用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享: 各出版社的練習深淺
樓主: PY-Sing
go

小時了了 發表於 19-3-8 15:06
Hi! 無穿無爛咁囉!
阿女今年S2,呢個 term 佢住宿舍,只有自己同C6係屋企。回想返阿女高小時嘅屋企 ...
提早體驗一下“空巢”

小時了了    發表於 19-3-8 21:30

回覆樓主

感謝分享,十分有用。

小時了了 發表於 19-3-8 15:06
Hi! 無穿無爛咁囉!
阿女今年S2,呢個 term 佢住宿舍,只有自己同C6係屋企。回想返阿女高小時嘅屋企 ...

阿仔去excursion幾日我都覺得唔慣。

YolandaTam 發表於 15-7-19 16:44
其實篇分享係我寫嘅....

背景:小女就讀34網女校,今年升小六,小一上學期係最尾幾名,中文僅僅合格,英文 ...

我小朋友同你女一樣
學校都是教淺考深
謝謝

Jojo1211 發表於 19-3-19 14:17
我小朋友同你女一樣
學校都是教淺考深
請教一下,英文有冇邊本習作推介?

大約睇過吓兩本中文練習,閱讀理解與策略深啲,另外嗰本普通。
英文,請問可否 pm 令嬡就讀小學校名呢?唔同校,要求唔一樣,如果有一題半題測驗題目更好。

Olympian 發表於 19-3-8 15:54
我忍唔住去搵左補習比仔喇

我仔都係小四,中文都係 尤其作文,請問你去邊度揾補習?thx

回覆樓主

cowboybaby 發表於 19-3-19 22:14
我仔都係小四,中文都係  尤其作文,請問你去邊度揾補習?thx

我就最緊要近屋企。入到去跟每個老師傾下,了解下每位老師如何教。揀個有技巧又有學識的。一星期一小時其實學得好少,所以自己要繼續教。中作更難追,無咩期望,只希望閱讀理解執多幾分,同埋慢慢比補習老師打返好個底,希望到中學唔太差。

Olympian 發表於 19-3-20 12:53
我就最緊要近屋企。入到去跟每個老師傾下,了解下每位老師如何教。揀個有技巧又有學識的。一星期一小時其 ...

thx, 我都係咁諗,好老師可遇不可求

新手媽媽正在鑽研小學補充練習中..

請教大家我今天在書局見到有本英文Grammar練習, 但出版版社2個名, 上面是Longman, 下面是Pearson, 請問是2間還是同一間出版社, 我有點亂... 謝謝~

PY-Sing 發表於 15-7-17 10:33
要就返學校同小朋友程度嚟買:
中文閱讀理解
淺: 課室

請教我今天在書局見到有本英文Grammar練習, 但出版版社2個名, 上面是Longman, 下面是Pearson, 請問是2間還是同一間出版社, 我有點亂... 謝謝~

vevenuc 發表於 19-3-28 17:02

請教我今天在書局見到有本英文Grammar練習, 但出版版社2個名, 上面是Lo ...

Longman = Pearson, same company

mianyang_99 發表於 19-3-28 17:20
Longman = Pearson, same company
Oic.. thanks!

妹妹頭 發表於 16-5-13 09:34
回覆 小時了了 的帖子

了解數學, 用畫線, 畫圖, 圈字, 係好有用既方法, 我女自小二開始, 我已用依個方法教 ...
考試也有圈字?

回覆 shirley2014 的帖子

有,因已成習慣,依家上左中學,仍然會將重要字眼,圈起。

妹妹頭 發表於 19-3-28 22:07

有,因已成習慣,依家上左中學,仍然會將重要字眼,圈起。 ...
我之前也叫亞女圈,但佢話怕被老師罵及我覺得她經常忘記做。請問數學教畫圖丶畫線的方法點做?有書教嗎

回覆樓主

shirley2014 發表於 19-3-28 22:16
我之前也叫亞女圈,但佢話怕被老師罵及我覺得她經常忘記做。請問數學教畫圖丶畫線的方法點做?有書教嗎 ...

畫圖咪即係將文字題畫返圖出嚟咁解。中學幾何十分有用,我見小女做 area and volume, sin cos 都畫圖。
畫線係應該係 underline keywords?

冇特別書係教依d,只係我個人覺得好有用,所以自細已教阿女做依樣野,亦可能阿女本身數底不差,所以事半功倍,阿女一直數學都唔差。

妹妹頭 發表於 19-3-29 08:02

冇特別書係教依d,只係我個人覺得好有用,所以自細已教阿女做依樣野,亦可能阿女 ...
唔該曬