用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升中的話,小學的名氣重要嗎
樓主: Anson133
go

升中的話,小學的名氣重要嗎 [複製鏈接]

未面試有影響,面過試就冇咁重要,如果面試後都覺得名小有優勢而唔收你 (假設讀村校),你要慶幸佢冇收你啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

有些關係舉一個極端例子:
我地net 14有一間小學,全級第三打後已band 2。 假設有小朋友在此校考第五,和在net 16的龍頭考頭70%也是band one的全級第五一起去考band one A中學,後者一定機會大而前者是沒有機會的。因前者是band 2而後者是band 1。
這是與全港排名有關。

引用:未面試有影響,面過試就冇咁重要,如果面試

原帖由 MASAYA 於 15-07-23 發表
未面試有影響,面過試就冇咁重要,如果面試後都覺得名小有優勢而唔收你 (假設讀村校),你要慶幸佢冇收你啦 ...
中學不一定因為名氣,可能是名校生次第較高

回覆 Anson133 的帖子

名次緊要D

marcuscyrus 發表於 15-7-23 12:49
中學不一定因為名氣,可能是名校生次第較高
我意思係未面試,中學對學生既認識就只有所屬小學同成績,面試後就唔止咁表面既了解,如果呢個階段中學都只係睇小學既名氣或名次,我覺得入唔到都唔係損失,又或者只係我自己對名次睇得較淡,一廂情願覺得中學應該睇到成績以外既野
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我覺得只有咩中學上大學, 中學個名就不重要, 小學上中學, 幼稚園上小學都會有影響..

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-7-23+12:49+

我意思係未面試,中學對學生既認識就只有所屬小學同成績,面試後就唔止咁表面既了解,如果呢個階段中學都只 ...
次第,是同小學本身掛勾而不是純個別學生能力

MASAYA  所以我先講面試前後囉  發表於 15-7-23 13:40

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-7-23+12:49+

我意思係未面試,中學對學生既認識就只有所屬小學同成績,面試後就唔止咁表面既了解,如果呢個階段中學都只 ...
再者,其實我地第3者,好難斷定中學收/不收某同學的原因

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-07-23+發表我意

原帖由 marcuscyrus 於 15-07-23 發表
再者,其實我地第3者,好難斷定中學收/不收某同學的原因
中學收生比重有其他會員都有講,隨時次第比面試重好多

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 3D1&ordertype=1

睇下回应#95

引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo

原帖由 Yanamami 於 15-07-25 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3096430&extra=page%3D1&ordertype=1

睇下回应 ...
受用,多謝

‹ 上一主題|下一主題