用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享: 各出版社的練習深淺
樓主: PY-Sing
go

201102 發表於 18-4-13 10:36
我小女現小四,喜歡閱讀但未去到書不離手.中文一般只有70多..剛考完試趺到只有53分

見到 ...

其實可以試吓一星期一篇先。另外留意孩子錯邊類型多,再針對性去講解及做。

HaYi 發表於 18-4-13 11:14
本地英數老實講冇邊本tricky.  我校冇教深考淺, 只當是多些才料來溫習就OK. 如果你校是教深考淺, 可能真要 ...

係教淺考深,舉例小二時教三位數,平時d功課係a+b-c=?,考試時10條有6條變左a+?-c=d,班細路未學左右互調加變減減變加,花左好多時間得出黎都係錯的

Ocean419 發表於 18-4-13 11:44
係教淺考深,舉例小二時教三位數,平時d功課係a+b-c=?,考試時10條有6條變左a+?-c=d,班細路未學左右互調加 ...
我打錯 係教淺考深,

不過如果你舉例的就唔算是深左, 亙調我見我細個仔而家小一其實都已有, 不過不是3位, 只是1,2位, 但互調的原理是一樣的.   此類的反而一般local 英數補充都有, 小朋友見多幾次應可以習慣. 中數tricky 的好多時在文字題的用字上,  小朋友唔明就唔會解, 英數我反而見少, 我仔通常錯在有 "-" 的2個英文字答案冇加到- 呢上英文上的錯.   

回覆 Ocean419 的帖子

same here

Push

小時了了 發表於 15-7-19 07:30
Yanamami  但你女睇好多中文書,又睇金庸,點解中文會禁低分?(我有無撈亂你同其他會員?)  ----- 我係同 ...

最近幾好嘛?

原來小四中文真係會跌一跌。亦原來你3年前已講過,可惜當年看帖時未燒到埋身,無上心。今年中文多做了補充。

MrBeast 發表於 15-7-19 12:30
同意,香港式教育好多時令初小學前學生太focus在認字而忽略了一些高層次的思考訓練,到到高小問題便開始浮 ...

真有見地呀!幾年前我都唔明。而家明喇。

初小識認字,理解到字面解釋,已經好掂。

到高小高層次思考,又唔同左境界。

b3410 發表於 16-7-26 12:43
低年級,尤其是一年級,考試前練習一兩份測卷,可以比小朋友明白考試係點。平日練習應該唔使啦

之後就要針 ...
睇返幾年前自己寫,以為高年級就輕松。原來唔係
學習方法要時時調整,而且大個咗有主見,想幫都幫唔到。唯有默默支持

Olympian 發表於 19-3-8 09:55
真有見地呀!幾年前我都唔明。而家明喇。

初小識認字,理解到字面解釋,已經好掂。
眨下眼就幾年,經過不斷的努力看劇,小朋友的聯想能力有進步,不過跑分都是咁上下,chasing a moving target

MrBeast 發表於 19-3-8 12:08
眨下眼就幾年,經過不斷的努力看劇,小朋友的聯想能力有進步,不過跑分都是咁上下,chasing a moving targe ...

我都睇好多劇喎。小4嘅閱讀理解都做得嘛嘛。點解呀?

Olympian 發表於 19-3-8 12:12
首先,和閲讀一樣,唔好諗一定有回報

1. 最基本有冇生字唔識

2. 看劇時有冇大家一起討論下人物劇情之類(伸展/聯想性問題)

最後,最實際都是做下補充練習

MrBeast 發表於 19-3-8 12:25

我話我自己啊!以前都有同同事或阿媽傾下劇情嘅。

ps, 不久前做英閲解,有一個生字就stuck 左,於是就引導下去用前文後理去估,我直覺覺得我小朋友小4時未有這能力,當然每個小朋友都不同

我都越來越投降於補充練習如果唔介意分數,的確唔使做。不過如果介意分數,還是要練習一下。

Olympian 發表於 19-3-8 12:27
我話我自己啊!以前都有同同事或阿媽傾下劇情嘅。
好明顯u r asking the wrong guy (閲解0分)

Olympian 發表於 19-3-8 09:48
最近幾好嘛?

原來小四中文真係會跌一跌。亦原來你3年前已講過,可惜當年看帖時未燒到埋身,無上心。今年 ...

Hi! 無穿無爛咁囉!
阿女今年S2,呢個 term 佢住宿舍,只有自己同C6係屋企。回想返阿女高小時嘅屋企日日夜夜緊張氣氛,依家屋企顯得非常"静英英'',空洞洞

Olympian 發表於 19-3-8 12:12

我個囡都系小四,今次測驗有三篇閱讀理解,每篇啱一題,扣左二十幾分,都唔知點算

CYT1207 發表於 19-3-8 15:12
我個囡都系小四,今次測驗有三篇閱讀理解,每篇啱一題,扣左二十幾分,都唔知點算
...

我忍唔住去搵左補習比仔喇

小時了了 發表於 19-3-8 15:06
Hi! 無穿無爛咁囉!
阿女今年S2,呢個 term 佢住宿舍,只有自己同C6係屋企。回想返阿女高小時嘅屋企 ...

原來而家中學可住宿舍...