用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 那裡可以做 資優評估
go

那裡可以做 資優評估

已有 3 個 老師 叫小兒 去做 資優 評估 ,請問私人的可以住那裡做?

另外,老師 除覺得似資優外 亦覺得佢讀寫有問題,請問我又可以住那裡做測試。

謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果已足6歲,可以自己俾錢去坊間合資格臨床心理學家或教育心理學家度做
大路嘅,資優教育學院、中大、小童群益會都有得做評估
恐龍家

回覆:那裡可以做 資優評估

請問k3做評估會否太細?

醒目開學勳章 貢獻勳章

HMmummy 發表於 15-10-4 17:36
請問k3做評估會否太細?
足六歲就得
恐龍家

引用:Quote:HMmummy+發表於+15-10-4+17:36+請問k

原帖由 小曳人 於 15-10-05 發表
足六歲就得
請問如果剛足4歲有適合的評估嗎?

小曳人  要足6歲  發表於 15-10-19 17:34

其實做完評估之後有咩跟進?學校有特別安排?

引用:已有+3+個+老師+叫小兒+去做+資優+評估+,

原帖由 EstellaWong 於 15-07-23 發表
已有 3 個 老師 叫小兒 去做 資優 評估 ,請問私人的可以住那裡做?

另外,老師 除覺得似資優外 亦覺得佢讀 ...
協康,edu psy推介的。
Psychological services at Heep Hong
Details and application
http://slp.heephong.org/cht/files/staticpage/278/Psy%20Form%202016.pdf

引用:其實做完評估之後有咩跟進?學校有特別安排

原帖由 mypineapple 於 15-10-22 發表
其實做完評估之後有咩跟進?學校有特別安排?
唔使諗,在HK support不會好多,得個知字。

協康收費服務
Psychological services at Heep Hong
Details and application
http://slp.heephong.org/cht/files/staticpage/278/Psy%20Form%202016.pdf

但要足6歲才去做

引用:Quote:原帖由+EstellaWong+於+15-07-23+發

原帖由 conniewktang 於 16-03-26 發表
但要足6歲才去做
can you share what will be tested during the assessment?

引用:Quote:原帖由+conniewktang+於+16-03-26+發

原帖由 callmebabe 於 16-03-30 發表
can you share what will be tested during the assessment?
你自己打去協康問。我從不過問內容。

引用:Quote:原帖由+conniewktang+於+16-03-26+發

原帖由 callmebabe 於 16-03-30 發表
我仔剛做,report未出。

回覆:callmebabe 的帖子

IQ test是保密的,孩子也不應連續做;但香港有些私人機構,曾為針對家長的要求,以培育IQ為名,為孩子做訓練、然後才做評估,完全漠視了守則。

Radiomama 發表於 16-3-30 22:36
IQ test是保密的,孩子也不應連續做;但香港有些私人機構,曾為針對家長的要求,以培育IQ為名,為孩子做訓 ...
認同,唔知邊道睇過有個post, 好似4歲使完,6歲又再做,因同學一行入房已開始被評估,如之前做過,已比未做過的同學有經驗,一定會高分咗,不過有啲家長可能就係為咗咁亦不為奇!

唔需要刻意做,通常學校有懷疑,会轉介教育局edu psy, 免費。

請問中大的是在網頁哪裡?我找不到相關資料

Care_Bears2009 發表於 16-4-29 11:11
請問中大的是在網頁哪裡?我找不到相關資料
http://ww2.psy.cuhk.edu.hk/chpc/cht/content/services

引用:Quote:Care_Bears2009+發表於+16-4-29+11:1

原帖由 setom 於 16-04-29 發表
http://ww2.psy.cuhk.edu.hk/chpc/cht/content/services
Thank you

我bb黎緊22個月,都排左5月尾去協康,有疑問盡快求證,可以盡早處理