用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 女生跳樓事件會否影響各位基真家長?
go

女生跳樓事件會否影響各位基真家長?  

今年小女升讀小一,近來聽見女生跳樓死因裁判既新聞,作為家長為呢件事感到不幸和惋惜,而且對於學校既形象都有一定的影響!

有時候看見Bk既家長對於學校的漫罵,有些說話的確很難入耳,選擇這間學校是認同學校的教學理念,認同學校的方針,基真總會有它的優點。 無可否認學校在處理事件上有不當,令到社會大眾對學校的校長和副校有指罵,但希望留有餘地。

說得對與錯是你們的看法,不能去改變你們,只是抒發近來的看法而已!

回覆 anibv3v 的帖子

真係好難怪其他唔係讀基真嘅家長咁諗嘅...俾著我都會咁諗啦...會覺得佢哋好冷血...
因為佢哋唔了解基真嘅老師, 由其是石副校呀! 佢哋唔係其中...唔會明白...

石副校係基真嘅大部份家長, 特別係學生都超級鍾意佢, 因為佢對d學生好好, 亦都好盡責, 試過晚上11:00見到佢收工出嚟...而且都囉過最受歡迎老師獎㗎...

嗰件事之後見佢都日日都好似死老豆咁款, 日日著黑衫, 成日都想喊咁...
成間學校都充滿住哀愁...係最近學校先可以從傷痛中逐步走出陰霾...

之後嘅日子, 基真家長同學校都變得好團結...

希望大家都可以加油振作啦!

回覆:女生跳樓事件會否影響各位基真家長?

我唔係家長。我同事係。我都有講開呢件事。睇報紙成件事完全唔make sense .有冇可能知道有人跳樓仲叫輪椅?傳媒報導同佢所講有出入。死因庭冇由頭到尾冇講時序。冇時間只有零碎冇時序的證人作供咁邊可睇清成件事。我只聼佢講家長大約知道發生乜事。墮樓在一側邊。冇人知。知道以為暈咗 call at John .副校長同一個家長一郁一搓就出血先知墮樓。先再call 999. St. John 來到時副校搓緊所以咪見血。最失䇿就係冇人見到聽到墮樓及以為暈咗叫st John. Anyway,點解釋都冇用。同事都話你一講人地就話你保學校聲譽。

基真是一間好學校,我是出事後一年叩門入的,親身感受到黃校長,石副校長,高副校長及一班老師的努力。她們做的比其她人付出更多。黃校長親自率領各班主任進行家訪,這是從没聴聞的,很多其它學校的家長都話從未試過有家訪。石副校長更加是視學校如家,曾聽校工說過,石副校長很勤力,一至星期日及整個暑假也回來工作,寫很多Proposal去申請不同scheme給學生參加。老師們也很有愛心。別人怎看不緊要,最緊要我們看到學校過去一年的不斷努力去改善去進步;最緊要我們家校團結,令學校開創新的天地。
小一家長們也不用擔心,我以過來人身份話你知,這是一間好有愛心的好學校。

cyns2004hk  其實黃校長在基慈小學時已經深得家長和老師的愛戴,黃校長是一位能幹的校長,但傳媒卻把校長的優點變成指責   發表於 16-10-21 09:52
ashellyromii  你講得完全正確! 好感動~我好想喊呀!!!  發表於 15-7-22 13:27

引用:基真是一間好學校,我是出事後一年叩門入的

原帖由 ipohma 於 15-07-21 發表
基真是一間好學校,我是出事後一年叩門入的,親身感受到黃校長,石副校長,高副校長及一班老師的努力。她們 ...
好認同你所講嘅~尤其係對石副校嘅評價~認識佢嘅都知道佢真係視學校如屋企~經常性最遲走嗰個~但明早又係差不多最早到嗰個~希望外間啲人唔明白唔好胡亂批評

ashellyromii  係呀~~~冇錯, 佢係最最最有愛心嗰個呀!  發表於 15-7-22 13:28

引用:我唔係家長。我同事係。我都有講開呢件事。

原帖由 Jumboshrimp 於 15-07-21 發表
我唔係家長。我同事係。我都有講開呢件事。睇報紙成件事完全唔make sense .有冇可能知道有人跳樓仲叫輪椅? ...
你所講嘅就係我連日來不斷同身邊人講嘅時間性~啲人呢度聽啲嗰度聽啲將所聽嘅胡亂組合~其實冷靜一下諗下就明白事情發生嘅先後次序

引用:基真是一間好學校,我是出事後一年叩門入的

引用:Quote:原帖由+ipohma+於+15-07-21+發表基真

原帖由 hin080908 於 15-07-21 發表
其實我對石副校認識唔深,但佢算係一個爽直既。
我印象中呢位石副校係開放日真係盡心盡力,對佢好印象深刻有問必答!而且很關心即使不是該校學生!因為小女眼睛有問題! 只係有時候說話的確幾傷人,人言可畏;比起利劍更加傷!

有時報紙寫豈可盡信,佢吾誇張報導,點吸引讀者

ashellyromii    發表於 15-7-22 13:32

我小朋友黎緊會讀小一,我們是叩門的,當初去報時已知尼件事,但我只相信自己用眼所見,面試時對學校感覺好好,面試當日都好多小朋友去面試,證明都好多人報, 相信大家去報時都會先了解學校先,基真一直以黎評價都係吾錯的

ashellyromii  冇錯! 一間咁好嘅學校畀人咁群嘔...真係...  發表於 15-7-22 13:33

引用:有時報紙寫豈可盡信,佢吾誇張報導,點吸引讀

原帖由 kammymingming 於 15-07-22 發表
有時報紙寫豈可盡信,佢吾誇張報導,點吸引讀者
果然有人唔係盲目信傳媒嘅

引用:+本帖最後由+kammymingming+於+15-7-22+09:

原帖由 kammymingming 於 15-07-22 發表

我小朋友黎緊會讀小一,我們是叩門的,當初去報時已知尼 ...
會唔會成為同學仔😁😁😁

講真個句只可以睇所有人既供詞同個官點判。

引用:有時報紙寫豈可盡信,佢吾誇張報導,點吸引讀

引用:Quote:原帖由+kammymingming+於+15-07-22+

原帖由 chrislionel 於 15-07-22 發表
法庭新聞唔可以亂寫,每個字都有記錄的
當法庭記者自己加入個人觀點又如何?

引用:Quote:原帖由+chrislionel+於+15-07-22+發

原帖由 Jumboshrimp 於 15-07-22 發表
當法庭記者自己加入個人觀點又如何?
Anyway 無意冒犯。要知道成件事始末還是要睇時間證供。不過media 缺乏此資料.

chrislionel 發表於 15-7-22 09:38
我是指佢寫副校個part

chrislionel 發表於 15-7-22 09:38
請問以你專業知識,如法庭睇了報導後,如發現內容吾同,係咪可告

其實只要等一判左後無耐既時間可以上網睇哂咁多個既證供,依家傳媒有傳媒個套,家長又有自己個套!到時候一五一十就知😊

其實最緊要小朋友讀得開心,什麼都吾重要拉