用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?
樓主: baba987
go

請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?  

patpat234 發表於 15-7-20 18:24
其實係屋企我完全睇唔到佢有努力,不過我信佢係有聽書的(老師講).
可能屋企無電視,佢無野做唔係同細妹玩就 ...
小學時應該要考一啲時事常識既喎,你家沒有電視,你仔仔是從哪資訊?你讀報導給他?或是他每天有讀報紙習慣?
你的仔仔有專注不足他肯砌野很難得。

回覆 TwinWong 的帖子

係, 一分天才, 都要九十九分努力

王家爸爸    發表於 15-7-22 11:06

醒目開學勳章

回覆:請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的

天資最重要(但唔係人人有);
***家長悉心栽培鼓勵和學生本身勤力係最重要!

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-7-19+19:50+編

原帖由 Yanamami 於 15-07-19 發表
有一個壯元話每次諗吾通d嘢一打機就會通返。

little_yolky  打機可以打通任督二脈嘛  發表於 15-7-22 11:20

MMVV 發表於 15-7-21 10:14
有一個壯元話每次諗吾通d嘢一打機就會通返。
所以我女成曰同我講:你既讀書方法未必啱我,我有我既方法……

其實我很明白現在D家長很重視孩子的心態好想孩子是一個多材多藝又兼顧倒學業成績的,所以每日都會將時間填到滿滿的補習班,溫習、彈琴、打球、奧數啦.........等等!真是多到每日的時間填得滿滿的。但是否孩子所願?試想想他們連自己一D空間都沒有,怎會䦕開心心迎接每天的學習呢!我重來都唔會迫小兒做他沒有興趣的事,這樣大家關係先可以維繫到,小兒小時我們都會比佢學不同種類的活動例如抬拳道,游泳,鋼琴,足球,單車.....等等。但每様東西都是學完一樣後再到下一樣不會全部一起去學,還有我們會問孩子你喜歡這活動嗎?如他說不喜歡我們便不會迫他學,例如學游泳只要他學會了宜他又沒有任何進歩,我就會問他想唔想繼續學。這樣孩子會感覺到你們是關心他,唔係迫佢,我兒曾經同我講:你們真好從來都唔會迫我學唔鐘意嘅野,這便是孩子的心底話,我和丈夫聽了真係好開心這證明我們的理念是對的,所以我兒子現在大了他在學校和出面發生的事他都會同我們分享,這樣的關係先可以維繫到,孩子大了有自己的想法我們做的只可以從中幫佢分析和比意見他。

EMMA88  學都學到窮....  發表於 15-7-21 15:11
Yanamami  係呀~学野—定要enjoy先会学得好,無謂貼錢嘥時间買难受~  發表於 15-7-21 10:55

回覆 NurseSally 的帖子

如果初一我任佢打機睇電視,佢一樣會沉迷。呢兩樣,佢小四之前都無得做。我屋企唔追劇唔睇娛樂節目,早睡早起。到佢高小,鐘意睇書,之後再喺控制下打機。呢個階段,佢興趣廣泛咗,即使仍是非常喜歡打機,都會比較容易自制。

Yanamami 發表於 15-7-21 10:20
所以我女成曰同我講:你既讀書方法未必啱我,我有我既方法……
我阿女一路插耳聽勁歌一路睇mv一路溫書, 佢咪又話"這是我的溫書方式, 你吾明"....

Yanamami  明~~我大女一样边听歌边温書~~  發表於 15-7-21 15:03

新時代溫書方式....

每個小朋友的性格都唔同亦唔可以一本通書睇到老,父母亦一樣每個家長教育方式都唔一樣,只可以盡量搵識合大家嘅方式,現今的社會做父母難,做孩子亦唔容易。

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-7-21+10:20+所以

原帖由 EMMA88 於 15-07-21 發表
我阿女一路插耳聽勁歌一路睇mv一路溫書, 佢咪又話"這是我的溫書方式, 你吾明"....
...
Same as my daughter!

引用:Quote:patpat234+發表於+15-7-20+18:24+其

原帖由 EMMA88 於 15-07-21 發表
小學時應該要考一啲時事常識既喎,你家沒有電視,你仔仔是從哪資訊?你讀報導給他?或是他每天有讀報紙習慣 ...
時事題呢樣真係最惡攪,每到考試前我都要揾返過去一年嘅大事濃縮俾佢讀,不過近2年好dd, 因為出街搭車,茶記食飯都好多新聞睇到,另外有大事我都會同佢講,而且同學之間都有講。

醒目開學勳章

EMMA88 發表於 15-7-21 15:01
...

如果我仔係聽英文歌,我唔會介意

引用:+本帖最後由+小豬嘜+於+15-7-22+11:12+編輯

原帖由 小豬嘜 於 15-07-22 發表
呢排潮興韓風喎

回覆 YmOra 的帖子

另外,成為B1學生:

先天 + 後天 = 100% 成功

先天,天資聰穎達90% + 後天,可輕鬆備試,只需付出10% = 100%成功
先天,擁有少聰明達50% + 後天,半數時間作備試,還需努力付出50% = 100%成功
先天,能力欠佳只剩10% + 後天,只要肯付出更大的90%努力,定必成功 = 100%成功

我認為後天的努力係可以彌補到先天的不足.

其中最容易又終身受用是閱讀習慣,越早進行越容易成功養成閱讀好習慣.

你呢個回覆簡直俾咗好大既鼓舞我, 只要肯努力, 就算做唔到B1都起碼第二日搵工唔怕搵唔到

YmOra  祝福你,繼續努力.  發表於 15-7-22 17:02

醒目開學勳章

mcl203 發表於 15-7-22 11:22
呢排潮興韓風喎

幾時會吹西風?

mcl203 發表於 15-7-22 11:22
呢排潮興韓風喎
吾係呢排了, 阿女就煲左韓風數年了, 中毒高深.

我個仔一樣會做數時聽日文歌及英文歌,我都唔係好明咁嘈都可以計數,不過我又唔會理會他佢攪得掂就ok,佢有佢嘅方法

Yanamami 發表於 15-7-19 20:19
除左天資,如果小朋友小心謹傎、organised、時间管理好、好野快手、記性好、上堂留心、对自己有要求、有目 ...

100% 同意
佢地內在已有Drive做到最好

應該有一啲規劃,由細開始做起,慢慢就住生活環、資源、際遇等等,父母憑自己經歷同經驗進行調節,目標係最終佢地會自己自發、獨立。但無法保證一定band one