用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2013年細B, 做大大B定細B好~~
go

2013年細B, 做大大B定細B好~~ [複製鏈接]

阿仔2013年11月尾出世, 舊年同佢報左幾間N, 但都係WAITING, 就快又開始報名, 大家可唔可以比啲意見, 幫佢報2016/17既N做大大B好, 定K做細B好呀???
   1    0    0    0

回覆:Jan131 的帖子

我建議大b,差一個多月就2014大b,唔駛咁辛苦同2013大b爭啦!做大b自信心真係好好多

回覆 swarovski2011 的帖子

謝謝你, 其實, 我都係擔心呢樣, 如果做大B, 我都覺得佢會番學番得開心啲~~我只怕2017同佢報K時, 人地睇番年份收生, 佢會麻煩啲~

回覆:2013年細B, 做大大B定細B好~~

看小朋友發展吧。女兒是2013年8月B。沒有可能做大B,而女兒一向大肌肉,認知,語言也比同齡快(小肌肉一般)。我們上playgroup 呀,baby gym 呀都會揀做最細,因為覺得佢可以向較大的小朋友學習,而女兒亦可以跟得上,語言,獨立能力,情緒控制有d還比大半年的小朋友好。我想說小朋友發展各異,可以試做細B先,唔ok 才考慮做大

回覆 貝珠 的帖子

謝謝你......

回覆:Jan131 的帖子

放心,好多學校都收11月或以後的b,有些更會收10月以後添,你打去學校問就知了,超大b好普遍當然你亦可以試做大b,不過有得揀,我會做大b,人一世流流長,有排競爭

引用:放心,好多學校都收11月或以後的b,有些更

原帖由 swarovski2011 於 15-07-20 發表
放心,好多學校都收11月或以後的b,有些更會收10月以後添,你打去學校問就知了,超大b好普遍當然你 ...
Cannot agree more ar! 我個十月B語言能力同大肌肉算係同齡B中不錯的,我都係俾佢超大B(因為小肌肉麻麻)

我細仔都係13年11月尾, 我都係諗住比佢做超大B..

謝謝你地意見, 阿仔反而小肌肉幾好, 講野就唔多, 都係呢個星期開始先講多左...

回覆 qkhui 的帖子

你住邊呀????可以交流下喎....^.^
我住九龍灣~~

回覆 Jan131 的帖子

我住馬鞍山

大b

係屋企邊個湊先?

自己湊就做大B,工人或老人家湊就最好返下N班。

因為對住工人同老人家都可能好悶~!

其實N班如果有學校收咪當去玩囉。

回覆 旻昊bb 的帖子

奶奶湊....如果自己湊就唔諗啦

回覆:2013年細B, 做大大B定細B好~~

我12月小朋友系做細b, 諗住讀唔惦先做超大b

回覆 Jan131 的帖子

咁最好返N班啦,起碼有人同佢玩下遊戲,唱下歌仔。
周圍搵下有無插班?

我阿仔13年9月B,插班10月先返學~!

回覆 maomaofafa 的帖子

讀讀下轉??? 可以嗎???

Jan131 發表於 15-7-23 10:40
回覆 maomaofafa 的帖子

讀讀下轉??? 可以嗎???
我覺得pn細b冇乜所謂吧,又無功課做,都係學下自理同玩下,但如果驚k1都讀唔掂,可以以大B身份報定下一年,咁樣就可以repeat k1喔~

我都係2013.11月b, 我今年打算k1又報, pn又報, 因為阿仔返開育嬰院, 所以自理方面冇乜問題, 如果有好既k1收, 我會照讀k1, 再看看佢吸收如何, ok的話, 咪比佢直上, 唔ok咪repeat k1 law, 我地年尾b positive d 諗, 其實係多人一個機會tim, 因為bb太細, 其實仲有好多unknown.

回覆 maglam0610 的帖子

有個朋友仔都係讀了一年k1, 之後重讀, 佢話仔仔成日問佢, 仲咩同學會唔同晒. 自己仲係讀k1.
朋友叫我唔好比亞仔重讀, 直情讀遲一年. 佢覺得噉好o的
大家覺得呢?

‹ 上一主題|下一主題