用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?
go

請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?  

引用:請分享+BAND+ONE+學生是怎培養出來的?全職

原帖由 baba987 於 15-07-19 發表
請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?

全職媽湊, 天生, 後天??
天資居多,再加屋企培育。但我覺得佢天資佔最大,要靠自己

1/3機會係band1,我覺得揀到間適合既學校已經成功左一半,另一半係培育到小朋友對自己學業負責任就完成

little_yolky    發表於 15-7-20 11:23
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

小朋友天資佔70-80%,  其它靠努力。

天資、性格、态度、識得就住佢既特貭黎玩既家長、發揮到佢長处既学校……近似天時地利人和~又似似地性能高既—級方程賽車,要有識駕馭佢既車手同合適既跑道,好既維修同補給团隊。

回覆:請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的

初中小一定是天資,高小就天資努力加培養。

回覆:請分享 BAND ONE 學生是怎培養出來的?

我見有D同學仔轉數唔算快,但好乖好勤力有上進心,所以成績名列前茅👍👍👍。小學只要肯背肯練都唔會差,打好基礎中學也會輕鬆😉

天資是第一要求,適當的教導是第二要求。我仔仔小一我完全無特別跟,平均分已經9x(讀屋村唔默書唔串字nursery). 平日睇下功課,溫下默書,考試前才溫書。呈分試前的長假會溫下常識。學校本身適合他,很鼓勵,平日不睇電視不打機不上網,做完功課就係自由時間,可以睇課外書,玩lego, 模型,亦會喺屋企射槍etc。我放工check 功課,睇下做晒未,check 下有咩唔識即刻教返。星期六下午同同學踢波打羽毛球。放假視乎情況可以打機(1hr內).

我相信天資佔超過1半...

回覆:baba987 的帖子

小學也有關,學校試卷,計分方法,同學成績麻麻也有影響,如果配合學生無嚴重失誤也可成band one, 未必需要勤力,但升中後未必能繼續;相反有些學校試卷深,同學平均分高,但相差0.x 分已跌入b2,要超努力加小心。

40%天資(記憶力訓練) 40%良好學習習慣(不看電視, 不玩手機 少用電腦) 20%勤奮

大多都係後天操卷操返黎 再唔係就小一補習補到小六 一係不停買習作比佢做

saikueny2k 發表於 15-7-19 19:43
大多都係後天操卷操返黎 再唔係就小一補習補到小六 一係不停買習作比佢做  ...

你真係有d老点~~
連DSE狀元都唔係家長谷番黎!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3094355&extra=page%3D1

jackco-mami    發表於 15-7-20 18:27
catiou627    發表於 15-7-20 16:25

十個孩子,只有一升系資質聰穎,一成資質較差,中等質地佔八成,只要孩子加父母一起努力,想成為b 1生不難,但要做b1a就不易。

回覆 Yanamami 的帖子

狀元已不是普通b1生了,真系要有些資優才可 。普通小學b1生我都覺系操返來,只要多做練習b1c也不難。

chrischeung 發表於 15-7-19 19:58
十個孩子,只有一升系資質聰穎,一成資質較差,中等質地佔八成,只要孩子加父母一起努力,想成為b 1生不難 ...

Band1中同尾可能要操,但同果十名同学比,來來去去果十个,真係唔洗操~唔好講唔洗補習,唔洗操練习,考試期间係最舒服既日子~~我可以好肯定,天資有時係唔恨得禁多……(我呆呆既band1中大女係要補数,要跟到貼,但醒d既細女係唔洗理都可名列前茅,同—个阿媽生都可以禁唔同)

除左天資,如果小朋友小心謹傎、organised、時间管理好、好野快手、記性好、上堂留心、对自己有要求、有目標……都係对成績有利既。

jc2009  agree  發表於 15-7-31 11:59
yipcharie  非常讚同,除了天資,你所講既其他point都係對成績非常重要!p.s.個人認為天資佔三成,後天佔七成!   發表於 15-7-21 10:31
TwinWong  AGREE 小心謹慎好重要  發表於 15-7-20 10:53

補習同操練係兩回事。補習如果係用教嘅方法都ok, 但操練就。。。以我認識的band 1 學生,好多都無補習。學校最叻嗰幾個都係無補習嘅。如果band 1 係操卷操練習先有嘅,即刻話佢能力有限,連小學嘅課程都handle 唔到,千萬不要搏高一線,否則後果嚴重。

Yanamami  係囉~边有得操番黎?操到就人人都做band1A~  發表於 15-7-20 04:23

或者用我小朋友做參考

我小朋友從沒有補習, 考試前從未溫過書, 仲打機打到成12點過后先肯訓, 但成績全班 1/30, 全級 top 10/118,  巨D同學日日補習及考試前加操都追5到, 所以我好肯定真係講天資, 但去到中學, 會用半年至一年時間比巨自由發揮, 如果5掂, 我先會插手巨D學習問題。

Yanamami  同意  發表於 15-7-20 04:24

回覆 Yanamami 的帖子

系,所以b1a系要天資加練習,b1bc系練習佔多數,除非特別平庸

Yanamami  唔係~~band1a唔洗操,要操就唔係1A材料~  發表於 15-7-20 04:25