用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教如何建立良好的學習態度
樓主: ac917
go

請教如何建立良好的學習態度 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 15-7-21 12:13
我係答「幾好」, 然後62就問有無考到級10啊  

我通常係心裡面唔滿意, 表面係萬事OK的。阿女咁既天 ...
睇黎EK可以畀妳發洩陰暗面
竟然係老爺問呢個問題而唔係阿三姑同六婆問...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-7-21 12:16
睇黎EK可以畀妳發洩陰暗面
竟然係老爺問呢個問題而唔係阿三姑同六婆問...
...
真係估唔到呢, 99都不知幾好, 即刻幫我兜, 話女女無補習都考到咁, 已經係好好了..................不過, 我剩係聽到62果句「考唔考到級10」.................

little_yolky 發表於 15-7-21 12:21
真係估唔到呢, 99都不知幾好, 即刻幫我兜, 話女女無補習都考到咁, 已經係好好了..................不過, 我 ...
其實有良好學習態度,考入band1唔難,考唔考到前十真係要睇天資或努力程度,除非妳一定要自行入到B1A,否則考唔考到前十冇分別,前二十夠妳自行入部份B1B/C
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-7-21 12:31
其實有良好學習態度,考入band1唔難,考唔考到前十真係要睇天資或努力程度,除非妳一定要自行入到B1A,否則 ...
我既target係B2A嚟, 所以先可以咁放縱

MASAYA 發表於 15-7-21 11:39
係級十名內做到,唔係做到就考級十名內,如果一百個人做到,點塞晒入前十名呀?  ...
就好似整西式甜品禁,所有材料份量必須準確,多左水唔得,少左香料又差少少,有時样样材料齐哂,但份量唔啱,整出黎总係差dd……有d係天生,唔係想操就操到,要做就做到~点解人地可以十名內,我就廿名外?佢做既野我都做到,禁其实有d野一定係人有你無~如果只係勤力認真就得,禁狀元点止禁少?成日都听人講:牛夠好勤力啦~

little_yolky 發表於 15-7-21 12:13
我係答「幾好」, 然後62就問有無考到級10啊  

我通常係心裡面唔滿意, 表面係萬事OK的。阿女咁既天 ...
通常个小朋友生性,学习認真、勤勤力力,乜結果都应該接受佢~十隻手指有長短,佢有幾多料都係你俾佢。佢就係佢~再講,他曰出黎做野,态度比一切都重要。

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-7-21+11:39+係級十

原帖由 Yanamami 於 15-07-21 發表
就好似整西式甜品禁,所有材料份量必須準確,多左水唔得,少左香料又差少少,有時样样材料齐哂,但份量唔啱 ...
我朋友點極都唔明,成日話冇時間,有時間一定讀到

咁唔通比一生嘅時間你,你就可以做到霍金咩

Yanamami  每个人都只係得廿四小時,好公平既~  發表於 15-7-21 20:27

回覆:請教如何建立良好的學習態度

所以,假設每人都好懂得善用時間,能做/讀得出色,我自己會覺得除咗係資質,就諗唔到其他因素。

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-7-21+10:4

原帖由 little_yolky 於 15-07-21 發表

回覆 Yanamami 的帖子
可能係佢啲同學太勁,而你女兒其實都唔差

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-7-21+10:4

原帖由 little_yolky 於 15-07-21 發表

好睇對手架!

S-Kwok 發表於 15-7-21 20:56
所以,假設每人都好懂得善用時間,能做/讀得出色,我自己會覺得除咗係資質,就諗唔到其他因素。

...
最大問題係, 10個小朋友有8個都唔識善用時間嘛, 所以善用時間已經技勝一籌了

不過, 小學好多時小朋友唔識善用時間, 阿媽就會幫佢哋善用時間了

//我認為係讀書時讀書,遊戲時遊戲,意思係做咩都好,都要盡力去做好佢,正如學生做功課,就要用心/盡力去做,並非應酬父母,求其了事,上課就要專心,唔頃計,做好自己本份,同樣玩遊戲又好/打機又好,亦可以玩到癲,只要分配好時間,肯用心,肯盡力去做,就算結果做得未如理想,都已經係良好態度。//

我二十幾年前,輔助過弟弟,很清楚他的讀書習慣。到他讀預科時,也未能做到這要求,然而,他卻能夠考進大學。

我女兒去年入大學,但她這輩子也從來未做到這種要求。

這種要求,我認為人口之中頂多有三幾個巴仙的孩子做到,是人中之龍。我有這樣的一個理論:要求過高,孩子的表現就會差勁。不知大家相信不相信?

引用:起碼父母要在子女面前看看書,不是只玩手機

原帖由 Kathy_bo 於 15-07-20 發表
起碼父母要在子女面前看看書,不是只玩手機
父母自己有無看書?

eviepa 發表於 15-8-11 23:32
//我認為係讀書時讀書,遊戲時遊戲,意思係做咩都好,都要盡力去做好佢,正如學生做功課,就要用心/盡力去 ...

不但相信,而且十分認同!

要求太高而常常認為自己小朋友"好唔得!",對家長和小朋友都並非好事.

引用://我認為係讀書時讀書,遊戲時遊戲,意思係

原帖由 eviepa 於 15-08-11 發表
//我認為係讀書時讀書,遊戲時遊戲,意思係做咩都好,都要盡力去做好佢,正如學生做功課,就要用心/盡力去 ...
Agree

我会尽量帮小朋友培养好习惯,勤于思考,力戒拖延和磨蹭,教育他们在规定的时间内精神专注,帮小朋友学会控制干扰,训练 高度的专注能 力,还有定计划的习惯,,等等。

但讲到如何帮小朋友建立好习惯,就可能各施各法,因才施教吧。

引用:我会尽量帮小朋友培养好习惯,勤于思考,力

原帖由 licpd 於 15-08-12 發表
我会尽量帮小朋友培养好习惯,勤于思考,力戒拖延和磨蹭,教育他们在规定的时间内精神专注,帮小朋友学会控 ...
非常感謝你!

考不到又如何?

引用:回覆+Yanamami+的帖子“除左天資,如果小

“除左天資,如果小朋友小心謹傎、organised、時间管理好、好野快手、記性好、上堂 ...

我比較功利

體育又唔呈分

冇天份何必勉強

適當運動强身健體就夠了吧

‹ 上一主題|下一主題