用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St cat pm vs KV am, 㸃揀?
樓主: byhui
go

St cat pm vs KV am, 㸃揀?

引用:如果早上讀KV,+下午讀St+cat,會唔會好變態

原帖由 byhui 於 15-07-20 發表
如果早上讀KV, 下午讀St cat,會唔會好變態?
Sc and Kv K2也是下午班。冇可能長讀兩間。但有聽說過K1返兩間

引用:Quote:原帖由+kingbaby0128+於+15-07-19+發

原帖由 bubuG 於 15-07-22 發表
上到小一,第一號殺手係中文。
通常有個KV大升左小一,第二個都入番KV啦,因中文和数才是最難攪,另外其實KV只是無多net 長註班房, 無甘多話境,其實英文底子也很好尢其grammar ,姑奶女小二了,英文也是全级第一,中文默書也成日100 分

回覆:St cat pm vs KV am, 㸃揀?

Target 新派直資St Cat好D
target 傳统KV 穩陣

認識個ST Cat 朋友仔落第傳統名校, 但新派直資就有幾個offer 揀,奈何父母不信learn through play, 做project 功課等,覺得學習就是默書、測驗、考试至夠實在。最後去了派位的學校。

真係好睇想點行。

引用:Target+新派直資St+Cat好D target+傳统KV+

原帖由 picture 於 15-07-22 發表
可能唔信「新派」多過唔信learn thru play.

picture 發表於 15-7-22 10:08
有些人揀sc都是為個名而不是learn through play.

引用:Quote:picture+發表於+15-7-22+10:08+Targe

原帖由 MrBeast 於 15-07-22 發表
有些人揀sc都是為個名而不是learn through play.
Yes, 因識週末也出去補數,用番傳統方法

MELODY430 發表於 15-7-22 13:03
Yes, 因識週末也出去補數,用番傳統方法
其實補數也不是問題,始終sc 課程來說,去考小一補下都不是壞事,但最頂引是我識個去公文

引用:Quote:MELODY430+發表於+15-7-22+13:03+Yes

其實補數也不是問題,始終sc 課程來說,去考小一補下都不是壞事,但最頂引是我識個去公文 ...
點解頂引?

MrBeast  公文不是操練為主嗎?  發表於 15-7-22 13:35

引用:Quote:MELODY430+發表於+15-7-22+13:03+Yes

其實補數也不是問題,始終sc 課程來說,去考小一補下都不是壞事,但最頂引是我識個去公文 ...
Btw,而家好似唔興公文。好多人去咗eye level

St Cat
本人兩個小朋友都謮st cat
如果pn係pm
k1和k2 會全部pm
但k3 會全部am, 讓小朋友適應小一

回覆:St cat pm vs KV am, 㸃揀?

英文補習易搵定係中文補習易搵。。 你應該容易揀d

我識人讀IS覺得太hea, 去讀公文重da 意!

ekhc    發表於 15-7-29 00:52

回覆:byhui 的帖子

如果是我,原諒我自私貪心D,經濟許可下,我都會這樣決定,讓小朋友先讀兩間,但要set個期限,如一個月內便要決定邊間較適合小朋友,或小朋友比較開心,然後就放另一個位出來。不過兩間完全風格不一樣的學校,其實可能返學一兩個星期已經決定到。

引用:如果是我,原諒我自私貪心D,經濟許可下,

原帖由 hahatao711 於 15-07-22 發表
如果是我,原諒我自私貪心D,經濟許可下,我都會這樣決定,讓小朋友先讀兩間,但要set個期限,如一個月內便 ...
恕我不能認同。

作為一個成年人,應該有能力根據手上資料作分析決定。既然遲早都要2揀1,點解唔可以早d決定,要辛苦小朋友?怕做錯決定係人之常情,但猶疑不決唔係解決方法。

綜合意見,儘快作決定,及早為小朋友開學準備!3歲小孩上學前都要有心理準備,起碼知自己返邊間!

cpc608  讚!  發表於 15-8-8 22:05
ekhc    發表於 15-7-29 00:52

hahatao711 發表於 15-7-22 21:41
如果是我,原諒我自私貪心D,經濟許可下,我都會這樣決定,讓小朋友先讀兩間,但要set個期限,如一個月內便 ...
恕直言,真不是咁好,況且個assumption 有些 flawed (ie, 達不到你講的目的):1 通常k1都係玩,大部份都是開心,
2 到到pm孩子累自己會心情差,直接影響對kg評估。

就以sc vs kv, sc一定較開心和活, kv 就ham接傳統小一較好, 只要父母知道要乜,實在唔難揀

L+H  agree!  發表於 15-7-23 13:39

引用:Quote:hahatao711+發表於+15-7-22+21:41+如

原帖由 MrBeast 於 15-07-23 發表
恕直言,真不是咁好,況且個assumption 有些 flawed (ie, 達不到你講的目的):1 通常k1都係玩,大部份都 ...
同意,兩間完全不同風格的學校,作為成人應該有能力作出決定;明明最後只讀一間,又hold到開學一個月,況且樓主也是收到waiting call, 應該明白等waiting 的媽媽也很著急

回覆:Ltkbb 的帖子

點解劉華咁做大家會無反應?
其實幼稚園係應該輕輕鬆鬆,點解要個細佬返兩間?
將心比己吧

引用:點解劉華咁做大家會無反應? 其實幼稚園係

原帖由 jason1978 於 15-07-23 發表
點解劉華咁做大家會無反應?
其實幼稚園係應該輕輕鬆鬆,點解要個細佬返兩間?
將心比己吧
劉華點做?佢可能係留咗兩間學位,但未開學,亦冇人見到佢返兩間!佢都只不過係家長一名,點解要搵佢比較?

利申:非劉華粉絲亦唔認同hold學位返兩間!

睇唔到點解咁難揀,試一個星期甚至一個月就可以了解唒學校就揀到?
幼稚園已經係咁,小學中學大學甚至出來揾工都要試兩份?

引用:英文補習易搵定係中文補習易搵。。+你應該

原帖由 cymchris 於 15-07-22 發表
英文補習易搵定係中文補習易搵。。 你應該容易揀d
同意,出去補英文容易過補中文!小兒在KV,中、數根底好好多!