用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 集思廣益:一眾Band1c好中學
go

集思廣益:一眾Band1c好中學

可否集大家的智慧,整合一帖Band1c好中學呢?! thx.thx.

不分區域,請推薦B1c中學給新丁家長們參考.thx.thx.
請多多分享意見,並講出該校有那些地方可令你推薦給大家.

thx.thx.

YmOra 發表於 15-7-17 15:13
可否集大家的智慧,整合一帖Band1c好中學呢?! thx.thx.

不分區域,請推薦B1c中學給新丁家長們參考.th ...

點先為之B1C?
點先叫"好"?

ydoris  會不會是有少量既B2學生??邊緣人??  發表於 15-7-17 16:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-17 16:03
點先為之B1C?
點之好先?

我是一名新丁家長,有好多嘢都唔識,請多多指教.thx.thx.

我係從"升中派位"置頂位置的多個帖子得知中學的Banding,B1C中學也是從這裏得知,我相信能夠放置於頂部位置一定有參考價值,尤其對我們新丁家長甚有指引作用,所以中學的Banding是從這處得知的,有了指引,就想知道更多關於該校的優點,希望能夠集思廣益,了解更多呢!

YmOra 發表於 15-7-17 16:27
我是一名新丁家長,有好多嘢都唔識,請多多指教.thx.thx.

我係從"升中派位"置頂位置的多個帖子得知 ...
每人對"學校Banding"定義都唔同, 你自己諗下個定義先啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

delete

delete

YmOra  謝謝分享  發表於 15-7-17 16:42

YmOra 發表於 15-7-17 16:27

我係從"升中派位"置頂位置的多個帖子得知 ...
如果你係要以坊間B2A-B1C既學校嚟睇, 呢D比較理想:

中學名稱校網
中華基金HK3
港大同學會書院HK3
德雅中學KL2
丘佐榮KL3
嘉諾撒聖家書院KL3
陳瑞琪(喇沙)書院KL3
順利天主教中學KL5
蒙民偉KL5
匯基書院(東九龍)KL5
保良局羅傑承(一九八三)中學NT1
東華三院陳兆民中學NT1
屯門官立中學NT3
田家炳NT5
南亞路德會沐恩中學NT6
王肇枝中學NT6

maypa  王肇枝和田家炳是Band 1B中學  發表於 15-7-20 10:35
TwinWong    發表於 15-7-19 19:02
HaYi  順天不是B1A or B ?  發表於 15-7-18 13:39
王家爸爸  陳瑞琪(喇沙)書院已經係B2尾  發表於 15-7-17 22:37
YmOra  非常謝謝!資料豐富.  發表於 15-7-17 16:47

引用:Quote:YmOra+發表於+15-7-17+16:27+我是一

醒目開學勳章

回覆:集思廣益:一眾Band1c好中學

有幾間都唔係1c

回覆:hkpapa852 的帖子

為何會認為大埔沐恩及王肇枝會是1C 至2A ?

王家爸爸  我讀書時代,王肇枝係B1頭,我報過F6,唔收我。  發表於 15-7-17 22:39
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 15-7-17 19:28
為何會認為大埔沐恩及王肇枝會是1C 至2A ?

呢個評級我幾年前抄低

chanmaymay 發表於 15-7-17 18:45
什麼叫較理想?你對理想的定義是什麼?

實際畢業生入讀本地大學學士課程比例符合甚至優於評級既水平

回覆 hkpapa852 的帖子

如果順利SLCSS 是1C-2A, 同區的呂郭係???

hkpapa852  B2b  發表於 15-7-17 20:02

回覆 hkpapa852 的帖子

另外, 沙田的聖心是 2A 嗎? OR 1C ??

October.  1C,近年都有學生升讀醫學院.  發表於 15-7-17 20:57

回覆 Lucifer3960 的帖子

1C,近年都有學生升讀醫學院.

回覆:hkpapa852 的帖子

你認為大埔救恩, 恩主教評級如何?

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 15-7-17 20:30
你認為大埔救恩, 恩主教評級如何?
我認為恩主教屬1B-1C
救恩則2A 公開試成績欠佳

個人覺得,港島B1C之選:
東區:民生(可以試)、嘉諾撒、金文泰、衛理 (止蝕線)
灣仔:港華、鄧肇堅、聖方濟各、真光
中西區:SPC(可以試)、聖士提反女(可以試)、聖嘉勒、高主教
南區:赤聖、港同

錡E  聖嘉勒不可能是1c校  發表於 15-7-17 23:36

hkpapa852 發表於 15-7-17 16:45
如果你係要以坊間B2A-B1C既學校嚟睇, 呢D比較理想:
港同(SPC都係)應該唔會收B2生。其實港島區有啲人報呢兩間都係想確認小朋友既Banding,當年我都係咁做。

B1c : 滙基(東九龍),幾好的學校,老師有愛心,如基督的愛,每名中一生都會被按排參加為期三星期的留宿,學習獨立和成長,這是我推薦此校的其中原因.thx.

用心教學、用心照顧學生的才是好學校