用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享: 各出版社的練習深淺
樓主: PY-Sing
go

分享: 各出版社的練習深淺   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-7-19+14:35+編

原帖由 小時了了 於 15-07-19 發表
課文短問題=問返課文嘅嘢? 咁咪即係要熟讀課文囉⊙_⊙

我十分重視閱讀,認為閱讀十分重要,所以自仔仔6個月開始,就跟他閱讀,而仔仔亦十分喜愛閱讀。 但我同時亦覺得喜愛閱讀,唔代表要唔做練習、咩都唔需要做。閱讀係輸入, 可以增加知識、理解能力等。 但我們要有輸出(做練習、寫作等),方能將我們輸入嘅東西轉化,真正變成我們擁有嘅能力。 而且做卷係要技巧,如時間上嘅掌控、答題嘅技巧 (越高年級,更需要答題嘅技巧)。而作文, 亦需要多寫先能夠越寫越好,即使一句簡單嘅句子,小朋友都要明白如何運用自己擁有嘅字庫、如何將一句句子寫得出色(但如何令小朋友願意多寫,又係另一個問題)。每個小朋友嘅能力唔同,我相信有些小朋友真係唔需要太多嘅練習,便能做得好好。

所以,我自己都會比適當嘅練習小朋友做,如數學,我會喺測考前比小朋友做嗰啲練習嘅test, 亦會將小朋友喺學校錯咗嗰啲嘅題目/題型,抄多一次比小朋友做(下學期考試前嘅温習時,會叫小朋友睇吓自己錯咩),唔穩陣嘅topic, 就唯有做吓練習。

中文: 我有比閱讀理解仔做,最近做咗一本,發現有啲題目嘅答案要求係要小朋友理解咗,再用自己嘅文字寫出嚟。

英文: 學校冇paper 考grammer, 但會要求小朋友喺writing時識用、識寫,所以, 我冇比練習仔做grammer, 而喺呢個情況下,仔絕對需要多寫,因為佢唔會喺寫嘅時候特別留意tense嘅運用,係憑直覺寫。

我覺得閱讀、練習可以同時進行,只要運用恰當,難道只閱讀,中學都可以唔需要做練習? 考dse唔需要做past paper?

以上只係我個人意見,我相信會有人唔贊同,但我只想作小小意見大家交流吓

HaYi  TTL agreed !  發表於 15-7-20 16:52
小時了了  十分認同!!!  發表於 15-7-19 20:39

引用:Quote:原帖由+PY-Sing+於+15-07-17+發表要

原帖由 sissysze 於 15-07-19 發表
請教下以乜嘢學校程度準備嚟界定何謂深?何謂淺? 私小?直G ?津小?神津?地區一線?寶校?

...
其實篇分享係我寫嘅....

背景:小女就讀34網女校,今年升小六,小一上學期係最尾幾名,中文僅僅合格,英文40分。經過不懈努力,伴讀,做練習,如今家長日老師反映中文係公認出色, 數學被評為 「有啲天份」,英文中等。

目的:由於學校屬於所謂「教淺考深」,如果只靠做功課去考試只會繼續包尾,必須做練習去熟習題型,但自問係偏向「閱讀派」,我原則係做練習越做得少越好。因此練習嘅選擇極為重要: 太淺就應付唔到考試,太深則令小朋友越做越挫敗;兩者都係令小朋友努力白費,實在寃枉。

選擇過程:文中的練習我女絕大部份都做過。

初初係做樂思同課室, 佢係做啱晒, 但測驗返嚟, 中文閱讀理解長答全錯, 數學八十幾九十分, 英文grammar完全不知所謂。細心分析發現中文長答部份係用樂思學科評估系列、教圖閱讀理解與策略, 或樂思教圖 TSA 卷文章, 而問題係老師出。英文考嘅 grammar係一啲老師認為學生要識嘅, 課文可以不理, 香港出嘅練習太straight forward。

因為學校係用Longman Express,所以之後試試英文轉做朗文同培生, 結果係只比之前好少少。與此同時, 學校派四年級書單, 轉用一本幾深嘅 grammar 書 (Round Up), 即係要求再高咗。

到小五上學期,小女認為課室同培生嘅中文同數學太簡單, 自己揀咗幾本其他嘅嚟代替 (即係躍思閱讀策略精練、躍思三步達標數學同樂思高階數學), 佢終於對數學冇以前咁抗拒 (佢以前覺得數學太簡單又枯橾,加減乘除咁容易都計完又計,佢一年級已同我哋抱怨話重重覆覆好似機械人),成績保持水準(唔少同學下跌)。

可以講,所謂深淺係依據小女學校要求同佢本身情況而言, 因此我開宗明義已講係要跟學校要求同小朋友能力去買。目的只有一個:做最少嘅練習應付到考試!

