用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁16/17 小一入學
go

陳守仁16/17 小一入學 [複製鏈接]

校網出左資料, 記住睇佢個REMARKS, 特別想考NCS STREAM既小朋友。
http://www.plkctslps.edu.hk/school_information-admission.php

Remarks:
With effect from 2016-17, French Stream and Chinese Stream will be merged into one.  All P1 students (Chinese speaking or Non-Chinese speaking) are required to study English Language and local Chinese Language (as two core languages), and Basic French / Spanish / Japanese (as a third language).

wing.2bb    發表於 15-7-17 14:57
   2    0    0    0

引用:校網出左資料,+記住睇佢個REMARKS,+特別想

原帖由 silvia_ng 於 15-07-17 發表
校網出左資料, 記住睇佢個REMARKS, 特別想考NCS STREAM既小朋友。
http://www.plkctslps.edu.hk/school_inf ...
宜家多唔多外籍學生係TSL學中文?

LGC 發表於 15-7-17 13:52
宜家多唔多外籍學生係TSL學中文?
之前係當第三語言,一定要學,但淺好多。而家咁睇即係唔會再咁分,個個小一新入學既外藉學生都要一齊上正規中文堂啦。

引用:Quote:LGC+發表於+15-7-17+13:52+宜家多唔

之前係當第三語言,一定要學,但淺好多。而家咁睇即係唔會再咁分,個個小一新入學既外藉學生都要一齊上正規 ...
外籍學生比例高嗎?
唔知強制core subject 學中文會唔會影響外籍報讀人數

LGC 發表於 15-7-17 14:15
外籍學生比例高嗎?
唔知強制core subject 學中文會唔會影響外籍報讀人數

...
20%左右啦! 會唔會影響少D NCS報, 真係唔夠膽講喎。(我諗學校都唔會講)

同埋我見, 學位又好似少左, 得返150人(30人 X 5班)。我呀仔佢地一班都有33人架!

引用:同埋我見,+學位又好似少左,+得返150人(30人

同埋我見, 學位又好似少左, 得返150人(30人 X 5班)。我呀仔佢地一班都有33人架! ...
少咗15位
差不多10% 咁咪超難考

wing.2bb    發表於 15-7-17 15:11

oh, non-chinese 都要讀普通中文, 對佢地真係幾難 !
唉, 學位又少, 對我地仲有個未入的壓力又大左.  

回覆:陳守仁16/17 小一入學

我諗緊佢地他日考TSA,PRE S1果陣會係點囉。。。

引用:但咁樣排名次會公平d +

原帖由 ch-cheung 於 15-07-18 發表
但咁樣排名次會公平d
其實唔關事,ncs本身未必接觸過French, 佢地用呢個去計排名,應該蝕底過我地中國人學中文。今年六年級全年考第一果個反而係ncs既女仔,所以冇話係咪公平左。

是不是今年P3 NCs 被安排去考同一 中文TSA 影響左... 我自己覺得個安排好奇怪.

引用:是不是今年P3+NCs+被安排去考同一+中文TSA+

原帖由 HaYi 於 15-07-18 發表
是不是今年P3 NCs 被安排去考同一 中文TSA 影響左... 我自己覺得個安排好奇怪.  ...
我都覺得好奇怪,以前呀仔佢地班ncs係考tsa中文果日係唔洗返學,但今年佢地竟然要返黎一齊考,R哂頭!

如果教署想考全部人包括NC的中文,  而用同一卷, 當初不應由NC 讀淺中文.

剛知道NPL都是今年取消法文班

初衷的三文四語不見了?

引用:初衷的三文四語不見了? +

原帖由 ronniedad 於 15-07-18 發表
初衷的三文四語不見了?
仲有,只係ncs佢地一定要讀中文做主修。中國藉小朋友冇咩分別,都係一樣。

Silvia, 請問WEBSITE 邊到SHOW 一班係30人呀?

silvia_ng 發表於 15-7-18 14:17
我都覺得好奇怪,以前呀仔佢地班ncs係考tsa中文果日係唔洗返學,但今年佢地竟然要返黎一齊考,R哂頭!:unkn ...
non-chinese同學的中文程度和讀開主流的無得比, 要他(她)們一齊考中文TSA, 考埋同一份卷, 咁咪會影響小學的整體成績和排名?

silvia_ng   唔知呢  發表於 15-7-21 15:13

oralb 發表於 15-7-21 13:52
Silvia, 請問WEBSITE 邊到SHOW 一班係30人呀?
第七頁有講
http://www.plkctslps.edu.hk/publications/prospectus1617/index.html#6

HaYi  我仔依家個班都有32-33..唉, 又少D??  發表於 15-7-21 17:13
‹ 上一主題|下一主題