用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?
樓主: baba987
go

請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?  

回覆:請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的

父母不做怪獸家長,B1學生就是這樣培養!

plastic    發表於 15-7-26 20:20

回覆:BennkiChu 的帖子

Agree

回覆 BennkiChu 的帖子

5好講笑啦!全班30考第一?

全級考Top 10 ??
全级118人÷4班=29.5人
~~~~~~~~~~~

即是你小朋友考班第一!
都不是全級考Top 10 呢!
~~~~~~~~~~
如果貴校有四班!
小朋友應該是全級Top 1至4 啦!
差少少!便是Top 5至8啦!

回覆 joefoon 的帖子

我都曾經有你呢個疑問, 為由諗可能唔係年年考班第一咯.  不過唔駛溫習, 仲可以打機, 又有好成績....真係直頭可以跳班.

回覆 aleung922 的帖子

所以我才有以上回應!考第一和考第尾的同學!固然個個都有努力!
所以我絕對支持!有付出!無論高分或底分!
我都支持各同學!
但他強調自己孩子不用讀書!只放任小孩子打機!夜睡!
也能取全班30人第一!全级Top 10 呀?

咁又未必四班成績平均既,班第一考級十名內係合理範圍

小學黎講溫唔溫書成績可能唔會相差太多,不過習慣溫書係學習態度問題,明知溫同唔溫成績分別唔大我都會要小朋友用少少時間溫習,我唔會因為佢進步空間細而唔駛佢溫習,呢個亦係責任問題,同時都係為適應中學生活作既準備

我指考試時溫書,平日都唔駛溫,因為做功課已經係溫習當日教既知識
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

joefoon 發表於 15-7-30 11:35

所以我才有以上回應!考第一和考第尾的同學!固然個個都有努力!
可能間學校唔係用成績平均分班,如有精英班而小朋友讀非精英班既話,咁就有機會班TOP1 但級名次會好後都唔奇。

不過呢個情況應該只會出現一年,因為以小朋友能夠入到級TOP10的話,下一個學年分班都應該入左精英班啦。除非係小5升小6直升唔分班呢個情況囉。

王國會長

baba987 發表於 15-7-19 15:39
請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?

全職媽湊, 天生, 後天??

資質最重要, 這才叫贏在起跑線 

瑩瑩老豆 發表於 15-8-1 22:59
資質最重要, 這才叫贏在起跑線 
成功需父幹, 老豆識諗先叫贏在起跑線 (好似係)

ANChan59    發表於 15-8-14 12:43
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-8-2 08:26
成功需父幹, 老豆識諗先叫贏在起跑線 (好似係)
agree

回覆:請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的

培養是長期性,先要保持自己心境,㢥成事在天,謀事在人。。。

回覆 joefoon 的帖子

因如有一班可能頭5個成績已經比我小朋友好, 而其他班又可以有比我小朋友成績更好的, 所以我小朋友成績可以全班第一, 全級10名內, 如果閣下甘都諗5通, 另找高人指點, 因我無法理解你D邏輯。

呢個真係事實, 5信我敢賭一餐飯。5好縮。

引用:回覆+BennkiChu+的帖子 5好講笑啦!全班30

原帖由 joefoon 於 15-07-30 發表

其實我仔都係一樣,全班考第一,但全級考17

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

引用:回覆+aleung922+的帖子 所以我才有以上回

原帖由 joefoon 於 15-07-30 發表

其實我仔都真係成日打機同夜瞓,我都想管佢,但因係中學青春期,唯有盡量勸

還使我的心靈得到舒暢。

其實我只係套咗亞囝間學校既情況去你個case, 因亞囝精英班既同學考第一, 通常都係級第一或前Top 5, 好少趺出至9, 10.  佢地學校前五名通常都係個幾個, 真係好難撼動佢地既位置.  咁我只係都感覺你囝囝都係精英班第一, 咁照理好少變級10名咁解.  但現實證明係每間學校既情況唔同. 大家討論吓, 獲益良多, 不用輸賭, 食飯亦無懼退縮.

回覆:請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?

我們學校top 中、英、數的同學也不用溫書的。但top中,不一定top 埋英&數。

引用:我們學校top+中、英、數的同學也不用溫書的

原帖由 kkddmom 於 15-08-03 發表
我們學校top 中、英、數的同學也不用溫書的。但top中,不一定top 埋英&數。

...
我仔都剩係top 英文同science, 其他ok

還使我的心靈得到舒暢。

joefoon 發表於 15-7-30 10:59

考全班第一真係未必全級10名以內既喎。

如有得罪, sorry因我小朋反5係精英班, 而在其它班, 每年學校都有比成績特別優異的頭10名學生獎 , 我小朋友年年都有, 所以只知道top 10 , 名次就5知。
我小朋友係四年級時因搬屋插班, 可能這原因, 所以5係精英班。