用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校欺凌
樓主: dearmm
go

學校欺凌   [複製鏈接]

karen55407 發表於 15-7-28 11:45
別為一些無教養的人而動怒吧!

謝謝!
溜連網絡多年EQ向來唔好, 少不免動口不動手, 但近幾年在家中"被訓練"了, 多少有點長進吧!

回覆:學校欺凌

有時候欺凌,唔一定係肉體上,即係「打」人。
學校就係社會的縮影,咩人都有。
好似我囡,班上有幾個同學好叻的,話晒事,好多小朋友都想同佢地玩。
但唔知點解,佢地會唔喜歡部分小朋友,唔同佢玩之餘仲要叫所有會聽佢講的小朋友都唔好同佢玩。

我囡最初同我講,有幾個小朋友唔可以同佢地玩,因為xxx話佢唔好。但點樣唔好?講唔出。

之後我同佢解釋,佢明白,當下次那幾個好叻的小朋友再講唔同邊個邊個玩,我囡反話佢地唔應該咁樣。

之後佢地就唔同我囡玩了。

我囡唔開心,也唔明白,唔太識表達,因為佢都唔知點解冇端端佢地唔同佢玩。

sexymami 發表於 15-7-28 12:42
好似我囡,班上有幾個同學好 ...
由幼稚園開始,我會問個女學校有冇d小朋友冇人同佢地玩,佢話有,我就叫佢多d同呢類小朋友玩,因為佢地需要朋友 (當然有d小朋友係鍾意自己玩咁就冇謂煩人啦),另一方面,如果有d同學要求我女做乜乜乜先肯同佢玩,咁呢種人唔同佢玩都唔係損失,我教個女知道,對方咁既要求唔係當你係朋友,自己要知道做乜野係對定錯,決定權唔係人地度
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

sexymami 發表於 15-7-28 12:42
好似我囡,班上有幾個同學好 ...
這可算是行為欺凌, 這情况我自己在讀小學時也遇過, 我覺這是精神上最嚴重的傷害, 連家長或學校也束手無策吧!

但我覺得你囡應該是有些主見的人. 在一群人中最叻的人會自然成為領袖, 沒有主意的人會圍著這些人轉, 但久而久之領頭人會定一些對自己有利的規則, 沒有主意的人不董拒絕唯有跟隨, 但你囡不同意便會被獨立.

我會跟小朋友說這不是你的問題, 也不是你的錯, 每一個人有權選擇自己的朋友, 他們不跟你玩是他們的損失.
另外參加多些課餘動, 識多些其他班的同學. 還有就是叫她讀書成績叻些, 一般成績好都容易受同學歡迎, 老師也會重視些.

這幾天我正在想, 對抗學校欺凌最好的就是社交, 但你的情況正是社交出問題, 不要輕視.

回覆:學校欺凌

還好小朋友仲細,我可以俾佢每日帶啲好得意的零食回校,請下其他同學仔。

佢都叫做搵到其他朋友仔。但其實感覺佢還是有點失落,希望放暑假後會好啲?

我想講,其實父母真係有責任了解小朋友在學校發生的事,給予適當的協助。學校亦然,唔能夠等發生事情時才把事情推在是旦一方身上。

責任在誰也好,已發生的已改變不了,不如我地把重點放在以後如何避免同類型事件發生?

sexymami 發表於 15-7-28 13:36
還好小朋友仲細,我可以俾佢每日帶啲好得意的零食回校,請下其他同學仔。

佢都叫做搵到其他朋友仔。但其實 ...
你說得很對, 這裹也有不少家長是抱"預防勝於治潦",的想法, 但還有人只著重"善後".

引用:Quote:sexymami+發表於+15-7-28+12:42+有時

原帖由 alyk 於 15-07-28 發表
這可算是行為欺凌, 這情况我自己在讀小學時也遇過, 我覺這是精神上最嚴重的傷害, 連家長或學校也束手無策吧 ...
正確!社交問題!

但其實去到小學中學,我相信每間學校都有類似的小朋友,可避免嗎?不能!

又或者,原來自己小朋友正做緊類似的事情,根本可能佢地都冇想過會咁傷害人。

所以都請教導一下我們的小朋友,要懂得思考。人地叫你去做的,先想一想,真的對嗎?不對的話,要怎樣拒絕?

自己唔希望被人欺凌,請不要去欺凌他人。

將來小朋友出來社會做事,一樣會遇到各式各樣的人和事,我地唔能夠永遠將佢地放在溫室裹培養。什麼學校要重視問題,其他小朋友不對等等... 最重要,都係要令小朋友懂得如何面對,如果解決。

大人都會選擇唔同邊個邊個做朋友, 最重要係小朋友唔會覺得人哋唔同自己玩而唔開心, 究竟點同佢哋講, 佢哋先會明白呢?

