用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校欺凌
go

學校欺凌   [複製鏈接]

Copied from 【晴報專訊】

中華基督教會基真小學小五女生校內墮樓亡 :

港大防止自殺研究中心臨床心理學家沈君瑜則指,如同學被欺凌後,即使接受了道歉,
校方亦應給予長期跟進輔導,因事主可能只是害怕而接受道歉,不代表情緒上沒有受創及陰影。

學校和家長應好好以此事件教導小朋友!

1    0    0    0

dearmm 發表於 15-7-21 10:01

因事主可能只是害怕而接受道歉,不代表情緒上沒有受創及陰影。 <=====  除此之外, 也並不表示道歉者真心改過, 不再蝦人吧, 可能蝦得更加專業, 等老師捉唔到而已。

海倫helena 發表於 15-7-21 11:40
其實點解依家D細路咁細就識跳樓...
可能是香港小童抗逆能力太差

引用:Quote:海倫helena+發表於+15-7-21+11:40+其

原帖由 alyk 於 15-07-21 發表
人都死咗⋯冷血嗎?

海倫helena 發表於 15-7-21 11:40
其實點解依家D細路咁細就識跳樓...
以前多兄弟姊妹, 細佬唔開心搵阿哥打場交, 細妹唔開心搵家姐講吓, 咪無事囉, 仲要以前好多FTM, 返學返半日, 唔妥都只係頂半日。依家响學校仲多過响屋企, 見同學多過見阿媽, 就算補完習返到屋企可能阿爸阿媽仲未返, 工人姐姐掛住打電話, 小朋友有問題無處發啊。

唔好以為依家小朋友好似聰明咗, 但其實基本需要都係一樣啊, 人類始終係群體動物, 咁細個處理唔到孤獨無助既情緒啊。

ylmanhk 發表於 15-7-21 11:57
人都死咗⋯冷血嗎?

你有看清楚嗎?

3# 有人問:
其實點解依家D細路咁細就識跳樓.

我回答:

有甚麼問题????

醒目開學勳章

學校和家長應好好以此事件教導小朋友!

學校唔洗反省?

港大防止自殺研究中心臨床心理學家沈君瑜則指,如同學被欺凌後,即使接受了道歉,
校方亦應給予長期跟進輔導,因事主可能只是害怕而接受道歉,不代表情緒上沒有受創及陰影。

***個人意見,不喜勿插***

以上所講,是有必要的。大家試下代入去想,如果被欺凌的是自已,以後見到這班人,自已會點﹖會唔會避﹖心情又會係點﹖驚唔驚﹖至於欺凌的同學,一句對不起,是否心服口服﹖會唔會這邊講完、那邊又再繼續﹖

被欺凌的同學能同老師講出,已經提出了很大的勇氣,但佢信任既人,只做了交代就算,平息事件就算,咁佢仲可以再信誰﹖

這是一件很可悲,但又要正視的事。

kkmun  agree  發表於 15-7-29 01:21
****未經本人許可, 不得轉載****

好多欺凌行為係由怪獸老師促成 eg 有小朋友無做一件事就罰全班,全班同學認為有人唐衰家跟住就玩杯葛,再玩針對欺凌等。老師唔係唔知,但同學成日做錯事就由其他人教訓佢。你去投訴比人欺凌? 老師只會話係你個人問題,不會出手相助,重借題閙埋你。到有人出事就A字膊。

kkmun   agree  發表於 15-7-29 01:21

仔細看每日的報道, 真是悲劇

除對死者及其家人是悲劇外

其他涉及的人, 包括同學、老師及校長都要上庭, 重新憶述事件

相信, 是十分難受的過程

看到一些人處事的僵化, 一些小小的疏忽帶來可怕後果......

真心希望, 大家都得到教訓

不再發生同類事件

引用:好多欺凌行為係由怪獸老師促成+eg+有小朋友

原帖由 hkspiderman 於 15-07-21 發表
好多欺凌行為係由怪獸老師促成 eg 有小朋友無做一件事就罰全班,全班同學認為有人唐衰家跟住就玩杯葛,再玩 ...
認同!

回覆:學校欺凌

如果你小朋友被欺凌你會如何處理?

個案1:公主病女生阿媽周圍同人講佢嗰女好唔開心,因為升班後會同某同學一班,佢阿媽等放學和暑期班時勁講嗰位同學壞話,教唆其他同學唔好同佢玩。開學第一日,嗰位同學行埋去排隊,嗰公主就叫佢走開!

引用:如果你小朋友被欺凌你會如何處理? 個案1

原帖由 dearmm 於 15-07-21 發表

個案1:公主病女生阿媽周圍同人講佢嗰女好唔開心,因為升班後會同某同 ...

dearmm 發表於 15-7-21 18:09

個案1:公主病女生阿媽周圍同人講佢嗰女好唔開心,因為升班後會同某同 ...
乜有d咁嘅阿媽架~~

kkmun  這更過份的阿媽我都見過  發表於 15-7-29 01:24

回覆:學校欺凌

有時把口最傷人!

我比我個仔錦囊係...食自己,
爸爸唔可以幫你解決同學仔之間問題,
兩個大前題, 一唔可以比人蝦, 二唔可以蝦人,
自己攪店佢

kkmun    發表於 15-7-29 01:25
happy_lavender    發表於 15-7-28 14:41
Funnyohoh    發表於 15-7-25 11:06
alyk  very good!!!  發表於 15-7-24 13:42
junejunewong  agree!  發表於 15-7-24 10:14

引用:我比我個仔錦囊係...食自己,爸爸唔可以幫你

原帖由 mch411 於 15-07-22 發表
我比我個仔錦囊係...食自己,
爸爸唔可以幫你解決同學仔之間問題,
兩個大前題, 一唔可以比人蝦, 二唔可以蝦 ...
最近我都同囝講過類似說話,我哋唔可以蝦人,但都唔可以比人蝦。以前教佢唔好打人,如有人打你要閃避同話比老師聽但唔好還手,但其實內心覺得,比人打,除咗閃避,還手好像是正常反應。。。

suetyizoe    發表於 15-9-15 16:32
‹ 上一主題|下一主題