用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教如何建立良好的學習態度
樓主: ac917
go

請教如何建立良好的學習態度

eviepa 發表於 15-8-11 23:32
//我認為係讀書時讀書,遊戲時遊戲,意思係做咩都好,都要盡力去做好佢,正如學生做功課,就要用心/盡力去 ...
問題係咩先係過高要求? 當旁人覺得某人對小孩要求過高, 某人自身肯定唔認同過高, 只係「適當要求」。

引用://我認為係讀書時讀書,遊戲時遊戲,意思係

原帖由 eviepa 於 15-08-11 發表
//我認為係讀書時讀書,遊戲時遊戲,意思係做咩都好,都要盡力去做好佢,正如學生做功課,就要用心/盡力去 ...
樓主嘅討論係如何令小朋友培養良好學習態度,跟家長要求高低其實算是兩回事,家長對孩子要求高並不代表孩子態度就一定良好,孩子態度良好亦不等同一定名列前茅,一定會讀大學,只是普遍態度良好嘅學生都較有自信,做事容易成功啫。其實培養小朋友讀書時讀書,遊戲時遊戲並非想像中難,又唔係禁止孩子玩樂,只係要求孩子做事要認真去對待,無論玩耍或是求知識,都要盡力而為,培養孩子自己的事自己負責,不倚賴家長,呢d就係態度問題。我身邊認識唔少能做得到嘅學生,每個人天資都唔同,只要盡力去做,就算結果未如理想都肯定算係好學生。至於將來如何就係另一回事,要睇孩子造化啦!

時間管理是hard skill, 終有一天會做到。大部份小孩都會想please 父母和得到認同和讚,運用一些parenting techniques 如praising their effort, delayed gratification,未必考到級十,但都唔會差得去邊。

不過大家孩子慢慢進入青春期,一切都會改變,大家好好準備。

回覆 little_yolky 的帖子

我全職湊都幫唔到佢善用時間, 要講得聽先。資質好又如何, 好多時那班细路又自視過高。 唉...

回覆 MrBeast 的帖子

青春期是恐怖, 我睇完外國teen 係恐懼, 真係好怕自己女女大左都咁。