用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問到台灣讀書如何?
go

請問到台灣讀書如何? [複製鏈接]

DSE考得不好,想過去讀,有咩意見?謝謝

2    0    0    0
http://hk.myblog.yahoo.com/

引用:DSE考得不好,想過去讀,有咩意見?謝謝 +

原帖由 bkfans123 於 15-07-20 發表
DSE考得不好,想過去讀,有咩意見?謝謝
我覺得最大考慮係個學位在hk要承認,除非打算留係嗰邊發展,我細妹在台灣大學畢業後留低工作、結婚,所以冇問題,但佢—D同學返番嚟揾工就吾係咁順利

hjma 發表於 15-7-20 22:55
我覺得最大考慮係個學位在hk要承認,除非打算留係嗰邊發展,我細妹在台灣大學畢業後留低工作、結婚,所以冇 ...
明白,,原來係果的學位HK吾承認,謝謝你的意見

台大獸醫, ok

引用:Quote:hjma+發表於+15-7-20+22:55+我覺得最

原帖由 bkfans123 於 15-07-20 發表
我妹畢業已好多年,以前吾承認,但現在可能改咗都吾定,政府資歷架構好似有,你check吓

bkfans123 發表於 15-7-20 23:02
不是所有都唔承認
要是乎係咩科目同係咩學校

有啲返黎香港要考試,有啲做返個資歷評審

**有家人係台灣讀緊,暑假後升大二

引用:Quote:bkfans123+發表於+15-7-20+23:02+明

原帖由 kamyee503 於 15-07-21 發表
不是所有都唔承認
要是乎係咩科目同係咩學校
請問邊間?謝謝

回覆 brother4 的帖子

好似獸醫都唔易入, 有朋友個仔入唔到獸醫, 讀左昆蟲學, 讀完返黎香港, 好難搵野做, 好似話只係得漁農署會請人, 難有位入, 之後都係求其搵左份文職就算。

梁媽媽

回覆:請問到台灣讀書如何?

讀就要有認受性的,或去外國洗底

台灣畢業有考政府工成功例子?

我覺得如果真係為搵食既話!可以讀IVY、毅進,唔使咁煩。

引用:回覆+brother4+的帖子 好似獸醫都唔易入,+

原帖由 梁媽媽 於 15-07-21 發表
回覆 brother4 的帖子

好似獸醫都唔易入, 有朋友個仔入唔到獸醫, 讀左昆蟲學, 讀完返黎香港, 好難搵野做,  ...
昆蟲學,睇到至知有甘既學科,本來有甘既熱情心讀好既,不過身在香港就難搵食

bkfans123 發表於 15-7-21 09:33
請問邊間?謝謝
邊間就唔方便講
但係係台北區嘅國立學校(學校好,交通又方便)

亮燈 發表於 15-7-21 10:47
我覺得如果真係為搵食既話!可以讀IVY、毅進,唔使咁煩。
咁又唔可以咁講如果係為搵食,讀完中六已可以
但宜家有好多工已要求有大學畢業
讀Ivy,毅進係冇咁煩,
但學費貴,讀完只係高级文憑或等於中六
要再駁上大學係好難
同埋ivy要睇咩科,有啲科收生都好高分

台灣方面,係可能煩啲(係近年先多左人申請)
但選擇科目多,國立學費平,生活冇香港壓力咁大
讀書開心
只要係選校選科前了解清楚認受性
或者讀完後留台發展

kamyee503 發表於 15-7-21 19:56
咁又唔可以咁講如果係為搵食,讀完中六已可以
但宜家有好多工已要求有大學畢業
讀Ivy,毅進係冇咁煩,
我當然明白,但我覺得最重要係子女既選擇,而唔係家長替佢地選擇,有冇認受性,當然要話俾佢地知,以作參考,將來條路係佢地行,放手俾佢地選擇吧!而我同我兩個仔講,佢地鍾意揀邊科都冇問題,只要係佢地有興趣、肯用心去讀就得,我舉左個例:就算你地鍾意考古都得,我唔信世界之大,容納唔到你地,當然,在香港等乞米,但我都鼓勵佢地去選擇。

今年台灣留學,多了這個選擇,如果對學術方便沒大興趣,這裏必能學到專業的一技之長

學西餐免出國 台灣7月首開藍帶課
http://m.appledaily.com.tw/appledaily/article/supplement/20140310/35689273/

巴黎藍帶廚藝學校報名流程:L'inscription de Cordon Bleu Paris @ 安東尼廚房
http://anthony0520.pixnet.net/blog/post/31924744-%E5%B7%B4%E9%BB%8E%E8%97%8D%E5%B8%B6%E5%BB%9A%E8%97%9D%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%A0%B1%E5%90%8D%E6%B5%81%E7%A8%8B%EF%BC%9Al'inscription-de-cord

亮燈    發表於 15-7-22 21:06

My secondary school teacher graduated from TW, so I think recognition is not a big problem.
p.s. I'll fly to TW on 31Aug for my bachelor's degree and decide to attain a master degree or PhD abroad.

台灣在十數年前將很多專上院校升格做大學, 以致學位過剩! 數年前TVBS曾報導有聯考(升大學統一公開考試)零分學生到收生不足的院校查詢, 結果成功申請入讀. 此報導一出引來不少迴響!
台灣以國立大學為優, 私校則看排名, 或學科掛名. 曾有台灣朋友說﹕我們不是比學歷(因太多博士), 我們是比學校! 學院的重要性尤此可見一斑.
此外, 台灣學生普遍英語程度與香港有一段距離, 兼且學院質素參差, 故認受有一定問題! 可以想像回家找工不易I
台灣跟美國有邦交, 故兩國學歷是互認的. 同學可以在大學二, 三年級申請轉到美國繼續學業, 既慳時間, 省錢, 曾廣見聞, 又可獲得認可學位. 一舉多得. 因此不少人視台灣為升學踏板.

可以咁講,但要有註冊就難考,不論美國等地,如台灣報讀医生,牙医去外地難考牌...

引用:台大獸醫,+ok

原帖由 brother4 於 15-07-20 發表
台大獸醫, ok
但好難入!

‹ 上一主題|下一主題