用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?
樓主: baba987
go

請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?   [複製鏈接]

培養良好習慣。
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

回覆:請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?

我大女,至小愛看書,買書
但中文吾合格
孛都吾識多隻

都吾知他看乜 ???

醒目開學勳章

mimi005 發表於 15-7-23 17:07
但中文吾合格
孛都吾識多隻
你女幾大?

你有無了解下佢睇咩書?傾下書既內容?

呢個真係天資問題以及後天培育。
我當年在小學被評為band1生,去咗一間傳統名校讀中學,d老師超hea、照書讀,同學有秩序問題搞到我,我告上老師度,佢地話係我自己ge事,佢地咩都唔理。之後完全靠自己考上大學。而我老婆在小學是被評為band2,俾老師勸在band2中學讀,之後就在band2中學讀,d老師超俾心機教,唔駛補習都讀到大學。
所以,我都唔會逼自己個仔之後一定要讀band1中學。反而想搵一間d老師又有心,又有能力教書的學校。

當年嘅b1生,你現在好似覺得大部分嘅b1中學d老師都係hea教準時放工唔理學生咁嘅~~ 唔好因為你同你太太嘅經歷抹殺小朋友入b1中學嘅機會b2老師都唔一定有愛心b3嘅有d可能對住學生同家長兩個樣添
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 6&page=5&from=space

引用:我大女,至小愛看書,買書但中文吾合格孛都吾

原帖由 mimi005 於 15-07-23 發表
但中文吾合格
孛都吾識多隻
我朋友個仔都係咁,最愛圖書館,嘜書都睇,但就好似文盲一樣好多字唔識寫,但講嘢都有條理,都識好多嘢,但就係書讀唔成band3生,最後去了工業學院之類做學徒

回覆:請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的

有部份怪獸式迫出黎,高分低能,呢班唔知點適應社會,band 1又有何用

回覆:mimi005 的帖子

回覆 CALVEN 的帖子

11 now
什么類形也看
漫畫好少
只買過一本

所以才奇怪佢看乜 ?

回覆 s.andp 的帖子

看來我都要找出原因先得
他一本書會看几次 ge
但真系......好奇怪
多謝你建議

回覆 whywhywhywhy 的帖子

真系一樣呀
佢又系 gum
今年p.5
之前老師仲話他系 b.2 度
但個呈分試 ( 2 科肥 )
睇怕b2 也論不到她了

她真是 1 個愛看書的文盲

回覆:請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的

40%天資(專注力,記憶力),30%勤奮(努力),30%輔導(家人輔助力)

派到一間好的小學都非常重要。以前我唔覺,自從升中要搵中學,先感覺到佢嘅重要性,以小女為例,我女成績一向都唔係太突出,上來EK問人又以為1/3,1/3,1/3比例我女係B1/B2,但自從校長講過學校大約考幾多名可派b1後,已經將我擔心的顧慮一掃而空。

YDLFATHER  絕對認同  發表於 15-7-26 11:04

引用:+本帖最後由+苗子+於+15-7-23+20:10+編輯+\

原帖由 苗子 於 15-07-23 發表

呢個真係天資問題以及後天培育。
非常同意!小囡在本區一間頗有名氣的小學讀小六,今年升中,成績band1, 老師亦建議報區内傳統名校。而我同太太係想搵間
band吾會太差而有愛心,有責任心且亞囡又鍾意的中學。經朋友介紹(亞囡D師兄師姐家長),我地參加左呢間中学(band尾)連續兩年嘅中一簡介會,感覺正面。所以去馬,自行一擊即中,亞囡非常開心。在此我想講傳統名校吾係吾好(如果我咁講會得罪好多家長,因為好多家長都想仔女入名校),只係適唔適合你的小朋友,同埋小朋友是否鍾意,她讀得開心,再加些努力及老師的悉心教導,才是成功的關鍵。當然我也不反對別人讀名校,名校自有名校的長處。祝大家順利!

苗子  最緊要係知道自己個子女要乜,唔係盲目跟風、  發表於 15-7-26 23:16

呢度仲見到很多家長5甘心自己小朋友比人差, 要明白天資真係5係個個有, 要清楚點解同一班教學有成績好同成績5好既學生, 呢處5講成绩差既學生, 只講成績好既學生, 有部份的確係天資原因, 巨地5使去迫去補習, 都可以考到好成績, 就算考完呈三, 已經等放暑假, 但期未考成績一樣係頭, 而另一部份成績好的學生, 真係要左迫右迫, 日補夜補先可以keep到, 但一放軟就好快退步, 所以最重要係明白自己小朋友能力選合適中學, 5係比你好彩入到band1好的中學, 都因天資而追5上, 當然我承認家長同學生肯出100%努力, 係可以迫 到好成績, 但甘樣會令大家都好辛苦, 如果言論有得罪, sorry.

苗子  yes,最緊要老師識因材施教。  發表於 15-7-26 23:17

回覆 baba987 的帖子

無固定方程式   大致上係家長栽培+性格+智力
‹ 上一主題|下一主題