用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朋友兒子家住九龍塘,但派位派左去黃大仙 ...
樓主: joy_joy_chan
go

朋友兒子家住九龍塘,但派位派左去黃大仙 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-8-3 10:38
2014-2015年計, 呢堆學校加埋有444個學位, 詳情如下:

咦?! 2014-2015年度41網中首三志願得424人, 咁都未 ...
多謝詳細數字補充

數字不是一切, 但至少是客觀事實,好過亂咁被人嚇

41網統一派位, 究竟係咪四個有一個派黃大仙, 自己諗清楚

MC1128 發表於 15-8-3 16:43
多謝詳細數字補充

數字不是一切, 但至少是客觀事實,好過亂咁被人嚇

係41網會放乙1, 大多數人都係集中係3間(DPS,MCS,LS), 2014-2015年度三間加埋只有181個位, 全網共有801人參加派位.

假設有8成人乙1放呢3間, 即係約641人, 咁即係命中率只有~28%. 餘下160人抽上面其它二線學校. 乙1以後, 二線學校剩下103個位

唔中個460人中, 最多有103個係乙2可入番上表中其它幾間41網學校, 不過仲剩番357人要去乙3或以後, 結果都係派去黃大仙或者入孖寶.

如果咁計, 641個搏神校既人最後有357人派去黃大仙或者孖寶, 失敗率機會率其實高過55.7%, 即係每5個抽神校既人就只有1個人中, 最多1個人可能入其它二線學校, 仲有至少3個就派去黃大仙或者寶校

4個有1個派去黃大仙, 其實估計得保守咗啦!

(*** 其實人數仲未扣甲部中咗果D, 計到既話, 中寶率可能仲高 ***)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-8-3 17:02
係41網會放乙1, 大多數人都係集中係3間(DPS,MCS,LS), 2014-2015年度三間加埋只有181個位, 全網共有801人參 ...
吓, 數字明明白白

如果, 基華,華德, 聖家,九官,統統唔想讀, 結果去咗黃大仙

咁, 就唔好怨

MC1128 發表於 15-8-3 17:23
吓, 數字明明白白

如果, 基華,華德, 聖家,九官,統統唔想讀, 結果去咗黃大仙
真有其人---我囉~~

只填MCS一间,其他全部唔要讀~~就係被飛左去黄大仙咯~
‹ 上一主題|下一主題