用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如何得知中學的校風好唔好?
go

如何得知中學的校風好唔好?

好多時選學校仲了睇成續外, 還要睇佢的校風好唔好.
但本身係在職媽媽, 放工返到自己個區都好夜,
D學生都走哂啦, 點睇到佢地D行為好唔好呀!
在BK睇/問大多數講來講去都係個幾間.
仲有咩方法知道呢?

幪面超人 發表於 15-7-23 15:26
D學生都走 ...
個人覺得直接去學校門口觀察係最重要既方法,開放日(或者其他學校公開活動時)去同啲學生傾下都係我會用既方法。

引用:好多時選學校仲了睇成續外,+還要睇佢的校風

原帖由 幪面超人 於 15-07-23 發表
D學生都走 ...
如果真心為自己子女,攞假去目標中學親身觀察是絕對值得。

CFSS & SSGC

自己雙眼

回覆:幪面超人 的帖子

放工好夜,可以上班前觀察;或者主動問鄰居如果有子女在某校讀。
咁啱今天見到有個男仔曾經先後在兩所2c-3a學校就讀,他很快回答那間較好,問用家做實際,b2-b3未必有公佈公開試成績,只靠看校風。 當年選擇2a作保險線,也是查詢學校畢業生

回覆 王家爸爸 的帖子

好呀!

我有這些提議:
*去學校資訊日,多數星期六舉行,不影響上班.
*有些學生會在星期六回校活動,可趁機主動詢問.
*在居住處多留意目標中學學生,趁有機會碰面時咨詢.
*也可到圖書館的自修室碰運氣,也會巧遇到還穿著校服未回家的學生,面皮厚厚的又問下.
*多上學校網站瀏覽.

王家爸爸    發表於 15-7-24 09:00

sum-yan 發表於 15-7-23 18:41
如果真心為自己子女,攞假去目標中學親身觀察是絕對值得。
有啲野唔可以懶,我兩個仔升中之前,港島區B1學校同九龍最Top嗰幾間男校,大部分我都觀察左幾年(小四開始)。

真係做人亞媽咩都做得出!

醒目開學勳章

親身觀察勝過道聽途說

最好請全日假, 先去學校門口視察,
午飯時間, 揾間最多學生去嘅歺廳,
佢地食飯顧住閒聊, 你就睇到更多佢地真情流露行為

引用:最好請全日假,+先去學校門口視察,午飯時間,

原帖由 TwinWong 於 15-07-24 發表
最好請全日假, 先去學校門口視察,
午飯時間, 揾間最多學生去嘅歺廳,
佢地食飯顧住閒聊, 你就睇到更多佢地真 ...
十分同意,當年交完自行的報名表後,在附近商場午膳後,就知有些學校一定唔會選,也令小朋友明白家長強調校風重於一齊是甚麼回事。

回覆:如何得知中學的校風好唔好?

其實仲有個方法,係小朋友取得心儀學校師兄師姐的fb或ig,裏面有好多家長係睇唔到嘅嘢,我就大開眼界喇

王家爸爸  睇名校 Secret 都得  發表於 15-7-24 13:25

i will take half day annual leave

回覆:如何得知中學的校風好唔好

除左以上啲建議外,我好鐘意去明愛賣物會睇下啲天主教學校既學生佢地表現如何 呢啲唔係formal安排既校內資訊日,更加睇到"鏡頭"另一面既細路係點既樣,有啲學校睇完又真係令我覺得唔會報架

silvia_ng 發表於 15-7-24 13:15
除左以上啲建議外,我好鐘意去明愛賣物會睇下啲天主教學校既學生佢地表現如何 呢啲唔係formal安排 ...
有D咩特別的表現呀??

王國會長

幪面超人 發表於 15-7-23 15:26
D學生都走 ...
最好食午時份去學生出沒的食店坐下

醒目開學勳章

1. 一定要平日親身去學校附近睇(除非你住係學校隔離)
2. 問下社區中心負責中學社工(當然要事先有交情)
3. 去學校附近圖書館, 公園坐下 (放學時間), 有下有無學生係到玩同流連