用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校欺凌
樓主: dearmm
go

學校欺凌   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+海倫helena+於+15-07-21+發表

原帖由 nintendo 於 15-07-25 發表
其實,冇證明呢個妹妹係自己跳落去。
死因庭也説存疑!

引用:Quote:原帖由+MichaelFungm+於+15-07-25+發

原帖由 ylmanhk 於 15-07-25 發表
欺凌者絶到應該被重罰,但是,這是制度上校方去執法(或警方-更嚴重事故)!絶不是由受欺凌者私下報仇!!

...
大家連小朋隶反抗

引用:Quote:原帖由+simonwan+於+15-07-24+發表個

你這套以牙還牙,以手還手的飛仔理論並不是什麼大道理,老實說有點old school,現在在內地都未必work;有些 ...
按錯了。

連小朋友反抗都不行嗎?

心理學上有一種叫習得無助感。

當什麼方法都改變不了的時候,被傷害者就會有認命,對欺凌事件變得無助,麻木。然後。。。自殺。

比起自殺,犯法根本微不足道。

更重要的是,大家對被欺負者的要求竟比對加害者要求更嚴格。這亦是自殺事件中的社會問題。

kkmun  agree  發表於 15-7-29 01:31

nintendo 發表於 15-7-25 12:47
其實,冇證明呢個妹妹係自己跳落去。
同意,自殺唔會選一個同自己差不多高的欄跳?

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-25+發表你

原帖由 MichaelFungm 於 15-07-25 發表
按錯了。

連小朋友反抗都不行嗎?
learned helplessness? I dont think anything related to this case. The girl should escape from the averse stimuli (teachers or principles or classmates...) and reported to someone she trust but in no way, change that with violence. I hardly believe this simple theory should be repeated again and again! Violence CANNOT solve any violence, only brings more!!! Gun shots in schools or wars between countries are brought out by that violence vs violence!

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-25+發表你

原帖由 MichaelFungm 於 15-07-25 發表
按錯了。

連小朋友反抗都不行嗎?
無錯!正常人點會比人打會企定定無反應,家長若教到小朋友正常反抗都唔識,咁真係抗逆能力低啦!我係媽媽,都認為小朋友打下架好正常,唔見得細個打下架大個就會變壞人,相信呢度嘅爸爸應該都有細個打過架吧!就算唔還手,都應該要識得發惡鬧返人吧!唔可以比人認定自己好蝦!亦唔單只唔去蝦人,見有同學比人蝦,更應該幫助被蝦嘅同學。

kkmun  total agree  發表於 15-7-29 01:33

引用:Quote:原帖由+MichaelFungm+於+15-07-25+發

原帖由 wan_sosin 於 15-07-25 發表
無錯!正常人點會比人打會企定定無反應,家長若教到小朋友正常反抗都唔識,咁真係抗逆能力低啦!我係媽媽, ...
看得出,每人處事方法不同。但你今次打贏了,下次更強的仇人來打了⋯ 你可以一直打落去嗎?出得嚟行,預咗要還!終有一日,你一係比人打死,一係打死人⋯應該這樣嗎?

ylmanhk 發表於 15-7-25 15:25
看得出,每人處事方法不同。但你今次打贏了,下次更強的仇人來打了⋯ 你可以一直打落去嗎?出得嚟行,預咗 ...

其實只係講緊小學生小朋友,你覺得佢哋會有幾大仇口?好多細路仔呢頭打完嗰頭玩過,蝦人嗰d,好多都唔係真係有心想害同學仔,只係覺得蝦人好玩,見同學唔反抗,咪繼續玩(蝦)落去?

小學生,洗唔洗講到黑幫咁樣?

無比人蝦過,當然唔知比人蝦幾慘啦!呢d負面記憶真係跟一世,而且太收埋感受,總有一天更大件事,而家見虐待動物嗰d人,有些係細個被欺凌,大個就去搵弱者不經意作出報復.

如果小朋友被人蝦,反抗又怕更加要被家人責怪,雙重壓力下,個小朋友好咩?

而且唔係要打返夠對方來報復,而只係最少要懂得反抗,加上我相信,呢d情況不是太過經常發生吧.一間學校,不會天天有人打架吧.

kkmun  agree  發表於 15-7-29 01:34

記得呀仔k1頭几日番学比隔離小朋友打,佢舉手話比老師聽小朋友打佢,老師仲讚佢乖送貼紙比佢,當時我都覺得做得好唔還手。之後有一次我放假送佢搭校車,呀仔大约4歲半,有一个大约2-3歲的小朋友但冇大人一齊,只有遠處有个工人姐姐但又好似唔識咁,初初行過來同呀仔玩(冇推撞亦冇咩說話),玩玩下忽然追住呀仔來打,仲要打人个頭,我見佢咁細咪同佢講唔好打人,你媽媽係邊,但佢冇理我,繼續追住呀仔个頭打,呀仔理係我後面,佢又行去後面,呀仔行我前面,佢又行去我前面,佢又唔驚大人,仲指住我話打我,當時真係好想炳佢,最終呀仔比佢打到喊,但仍然冇大人凑住佢,當呀仔喊住上校車,佢就指住我同啤住我,其實識還手都係保護自己既方法,就係呀仔太纯!

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-7-25+15:25+看得

原帖由 wan_sosin 於 15-07-25 發表
其實只係講緊小學生小朋友,你覺得佢哋會有幾大仇口?好多細路仔呢頭打完嗰頭玩過,蝦人嗰d,好多都唔係真係有 ...
你以為無問題就無問題,祝你(你的子女)好運。這裏我還是想為死者討回公道,欺凌事件,受害者始終是最無辜,不應受責!

會洽人的人, 係會識得分邊d 人洽得,
邊d 人唔洽得.

