睇天資,讀邊間小學係冇咩關係,同老師資歷冇咩關係。

引用:我兒時讀屯門區果間狀元中學其下的小學,呢

原帖由 chelsea_jbb 於 15-07-26 發表
我兒時讀屯門區果間狀元中學其下的小學,呢區的學校網全部都是基層屋村出生,根本成績好果d 係資優生,靠自 ...
你兒時讀屯門區,成績好果d 係資優生,靠自己,好少人補習或者屋企會有咩資源俾佢地,但今時今日咁多私樓都冇咩資源比佢地??  同依家中小學生唔通因為資源多左而退步到冇人提?

引用:屯門區+band+1+中學,年年高考成績都不錯,

原帖由 happyforever138 於 15-07-25 發表

...
屯門小學好似何日東,同保記嗰幾間係勁
。中學咪梁球琚,百週年,陳瑞芝