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-07-19+發表請

原帖由 YolandaTam 於 15-07-19 發表
其實篇分享係我寫嘅....

背景:小女就讀34網女校,今年升小六,小一上學期係最尾幾名,中文僅僅合格,英文 ...
教圖閱讀理解與策略就係我講嗰本閱讀理解,有啲題目嘅答案要求係要理解咗再用自己文字寫返出嚟,仔最初做時,做得唔太好,做咗幾個練習後開始有進步。

S-Kwok 發表於 15-7-19 16:14
課文短問題=問返課文嘅嘢? 咁咪即係要熟讀課文囉⊙_⊙

課文短問題=問返課文嘅嘢? 咁咪即係要熟讀課文囉⊙_⊙ ------- 係囉,原來要好熟課文,然後一定要寫到&答到課文內"key word" 重要字句。

仍然個句,初小個三年我真係無理過阿女中文,所以都無詳細分析考試題目模式。小四衰咗,知道咗考試模式喇,依家暑假及即將小五咁咪加強返課文內容熟悉情況,希望可以改善返,係度同大家報喜,一齊繼續分享成功與失敗嘅方法!

醒目開學勳章

回覆:YolandaTam 的帖子

甘英文Exercise有物好提議呀

醒目開學勳章

其實簡單D 講:

買練習程序:

1.揀科:中/英/數/常識
2. 揀個別專題; eg 英文有grammar, comprehension等等; 或 考試卷;
3. 揀深淺/出版社。

要按自己需要買, i,e, 配合小友的需要, 學校的課程.

回覆 小時了了 的帖子

小三開始中文要加上修辭,要識寫段落大意主旨等,這些並不是只靠看書就能明白,要教。
請問你是jan?

chrischeung 發表於 15-7-20 16:41
回覆 小時了了 的帖子

小三開始中文要加上修辭,要識寫段落大意主旨等,這些並不是只靠看書就能明白,要教。
請問你是jan?

請問你是 jan? ---- 唔好意思, 我唔係好明您問題我係在職媽咪

英文composition 我發覺之前買的過深, 阿仔(升P4) 睇得明但用不番出來, 我找了本淺D, 暑假幾天己做左幾篇, 都幾實在.

Mega Composition primary 4 - Educational Publishing House PET LTD

回覆 小時了了 的帖子

我見你之前咁講

回覆 HaYi 的帖子

請問英文comprehension同grammer有冇好介紹?謝謝你。

回覆:PY-Sing 的帖子

多謝大家的推介,今晚又入書展入貨

S-Kwok 發表於 15-7-19 20:00
教圖閱讀理解與策略就係我講嗰本閱讀理解,有啲題目嘅答案要求係要理解咗再用自己文字寫返出嚟,仔最初做時 ...
唔好意思,想問教圖是哪一家出版社?謝謝!

c1234 發表於 15-7-20 19:44
回覆 HaYi 的帖子

請問英文comprehension同grammer有冇好介紹?謝謝你。
想知x2

回覆:bvbb 的帖子

香港教育圖書公司
行左成個3B館,只能在新雅檔找到教圖的練習

mylee6 發表於 15-7-20 23:13
香港教育圖書公司
行左成個3B館,只能在新雅檔找到教圖的練習
1A-E嘅商務印書館都有.

回覆:分享: 各出版社的練習深淺

謝分享

中一入學前香港學科測驗──中文科重點訓練 (升級版) (五年級、六年級)共二冊
http://pl.popularworldhk.com/zh/ ... chidetail.do?id=279

我今年買咗呢本小五版本俾阿女預備中文考試,因為學校考試模式講明係HKAT模式, 純個人意見,我覺得呢本幾好,幾似阿女學校考試形式,希望阿女今次考中文有大進步就好喇!

回覆:分享: 各出版社的練習深淺

謝謝大家的分享! 我囡小三, 是閲讀派, 但每當中英作文時常常說沒有靈感, 說不知從何入手。請問各位有何指教? 實在很頭痛

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-1-9+08:06+編

原帖由 小時了了 於 16-01-09 發表

中一入學前香港學科測驗──中文科重點訓練 (升級版) (五年 ...
我女小二,中文標點,供詞填充都ok, 閲讀理解就教佢拆開文章睇。最想請教係跟圖作句(我唔得個名)同擴句,題目要18字,佢就唉到18字(小朋友想法),

‹ 上一主題|下一主題