用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St cat pm vs KV am, 㸃揀?
樓主: byhui
go

St cat pm vs KV am, 㸃揀?

引用:其實KV+和+St+Cat+各有優點,最緊要選一間

原帖由 TheaHong 於 15-07-29 發表
其實KV 和 St Cat 各有優點,最緊要選一間合適的比仔女!没有最好的,只要最合適的! ...
Agreed

回覆:St cat pm vs KV am, 㸃揀?

死火究竟有幾多間st cat?我囡囡讀完三年而家小二,點解我嘅體會同其中嘅留言咁吾同?

其實我吾知邊度傳嘅風番嚟話st cat 上活動教學小學一流,上傳統吾係好適應?我只係見到我囡囡同D同學上到不同的小學,有大家口中的神校,有女校,有地區名津,從未聽過吾適應,好快溶入就聽過,即刻做班長都聽過。希望大家吾好道聽途說!

好似吾係答緊樓主問題,但係因為我偏心st cat, 所以我會vote st cat!但朋友仔仔讀kv 都吾錯呵!

貼士一個:DB 中學部靚佬男校長係kv 出身,試過有kv朋友仔2nd in 小一由佢in, 佢主動相認自己都係kv 出身,吾知算吾算advantage!

回覆:noellechu 的帖子

勁,幾個月前嘅post都俾你推上嚟

引用:Quote:原帖由+mardasa+於+15-07-29+發表係

我又答O下, 大女SC 畢業, 今年P1, 是叩入的, 開學以來已不停默書, 評估, 測驗, P1 程度其實SC畢業handle到, 好OK, 但其他叩入的來自kv, lh, 派入的有真光....都好勁, 我女明顯係英數較弱, kv入的係全科都掂成日全班最高分, 佢媽話現在學的淺過kv好多, 又熟習考試技巧, 而我女多數數學8字, 9 字頭, 中英默就高分d, 也有100, 係錯的好大意, 同埋俾大量中文字k.o. o左, 尤其數, 我一讀題佢已心算到答案, 但條題目唔識解就要等我返家先教到佢做....
btw, 我女一入p1就被選做班長, 可能佢地慣了主動, 守規, 又唔會太靜, 班主任同我講佢上課表現好好, 好乖
但俾我再揀, 我會再揀sc, 明天細女去sc int. k1, 我冇報kv, 因為我地家庭教育理念同sc 夾, 同女的性格都好match, sc 重閱讀, 探索, 俾好大自由度小朋友去嚐試和面對後果, 英文教得好好, 小朋友有自信, 活潑開朗, 獨立(或者kv都有呢d, 但我好滿意sc, 所以會再揀佢)
我女冇補英文ga, k2, k3英文越來越好, 或者未至於國際學校的native, 但口音唔錯, 好鍾意同外國人老師傾計, 鍾意睇英文書(但唔鍾意睇中文係問題), 得閒鍾意自己整o下書仔寫故仔, 我覺得係Eng NET教得好好, 好有創意