用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教如何建立良好的學習態度
go

請教如何建立良好的學習態度

尋求各位意見

回覆:ac917 的帖子

或者你可以define 「良好」先。

回覆:ac917 的帖子

起碼父母要在子女面前看看書,不是只玩手機

引用:尋求各位意見 +

原帖由 ac917 於 15-07-20 發表
尋求各位意見
我認為係讀書時讀書,遊戲時遊戲,意思係做咩都好,都要盡力去做好佢,正如學生做功課,就要用心/盡力去做,並非應酬父母,求其了事,上課就要專心,唔頃計,做好自己本份,同樣玩遊戲又好/打機又好,亦可以玩到癲,只要分配好時間,肯用心,肯盡力去做,就算結果做得未如理想,都已經係良好態度。

引用:Quote:原帖由+ac917+於+15-07-20+發表尋求

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-07-21 發表
我認為係讀書時讀書,遊戲時遊戲,意思係做咩都好,都要盡力去做好佢,正如學生做功課,就要用心/盡力去做 ...
認同 但有幾多大人可以做到? 知易行難 共勉之

Yanamami  全級十名內学生都做得到~  發表於 15-7-21 08:15

洋蔥頭媽咪 發表於 15-7-21 00:28
我認為係讀書時讀書,遊戲時遊戲,意思係做咩都好,都要盡力去做好佢,正如學生做功課,就要用心/盡力去做 ...

Yes, 仲要知道讀好書係為自己唔係向父母交代~
至於点培養~我諗由幼稚園开始已經要重覆灌輸以上概念,生活作息要定時有規律,做个有規律既人先~~禁起碼慣左日日做好功課執好書包先玩,曰日早睡早起上課先有精神,日日食三餐先有健康应付学業,日日有阅讀习慣先会对日後学习有益……

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-7-21+08:23+編

原帖由 Yanamami 於 15-07-21 發表
同意,從小就要讓小朋友知道自己的事自己負責,行為/態度要自細培養,父母亦要適當地放手,多鼓勵,多讚賞,孩子自然能做得到。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-07-21+發表

原帖由 Jessica_chung 於 15-07-21 發表
認同 但有幾多大人可以做到? 知易行難 共勉之
有心做冇話唔得嘅,從小家長就要適當地引導孩子,鼓勵/讚賞多些,初實行時更要有耐性,接納孩子過錯,日子有功多數都能做到。

六歲或之前開始

Yanamami  由懂性开始偱序漸進……  發表於 15-7-21 10:17

回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami  全級十名內学生都做得到~  [color=#999999 !important]發表於 2 小時前

點解我女女全部做到但又考唔到十名內

Yanamami  差左d野……  發表於 15-7-21 10:50

little_yolky 發表於 15-7-21 10:49

Yanamami  全級十名內学生都做得到~  發表於 2 小時前
抄番另一个帖既野:
“除左天資,如果小朋友小心謹傎、organised、時间管理好、好野快手、記性好、上堂留心、对自己有要求、有目標……都係对成績有利既。”

“除左天資,如果小朋友小心謹傎、organised、時间管理好、好野快手、記性好、上堂留心、对自己有要求、有目標……都係对成績有利既。”

佢欠缺上述紅色兩項................有咩方法可以提高天資? 佢體育差人10分, 數學差人10分, 但數學分要X2, 即合共差人30分, 即平均分差人2分幾。數學已經有望提升, 但係體育........點解體育要好似惡夢咁纏住我哋, 阿媽當年又係咁, 到阿女都仲係咁, 有咩方法可以體育提升10分? 呢10分真係好似汪洋大海一樣, 永遠不能逾越

little_yolky 發表於 15-7-21 10:49

Yanamami  全級十名內学生都做得到~  發表於 2 小時前
係級十名內做到,唔係做到就考級十名內,如果一百個人做到,點塞晒入前十名呀?

小時了了    發表於 15-7-21 11:49
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

海倫helena 發表於 15-7-21 11:39
回覆 little_yolky 的帖子

講真係無可能要求佢科科都咁好架喎? 體育呢D真係無得勉強, 唔通佢生得矮你都要 ...
佢係所有要道具既考試都唔得, 例如籃球、跳繩。但只用自己身體既就得, 例如跑步、跳遠。不過, 學校每次都考3樣嘢, 其中兩樣係要道具既, 老師又唔肯講話考乜, 話驚家長過份催谷小朋友喎 老師真係過猶不及, 唔識得從善如流。

MASAYA 發表於 15-7-21 11:39
係級十名內做到,唔係做到就考級十名內,如果一百個人做到,點塞晒入前十名呀?  ...
所以咪諗緊有乜辦法將佢塞入去囉 不過做人唔好貪心, 級20名已經好好了

MASAYA  畀妳入到前十又話要前五,然後前三,最後要第一架啦  發表於 15-7-21 11:53

little_yolky 發表於 15-7-21 11:46
佢係所有要道具既考試都唔得, 例如籃球、跳繩。但只用自己身體既就得, 例如跑步、跳遠。不過, 學校每次都考 ...
老師講得0岩喎,其實題型都應該經常轉,等你地冇得操題型,學生好識答某d題型,換句話說其實係其它題型 (相對) 唔係好識答
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

MASAYA  畀妳入到前十又話要前五,然後前三,最後要第一架啦  [color=#999999 !important]發表於 5 分鐘前[color=#999999 !important]

[color=#999999 !important]

[color=#999999 !important]

做乜你講嘢同C6一樣既

你哋做爸爸既唔明架喇, 好似家庭聚會, 62問小朋友讀書點, 我答幾好, 佢就問有無級10名呀, (我) 壓力好大架

little_yolky 發表於 15-7-21 12:02
回覆 MASAYA 的帖子

MASAYA  畀妳入到前十又話要前五,然後前三,最後要第一架啦  發表於 5 分鐘前
妳答佢滿唔滿意個女考成點,唔具體答,下次就唔問架啦,不過睇妳平時係EK既發言妳多數都答「唔滿意」

雖然佢地可能轉頭問個小朋友...

MASAYA 發表於 15-7-21 12:09
妳答佢滿唔滿意個女考成點,唔具體答,下次就唔問架啦,不過睇妳平時係EK既發言妳多數都答「唔滿意」:laugh ...
我係答「幾好」, 然後62就問有無考到級10啊

我通常係心裡面唔滿意, 表面係萬事OK的。阿女咁既天資, 超晒標俾你啦, 仲唔滿意, 想死嗎?