用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選科問題
go

選科問題

本已選好科,入了Chem + ICT + Phy + M2。
我仔對Bio有興趣,覺得電腦科淺,不算喜歡,但佢有色弱,同埋上年學校的Bio 達2級的成績同全港的一樣,相反ICT就係100%取二級,所以我叫佢讀ICT。
但查看資料現ICT易讀但難取高分,現想轉 Chem + Bio + Phy + M2,學校話可以轉,但係預咗難讀,叫我們諗清楚。
仔細諗過,與其讀一科難取高分而又不知有沒有興趣的,不如讀科有興趣。
我不是理科班,不知可否給我一些意見?

elbar  ICT   發表於 15-7-17 13:36

回覆:heiB 的帖子

4C十3x十M2,雖然係完美組合,但係超辛苦,我亦問過現讀高中的学生。係好辛苦。

如果不想讀医,中五可以drop.

我覺得可試4C+3E+M1/M2
M1/M2 拿4/5 唔難,起碼比 PHY/CHEM易。而且好多U都當1科,UST甚至乘大啲添。
PHY/CHEM/BIO 其實之間相互是有連系和課程重疊的,並非獨立3科咁多嘢,M2 同PHY/CHEM 有關,識M2就唔駛下下背公式,有啲式可以自己臨場推番出嚟。不錯讀晒會讀得好辛苦,但如果時間能力許可我唔建議drop。PHY/CHEM/BIO/M2 亦不是想象中難讀。
需知道考的時候會有很多變數影響表現。有8科心理上會放松啲,是但炒一兩科都仍然有6科;但如果得6科,是但一科失手都是致命的,壓力大,考時易手緊。

回覆:選科問題

我會跟佢興趣行先,就算以往學校合格率低,到時 dse 你仔都好可能係個科最頭個幾個黎,唔好諗咁多未知數啦, 我一路堅信,有興趣就會讀得好,冇興趣就會 “懶“ 得去讀,讓佢為自已現在的決定而負責(係佢揀既,一生亦要無悔)

我仔下年開始都係讀8科,早準備應該冇問題

有兴趣就算辛苦都会捱到落去,唔係就慘咯~下过F5仲有机会drop既,試下先囉~

回覆:pineapple0983 的帖子

來必個個有你的能力,因人而異!

到中五再作決定還有時間!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:杰杰媽媽 的帖子

理科人,4c+2e+M1or2,對非神科都應該可能夠。

有 Bio 在手入大學的出路比 ICT 多, 從這方面比較下吧!

回覆 Jasber 的帖子

吾好意思, 我係中二升中三的家長, 請問ICT係咩嚟?

回覆:tswlam 的帖子

我們年紀大的,會叫這科做電腦。

引用:回覆+Jasber+的帖子 吾好意思,+我係中二升

原帖由 tswlam 於 15-07-20 發表

吾好意思, 我係中二升中三的家長, 請問ICT係咩嚟?
Information and communications technology (ICT)   
即係電腦科

讀Bio有什麼出路?

回覆 heiB 的帖子

我指除了醫護行業?

Help!!!
我今年升中四中四選科本來選左bafs+ econ +chem
但是最近發現大學想讀radiography或bba
我本來好想讀bafs 因為對account 有少少興趣
但原來學校係讀business management (學校有讀ib/dse)

我對radiography 有多D興趣,但係咪讀1科science機會少好多
我係咪應該轉其中一科做physics ?(人地話physics 對這科好有用)
但如果轉到但之後發現入吾到radiography就死得

我應該讀:
1)bafs+econ +Chem+m1
2) bafs+chem+physics+m1
3) econ +chem +phyiscs+m1

四科那3科一齊讀比較好?

請大家幫幫手,我希望升中四前轉到!

回覆 Natalie.F 的帖子

3) econ +chem +phyiscs+m1 or m2 入大選擇科目較廣

回覆:選科問題

冇咩特別唔鐘意就一定係 econ+phy+chem, 我仔本來都想咁揀,但最後冇左呢個 choice 冇得讀,又係得一科理科

引用:本帖最後由+Natalie.F+於+15-7-20+21:29+編

原帖由 Natalie.F 於 15-07-20 發表

Help!!!
有得揀3係最理想

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

我仔仲諗緊,喜歡Bio,又怕多嘢讀。讀ICT不須要讀嗎?

elbar  ICT recommended   發表於 15-7-21 16:45