用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 那裡可以做 資優評估
樓主: EstellaWong
go

那裡可以做 資優評估 [複製鏈接]

引用:我bb黎緊22個月,都排左5月尾去協康,有疑

原帖由 Starrie 於 16-05-01 發表
我bb黎緊22個月,都排左5月尾去協康,有疑問盡快求證,可以盡早處理
我仔在大坑東協康做,由Edu Psy翁先生做,解析得好詳細,讓我知道如何教養資優小朋友。雖然我工作都接觸不少資優小孩,但講到教養自己孩子,又是另一番體會,很多困難和疑慮,這Edu psy都幫我解答了,報告兩星期後寄到家中。

回覆:那裡可以做 資優評估

我仔已經做咗評估 ,報告亦收到。
我同爸爸一切 用 平常心處理。

引用:Quote:原帖由+mypineapple+於+15-10-22+發

原帖由 conniewktang 於 16-03-26 發表
唔使諗,在HK support不會好多,得個知字。
知完後父母可作為他佰樂,父母上堂看有關的書絕對可幫助小朋友,起碼你如果對待他也可有更好方法

引用:Quote:原帖由+Starrie+於+16-05-01+發表我b

原帖由 conniewktang 於 16-05-04 發表
我仔在大坑東協康做,由Edu Psy翁先生做,解析得好詳細,讓我知道如何教養資優小朋友。雖然我工作都接觸不 ...
Hello , 你係協康做 IQ test 多少錢,可以自己揀EP ? thanks

引用:Quote:原帖由+conniewktang+於+16-05-04+發

原帖由 gingerm 於 16-05-20 發表
Hello , 你係協康做 IQ test 多少錢,可以自己揀EP ? thanks
4800, 佢assign的, 你試下要求某一個EP, 有期就得!

引用:Quote:原帖由+gingerm+於+16-05-20+發表Hel

原帖由 conniewktang 於 16-05-20 發表
4800, 佢assign的, 你試下要求某一個EP, 有期就得!
係咪自己打去預約便可?定足六歲先ok?

引用:Quote:原帖由+conniewktang+於+16-05-20+發

原帖由 Wonderlady 於 16-06-10 發表
Yes, 要上網download表and fax 去。

引用:Quote:原帖由+conniewktang+於+16-05-20+發

原帖由 Wonderlady 於 16-06-10 發表
青葱計劃

conniewktang 發表於 16-5-20 16:55

4800包果個report係咪好簡單?有無話IQ幾多?
我見話詳細report要再加2400
约咗下星期,唔知有無需要加$

引用:我bb黎緊22個月,都排左5月尾去協康,有疑

原帖由 Starrie 於 16-05-01 發表
我bb黎緊22個月,都排左5月尾去協康,有疑問盡快求證,可以盡早處理
請問係打電話去協康約排期?? 定係要referral??

阿女K2,  未足6歳 ,老師話她不太専心,但答問題又答得對,―時又發問許多問題,同我講囡囡可能有gifted 特徴,我只覺得囡囡正日問why?記性好少少,唔覚係優,6歳先做得評估,無乜可做。在討論区睇到香港資優教育學苑
有個: 重點活動­——
「學生主導」系列(一):
資優種子萌芽時

https://www.hkage.org.hk/b5/stud ... -gifted-mind-starts

心思思想参加,比学宛睇睇,希望會了解到一點點
‹ 上一主題|下一主題