MASAYA  好多時有經歷先會明  發表於 15-7-28 17:08

回覆 sexymami 的帖子

根本可能佢地都冇想過會咁傷害人 <=====  這個是極有可能的, 尤其是小小孩。

我細女是K3, 佢哋有一個咀巴好伶俐既小朋友, 大家都鐘意同佢玩, 佢又比較年長(幼稚園, 大幾個月大好多了), 所以學嘢比較快。佢同我女女都唔好彩哋鐘意咗一個同班男仔(其實我真係唔明個男仔薯薯咁, 點解咁多女仔鐘意), 其實個男仔好受女同學歡迎, 不過打到最後只剩下伶俐女同我女女。

我女女因為熱情如火(男人3歲到80歲都會鐘意呢類吧), 個男仔好鐘意同我女女玩, 兩個成日糖痴豆咁。個伶俐女因為好多其他女同學朋友仔, 就叫其他人唔同我女女玩。伶俐女平時都幾乖的, 可能佢係好嬲自己鐘意既男仔又鐘意另一個(小朋友都有佔有慾吧)。後來我見女女唔同個男仔玩, 我一問以下先知道事情。佢話如果佢同個男仔玩, 伶俐女會唔開心, 所以佢唔同個男仔玩了, 不過佢同時對伶俐女都有D意見。

可能小朋友欺負人時都唔覺得自己唔啱, 但如果伶俐女去到小學或中學都係用相同方法對付人, 除咗一定得唔到喜歡男仔既歡心以外, 嚴重情況下這就是欺凌了。所以大家都要好好教導自己的小孩子, 尤其是女孩子, 不應該用群眾壓力達成目標。

little_yolky 發表於 15-7-28 14:53

根本可能佢地都冇想過會咁傷害人
TVB劇情咁喎
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-7-28 15:04
TVB劇情咁喎
你就响度食花生, 阿女佢好傷心的, 佢由N1同個男仔玩到K3, 感情好好的。

little_yolky 發表於 15-7-28 14:53

根本可能佢地都冇想過會咁傷害人
死火, 乜我個大女咁似你口中的伶俐女? 好彩後面的內容唔似.
在K時她是太受歡迎, 煩腦是如何避開其他同學, 有時在街碰上總是說"快D走啦! 佢好煩架", 學校旅行更經常7~8個人圍著她, 個個都要跟她拖手, 真是行都行唔到. 我問我太太: 你覺唔覺得有D似星媽?

幼稚園長期佔著社交的上風也並不是好事, 入小學後的一個暑假, 她跟表妹參加了一個活動, 當分組時表妹被另一不認識的女孩拉走, 女兒全程黑口黑面, 回家後又要跟她做思想工作.

似乎在K或初小時社交站在朋友圈中上風也未必是一件好事, 我還要密切留她的行為及情緒. 為人父母不容易呀!

alyk 發表於 15-7-28 16:57
死火, 乜我個大女咁似你口中的伶俐女? 好彩後面的內容唔似.
在K時她是太受歡迎, 煩腦是如何避開其他同學,  ...
水能載舟亦能覆舟,天生有領袖魅力,如果佢能善用呢種能力,可以幫學校解決好多欺凌事件
我女未至於有烏蠅"嬲"蜜糖既情況,只係返學途中不停聽到有人叫佢個名,我會叫阿女多d同少朋友既同學玩,都可以幫佢地同其他同學玩多d

alyk 發表於 15-7-28 16:57
在K時她是太受歡迎, 煩腦是如何避開其他同學,  ...
你真係辛苦。

我大女則是低調地受歡迎。因為佢係細B(學校專收大B), 所以佢N2至排到入學, 响學校好低調。不過, 唔知係唔係因為無乜攻擊性, 又成日微微笑, 人哋整佢佢又唔嘈只會自己行開一陣, 所以老師同學嬸嬸都好鐘意佢, 到小學都仲係咁樣。幼稚園時, 生日同學可以邀請幾位喜歡既小朋友坐生日枱一齊吃飯, 大女成日坐, 出鏡頻率好高, 但細女就只坐過一次, 所以, 兩姐妹受歡迎程度可以咁唔一樣。

妹妹好鐘意指出人家錯處, 所以同學唔鐘意佢。呢點真係惡教, 老師教要指出人哋既錯, 但事實又唔關自己事, 講人做乜呢, 唉, 都唔知點教佢好。

幼稚園已經咁多煩惱, 唔怪得小學仲多, 做人父母真係難, 都唔知點教

checkylam 發表於 15-7-28 17:16
幼稚園已經咁多煩惱, 唔怪得小學仲多, 做人父母真係難, 都唔知點教
話難唔難,話易唔易,欺凌事件既加害者你係改變唔到,如果佢父母唔理既話,只可以教自己小朋友唔蝦人既同時唔好畀人蝦,有條件既話嘗試改變身邊既朋友,每人做少少其實個社會可以唔同晒

回覆 ylmanhk 的帖子

雖然你某些觀點我未必同意,但我也覺得打交不應助長。自衞當然應該,亦唔可以任人打,但教幼稚園小朋友被打時,要打到人哋唔敢再打你,就真的是...

回覆:dearmm 的帖子

路過。講到尾,呢個世界缺乏了「愛、同理」。教識仔女去愛人,了解人地感受,勇敢唔怕事,教小朋友積極面對,以唔傷害他人嘅手法解決事件就好了。呢d唔係人之基本嗎?

每個人成長背景唔同,感受唔同,呢個係各位家長嘅選擇,將來小朋友人格係點,你會感受到的。

novelle  很同意!  發表於 15-7-28 19:05

引用:回覆+ylmanhk+的帖子 雖然你某些觀點我未

原帖由 novelle 於 15-07-28 發表
回覆 ylmanhk 的帖子

雖然你某些觀點我未必同意,但我也覺得打交不應助長。自衞當然應該,亦唔可以任人打 ...
thanks

引用:路過。講到尾,呢個世界缺乏了「愛、同理」

原帖由 bennyeva 於 15-07-28 發表
路過。講到尾,呢個世界缺乏了「愛、同理」。教識仔女去愛人,了解人地感受,勇敢唔怕事,教小朋友積極面對 ...
無錯。「愛、同理」

‹ 上一主題|下一主題