在洽人過程之中, 被洽者無反抗, 係比o左一個信息加害者,
呢個人係可以繼續洽.

所以, 我認為要教曉小朋友對抗欺凌, 一定要教佢反抗,
向欺凌者還以顏色, 比個信息欺凌者要停止行為, 否則有後果.
e.g. 在被打時要曉還手, 呢個係必要.

至於說到雙方打架係犯法....
小朋友在學校打架, 教個仔被人打傷都唔好還手, 因為之後可以慢慢追究法律責任....我怕到時我仔傷到唔知咩地步.
我唔會咁教仔任人魚肉, 即使我對香港法律仍有信心!

kkmun  說得太對了  發表於 15-7-29 01:36

引用:+本帖最後由+birdbird+於+15-7-25+17:15+編

原帖由 birdbird 於 15-07-25 發表

會洽人的人, 係會識得分邊d 人洽得,
打架是否可以解決問題!?可憐是你的下一代。至於你信不信法律並不重要,法律不會因你睇法而改變。再看看以暴易暴的下場。((懂武術稱常被欺 - 打架記過小六男生跳樓亡))「我經常被人玩弄,可以幫我嗎?」屯門一名小六男生,諳習武術卻被人欺負,莫童對武術極有興趣,獲校方「欽點」將在下月晚會表演武術。疑在考試前與同學打架,被召見家長及記大過後,昨在兆x苑寓所跳樓喪生,警方暫無法斷定死者自殺動機,目前正展開追查。警方透露,死者在跳樓前,仍如常返學,而且專心完成兩科英文考試,警方從表面上認為他自殺應該與學業壓力無關。

回覆:學校欺凌

其實自衛我一開始巳說明是情有可原,但暴力是否能解決問題???長遠來說,大家唔去尊重法制,以法治亂,校園只有亂上加亂!始終校園是講道理的地方,不是講拳頭。

引用:Quote:原帖由+birdbird+於+15-07-25+發表本

打架是否可以解決問題!?可憐是你的下一代。至於你信不信法律並不重要,法律不會因你睇法而改變。再看看以 ...
被人打,還手去保護自己,咁就叫以暴逆暴,否定還手的必要性。我唯有希望呢個社會冇人會出手打人!

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-25+發表打

原帖由 birdbird 於 15-07-25 發表
被人打,還手去保護自己,咁就叫以暴逆暴,否定還手的必要性。我唯有希望呢個社會冇人會出手打人!

...
見上文

回覆:ylmanhk 的帖子

https://youtu.be/d93z4e2O7j4  
關於欺凌,我想這套日劇所描述會深刻好多。

而我上個貼說的,是反抗。

當然,反抗手段中也包含暴力。。。我不否認。

而閣下一路強調「暴力解決不了問題」。以暴易暴只會帶來更大嘅暴力反噬。。。

首先,我想問,「暴力是什麼?」

小弟才疏學淺,唯有查下字典。

根據中華民國教育部網上國語辭典講:

1. 暴力
注音一式 ㄅㄠˋ ㄌ|ˋ
漢語拼音 b o l          注音二式 b u l
相似詞 武力         相反詞 
激烈而強制的力量。如:「暴力只會製造問題,不能解決問題。」

激烈而強制的力量有幾多種?打架,破壞別人個人物品,語言上的羞辱。。。甚至乎找更強大嘅力量去報仇。。。

講到呢到,我發覺其實我同你嘅分歧並不大,因為閣下都主張小朋友受欺凌應該找信任嘅人幫手。

幫手做什麼?借信任嘅人嘅力量去即刻制止欺凌行為。

但,我不建議即刻咁做。

因為暴力解決不了問題?不是。

是因為這是小朋友生活上的問題,要如何解決是需要他自己去想,自己去決定,自己去面對。因為欺凌,並唔係由單一事件形成的。如果不先由受害者做反抗繼而外力介入的話,加害者只會在避開介入力量嘅情況下繼續欺凌。。。

所以,如果受害者反抗(就算是閣下所說皂暴力也好),而作為一個受害者信任的人只懂說一句“暴力解決不了問題”。咁,其實你係踩多佢一腳。係呢件欺凌事件裏面,你,都係加害者。

learned helplessness? I dont think anything related to this case. The girl should escape from the av ...
另外,我所講嘅習得無助感,我相信係呢件事上係啱用的。受害人在11月至12月頭有向家長,學校投訴過。學校將此事說成同學間玩下(幫凶),而最過份嘅係,家長要受害人送聖誕卡比加害者當和解。。。。

引用:https://youtu.be/d93z4e2O7j4++ 關於欺凌

原帖由 MichaelFungm 於 15-07-26 發表
https://youtu.be/d93z4e2O7j4  
關於欺凌,我想這套日劇所描述會深刻好多。
你這段片很好。對欺凌是一種氣氛。當一個組織出現一個「異類」,組織會自然地產生一種對抗的力量。這樣的異類可能是他極出色或極不出色,總之「與眾不同」。這樣的氣氛是沒辦法以個人的力量去改變,除非這異類肯隨波逐流或以另一更大的力量去改變。我一直覺得這力量是應該來由組織的法律或規則,看看香港本身;太多人以抗命或抗爭去改變現況,但結果大家是有目共睹。說到這樣,我要講的也很清楚。沒有完整的法律或執法,再強的人也沒法去改變欺凌。只希望教署能認真檢討有關指引及執行。多謝你的分享。

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-7-25+19:10+打架

原帖由 太極 於 15-07-26 發表
唔該你學吓分清楚「打架」同「自衞」先啦,唔好係到教錯人!
適當武力作自衛絕對係合法、合情、合理!
見上上文,我早巳贊同自衛,反對打交!

‹ 上一主題|下一主題