用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升中的話,小學的名氣重要嗎
go

升中的話,小學的名氣重要嗎 [複製鏈接]

如題?

1    1    0    0

我覚得有幫助~

師兄師姐的表現好,提升學校聲譽(名氣),會有幫助。

回覆:Anson133 的帖子

個人表現最重要

考學校時幾重要 ~~~

回覆:升中的話,小學的名氣重要嗎

不重要⋯

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:如題? +

原帖由 Anson133 於 15-07-22 發表
如題?
呢個問題等於考小學,KG名氣重要嘛?!

答案:面試最重要!

但考中學多樣嘢:全港次第,呢樣同學校有機會有關

恐龍家

回覆 Anson133 的帖子

無可否認唔多唔少都有點重要…

引用:Quote:原帖由+Anson133+於+15-07-22+發表如

原帖由 小曳人 於 15-07-22 發表

現在做家長真係慘,六年後架事,都要兼顧埋

引用:如題? +

原帖由 Anson133 於 15-07-22 發表
如題?
我估,直資同自行時,有幫助

Yanamami  对~~津中睇成績為主~  發表於 15-7-23 08:26

引用:Quote:原帖由+Anson133+於+15-07-22+發表如

原帖由 小曳人 於 15-07-22 發表

但考中學不是間間都全部申請者面見喎

考第1就重要

Anson133 發表於 15-7-22 23:16
現在做家長真係慘,六年後架事,都要兼顧埋
盡做架啫~~任你安排策劃得点好,到時“天気不似預期”咪—样?係能力範圍內做到最好、無悔就夠。無人知將來会有乜結果~

HaYi  agreed  發表於 15-7-23 13:09

小曳人 發表於 15-7-22 21:29

其實有會員答咗部份原因.

首先, 唔係間間官津中學會全見所有申請人, 如QC每年只選200人見, 張祝珊更係加係無面試, 只睇成績.

再睇番大多數學校既"評分準則", "學術表現"比例通常佔50%以上

參考教育局為學生整作標準分既方式, 我有理由相信, 教育局本身係有一個"學校學術能力排名", 即係按照上屆或上兩屆小學畢業生Pre-S1成績而制定既分數調整加權比重

去到一間名校, 即係過往畢業生升讀一線中學較多既學校, 畢業生Pre-S1成績應該會較好, 咁調整分自然會高D, 學生係全區, 甚至全港排名自然會好D.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:考第1就重要

原帖由 小兔~阿比 於 15-07-23 發表
考第1就重要
都不一定,在一間比較出名的學校考頭20,可能比在一間冇乜名氣的小考第一更吃香。不是說後者同學一定差,但可能中學一向有收開前者同校學兄姐,知道學校大概水準,收前者風險較細,以上純個人估計

marcuscyrus 發表於 15-7-23 09:34
都不一定,在一間比較出名的學校考頭20,可能比在一間冇乜名氣的小考第一更吃香。不是說後者同學一定差,但 ...
非常同意。好似名校同地區名校已經有分別, 中學無收開你間地區名校既學生, 又唔係自己區, 無乜資料响手, 當然如果係考第一, 斷估都有得in, 但你考級10, 人哋考級20, 個全港次弟又唔差好多, 中學都知其實就算同校差10名可能平均分只差1分以內, 所以, 响名額有限下, 真係會保險D間個名校生in。所以, 地區名校自行時多揀返地區名中報, 大家知乜頭乜路, 了解多D, 自然無揀錯。

講真現實D講一定有幫助, 但有幾大都要睇整體表現及成績.  如果無幫助真係搵你去讀咩, 讀名校要付出的亦期望得到某程度既回報.  我唔會因為我小朋友唔係讀名校而麻木話都係一樣.  但係要O係名校讀得上同開心真係要小朋友同家長都要合適才可以.  我就自問無咁好命, 亦無咁既能力, 但如果有機會好彩我都會試架

回覆 little_yolky 的帖子

什麼叫全港次第?

rinarina 發表於 15-7-23 11:18
回覆 little_yolky 的帖子

什麼叫全港次第?
中學 有 自行收生階段....俾全港P6學生申請
申請左某校既P6學生...舉例有500人...中學可以要求EDB提供該500人既全港次弟
EDB 會由排1至500提供俾中學....依EDB 調整左既呈分試成績
中學就可以判斷某些學生成績較優 ~~~

不重要
‹ 上一主題|下一主題