用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嗇色園主辦可立小學 2015派位結果
go

2015派位結果

今年7/7聽校長講(憑記憶):保一4協和3何䕃棠24,他區:黃芴南1銀禧1張祝珊1聖保羅或聖保祿(聽唔清楚)1未計可立同德愛,依度已有35人派band1,校長無講可立同德愛人數,但事後聽我囝講今年派可立唔多,相信因為大抽獎時,因何䕃棠位多D,所以多人揀何蔭棠關係。
今年家長大抽獎都較保守(我個人覺得無可厚非),因2015年黃大仙區band1位唔夠,所以多咗揀位多嘅何蔭棠,因就算派得唔好,黃大仙區band1中學是不接受同區叩門關係,同會有部份band1生因band1位不足會跌咗去band2中學。
因此我估2016年升中黃大仙區派位情況差不多,雖然升中人數2016年最少,但減學位關係,情況會同今年一樣或好小小,但九龍城區反而band1位多,因此有部份band2生會上移派到band1中學(當然要佢哋大抽獎甲一乙一都有揀band1學校)。
所以在呈二後(本人覺得),自行揀兩間中學時或大抽獎時(甲一二三),不防揀一間他區如九龍城區(因算近黃大仙區,家長或自己囝囡亦要因應自己心宜同遠近情況而定)因本區不設叩門,若不幸派得唔好,真喺要叩門時,可選擇叩九龍城區,因多band1位,兼有些band1中學講明如自行有㨂過佢嘅中學會優先考慮。亦可考慮男選男校女選女挍。
因此真心希望大家最好先了解清楚升中派位嘅玩法,如去教育王國升中派位中先了解清楚,裏面有往年數據供大家參考,以方便家長估算來年情況,再作最適合部署,並真心提醒家長們勿過分進取,以免後悔莫及,同大抽獎時一定要填哂30間。
祝各可小學生都派到自己喜歡及適合嘅中學,唔使叩門咁頻撲。

謝謝分享.
你小朋友應該升中吧, 派得好嗎?
出年到我了, 我都心大心細, 不知應如何選中學給小朋友. 及機會率等等.
如果學校可以講埋張祝珊等他區位的學生, 是何等情況下考入, 那可以作為我們的指標.

以上提及到, 九龍城區在2016位較多, 那請問知不知道觀塘區的情況? 我想在自行時試跨區試.

我囝自行派咗協和。大抽獎反而無揀,因明知黃大仙唔夠band one位,所以揀咗有90個位嘅何蔭棠做1st choice,可立2nd跟著3rd打後都無揀依間,因此肯定自行時收咗。
派張祝珊果位應是自行時收咗。
我今年都喺從升中派位取經,可以參考番歷年比例自己估算,我記得你嘅喺囝囝,如屬band one的話,我建議自行不防揀男校in,噉唔使同女仔掙,因band one女多男少,因此大抽獎時無着數,以我囝今年果班32人先得9個男生。
叩門時黃大仙區band one學校又唔接受本區叩門,所以自行時及大抽獎嘅甲部時,不防揀他區打底,因有D學校會睇你自行有無揀佢果間,講明有揀過優先,如黃芴南就喺。

回覆 kuen2348 的帖子

謝謝回覆.

恭喜入到心儀學校, 能於自行取錄, 小朋友應該都係勁人, 因為睇番可立歷屆派位情形, 都不是太多人入到協和.  可否分享多些?

如果自行兩間都揀他區, 會否太進取....

你太客氣了。自行揀保一先勁,保一自行收1-5名兼受得谷至得。
協和自行都喺收以成績為主,應1-20內都可試下,品行要b或以上,有無特殊技能唔喺必要。
其實揀中學都喺揀以啱小朋友為主,我喺有問過佢嘅想法,揀邊間試下見,同揀男校定男女挍,亦有問過佢有無想過試下保一(雖然見都未必得),佢話唔想太辛苦,我亦知佢唔谷得,所以自行同大抽獎都無揀,所以都喺同佢傾下聽下佢㸃諗再分析俾佢聽,睇佢接唔接受,同受唔受谷再作考慮。唔好錯配,有無鬥心同成績點你最清楚。
我仔自行見協和同何蔭棠都有叫讀篇英文,問下問題,再用中文問問题,問乜真喺無乜印象,見完就算,平常心面對。一心等大抽獎就算。就算派band2頭我都接受。
唯一遺憾自行無揀男校,唔使同女仔爭,因band1計女多男少,所以見男校有着數,大抽獎更加,黃大仙亦無好嘅男校,揀兩間他區唔可以話進取,仲可以留一條叩門後路,因黃大仙band1位唔夠,大抽獎派得唔好想叩番黃大仙區都唔得。自行啱级數就有機會見,個人覺得自行揀他區男校是可以考慮的。九華無聯系小學可以諗下。
觀塘區真喺唔清楚,只知聖言較重視數學。希望你囝仔入到心儀中學。

回覆 kuen2348 的帖子

請問你有冇試直資?

我沒有,亦沒有這方面經驗,由小學開始已一心讀津貼至中學畢業。

回覆:kuen2348 的帖子