用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園選校請教
go

幼稚園選校請教 [複製鏈接]

大家好,本人來港壹年, 對香港的教育制度還很不熟悉,想請教大家幾個問題。
我個女而家準備讀K2, 係Tutor Time, 因爲K3要去到紅山分校讀,所以想考慮轉其他幼稚園。

想請問,除了國際學校的幼稚園部,還有什麼幼稚園的課程會以國際學校爲目標呢?(現在讀的學校是一個半小時英文一個半小時普通話)

除了國際學校,其他的私立直資學校的教學上有區別嗎?或者這樣講,係咪從幼稚園開始,選左國際學校就好難中途轉去本地私立學校,或者反過來?

我對我D孩子,無咩大既期望噶,就係想距開開心心生活,當然就希望英文可以講好D,將來可以出國開闊下視野咯。甘既情況, 我覺得國際學校會比較好既選擇, 但系我覺得好似好難入, 仔女每日無幾個鍾學幾種興趣可能連申請資格都無。甘既情況,大家有無咩OPTION可以建議呢, 我住港島。
   1    0    0    0

幼稚園階段本地私立或國際幼稚園 (如英基之下) 無太大分別, 多數出名本地私立幼稚園都是有英普班, 英普時間同你現在tutor time 一樣.  學劵的幼稚園就多數是英廣班, 亦未必切合你想入國際小學的方向.

國際學校小學是幼稚園讀完K2就入, 跟平常要讀完K3才入小學不同. 所以如你己打算入讀國際小學, 可能現在己要開始申請國際小學, 不需花太多時間去選及轉幼稚園 (反正只讀一年) ,  在任何幼稚園完了K2之後可以入讀國際小學grade 1.   當然國際小學收生有很多不同需求, 有的易入, 多數好難, 可能去國際學校的topic 望下問下吧.  

回覆 HaYi 的帖子

謝謝,我已發現多數國際學校5歲就可以入grade 1,現在準備着手申請學校,謝謝。

弘立?
http://www.isf.edu.hk/

回覆:幼稚園選校請教

去國際學校版,有一部分international school  愈早報愈有着數,建議你找一間local K3 as back up, 盡快apply international schools

‹ 上一主題|下一主題