用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?
樓主: baba987
go

請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 15-8-12 22:10
我女唔好呢d, 追youtuber同英美歌星多~~
哈哈, 我囡仲細

引用:Quote:beaclem+發表於+15-8-13+10:09+其實

原帖由 Yanamami 於 15-08-13 發表
唔…禁有知識水平高既家長,確係有好既影响。我乜都唔識,真係愛莫能助了~ ...
其實我都係班門弄斧,識少少扮代表

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

醒目開學勳章

dobbybabie 發表於 15-8-13 15:27
可否分享下點解突然開竅?
我都唔知點解阿仔會突然開竅
補習老師話佢今年3月開始明顯和以前不同,以前要教好耐先識/教極都不太明白, 3月開始教一教便明白。佢的中作 / 閱理解向很差, 中文文法寫到好似英文咁,真係唔知寫咩

升上S3後, 阿仔明顯睇多左中文書, 如墳場新聞、香港民族論、戀殖世紀、金庸小說、衛斯理小說..... 可能都有d幫助

Gloriasogashiwa  我仔一向懶懶閑, 唔知几時才開竅 -->自覺認真讀書.  發表於 15-8-14 15:58

引用:Quote:dobbybabie+發表於+15-8-13+15:27+可

原帖由 peggy 於 15-08-13 發表
我都唔知點解阿仔會突然開竅
補習老師話佢今年3月開始明顯和以前不同,以前要教好耐先識/教極都不太 ...
個人愚見,唔好睇咁多衞斯理小説,因為文法欠佳,如有興趣奇幻小説,九把刀有些作品寫得不錯,可以介紹比仔仔

peggy  這陣子鐘意睇有關政治/歷史的書, 衞斯理只是選部份睇  發表於 15-8-15 00:20
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

chrischeung 發表於 15-7-20 12:51
回覆 ha8mo 的帖子

系,好多人話冇補習,去學緊superkids又話吾算補習。補習定義太擴了。 ...
我自己分兩種
1. 補習班 - 應付學校的學術基本,讀深半年一年都是 .... 為考公開試 ....

2. 增潤課程 - 跟學校所學及成績無乜關係,好大機會是啟發他的潛能,數學、科學、音樂、演藝 .....

Yanamami  禁我真係可以話當阿女無補习佢只有游水同中国舞~  發表於 15-8-14 12:58
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 Yanamami 的帖子

AGREED
‹ 上一主題|下一主題