用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享: 各出版社的練習深淺
go

醒目開學勳章

要就返學校同小朋友程度嚟買:
中文閱讀理解
淺: 課室
中等: 樂思/躍思
深: (教圖)閱讀理解與策略, (教圖)閱讀能力提升訓練, (躍思)閱讀策略精練, (樂思)學科評估系列

中文語文運用
淺: 樂思, 長河(小女學校係當暑期作業, 做高一級, 即係升小五做小五), 躍思等
深: (教圖)中文星級班, (眾課堂)中文科名校試題研習班

試巻
深: 躍思, 樂思高效TSA, 教圖

英文閱讀理解
淺: 課室 (但Primary School ReadUP係一本很好嘅書), Kidz, 樂思
中等: (Pearson) Progressive Reading Comprehension and Vocabulary Practice, (眾課堂) TSA Reading Comprehension, (Athens) Skills Up Reading Comprehension
深: (Success Education) Challenging Comprehension Practice

Grammar
淺: 大部份香港出版社嘅練習同Success Education出嘅練習
中等: Pearson, Longman
深: (Junius Publication) Practice in English Grammar, Practice in Tests and Examinations

數學
淺: 課室, 培生
中等: 樂思, 躍思同教圖大部份
深:(新亞洲)全方位數學綜合練習, (樂思)高思維數學訓練, 小學數學高階能力訓練

數學試巻
深: 躍思, 教圖

提示: 到咗高年級, HKAT嘅練習一般比TSA練習深

以上資料由 BK YolandaTam 於 15-7-16 10:18 提供:

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ad&tid=15548608

PY-Sing    發表於 15-7-17 14:04

回覆:分享: 各出版社的練習深淺

Thx

好分析!

有人話長河中文深喔

回覆 LeeCC 的帖子

星河即係課室?我都聽人講課室果d練習深d

回覆 PY-Sing 的帖子

英文: 我鍾意星加坡出版社 SAP, 書展攤位其中呢一間 http://www.step-one.com.hk/ 專係香港代理星加坡出版補充, 因為我兩年前已係大眾書局買咗英文 writing 同埋灣仔天圖書 science, 所以我尋日行書展無買星加坡補充

中文: 尋日書展買咗樂思分類精練系列──標點符號http://pl.popularworldhk.com/zh/home/product/primary/chinese/primarychidetail.do?id=240, 因為阿女小四兩次中文考試, 標點符號呢 part佔10分定15分, 都唔記得幾多分, 仲之我深刻記得阿女呢 part全錯, 無晒分. 再扣埋課文問題+閱讀理解, 扣扣埋埋中文課文卷得60幾分 (C grade 呀!)  

樂思分類精練系列──標點符號 五年級 試閱版
http://pl.popularworldhk.com/file/file/public/PL/pl_pri/pl_pri_chi/pl_pri_chi_2015/c606_sample.pdf

Yanamami  但你女睇好多中文書,又睇金庸,點解中文會禁低分?(我有無撈亂你同其他會員?)   發表於 15-7-18 23:09
bbforever  如果100分佔10分,真係多…  發表於 15-7-17 20:48

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-7-17+17:48+編

原帖由 小時了了 於 15-07-17 發表

多謝分享

小時了了 發表於 15-7-17 17:14
SAP 我之前都有買類似英作的, 不過好多comprehension 同香港出開的好不同內容, . 如果做深一級本港的, 題材又不太相同. 依家未知有咩好

標點符號 - 我個仔又係成日錯, 尤其是破折同冒號之類, 我自己都唔係好分到點用. 要去睇下你介紹哩本.

引用:Quote:小時了了+發表於+15-7-17+17:14+回覆

HaYi 發表於 15-7-18 13:29
SAP 我之前都有買類似英作的, 不過好多comprehension 同香港出開的好不同內容, . 如果做深一級本港的, 題材 ...

英文作文, 我買呢本: Creative Writers Book 4 & 5, 我要佢4幅圖看圖作文這部份,阿女過去一年用佢看圖作文都作咗二十幾篇喇!
https://www.step-one.com.hk/index.php?route=product/product&path=85&product_id=211

Yanamami  但你女睇好多中文書,又睇金庸,點解中文會禁低分?(我有無撈亂你同其他會員?)  ----- 我係同一人呀,妳無撈亂呀!

我份人好坦白,唔會隱惡揚善,只分享教阿女成功方法,我會真心同大家分享管教上的喜與悲,成功與失敗,咁先至係真實人生!

阿女呢兩年被我用閱讀毒到書不離手,出街一定帶本書出街,等車睇書,搭車睇書,等人睇書,球隊操緊乒乓波而未到佢打時佢又會把握少少時間去睇書,佢嘅嗜好除咗運動外就係去書局買書同埋去圖書館打書釘。

我都唔係好知點解阿女中文咁低分,因為小一至小三佢中文我真係無同佢溫及操過中文,初小測驗同考試前佢係無溫書就去考喇,個時都可以有A。 但小四就唔同喇,小四上學期測驗時第一次出現70幾分我都暈一暈,因為阿女初小個三年我都無點考究測驗及考咩,我都係今年先至鑽研測驗及考試題目。

依家我幫緊阿女增潤中文方法:買及做中文練習(呢啲係補品)-----閱讀理解,標點符號,作文 。暑假亦報咗作文班學作文。我依家呢啲方法係EK閱讀派不做練習,不上作文班,只睇書學中文/英文一定大加反對。

正餐我都會繼續每日要阿女讀/背古詩文,繼續係博客來/金石堂買我認為優質嘅書,繼續訂未來少年雜誌,亦會慢慢陸陸續續買大字版金庸小說俾佢睇....

如果數學補充,我自己有另一個見解,特別是初小文字解題差的。應該買學林補充,最好是舊版。他的舊版出得較刁鑽,如果學林小朋友做得到,坊間大部份補充練習一定覺得淺。所以書展我掃左好多舊版,好抵!

小時了了 發表於 15-7-19 07:30
Yanamami  但你女睇好多中文書,又睇金庸,點解中文會禁低分?(我有無撈亂你同其他會員?)  ----- 我係同 ...
禁其实知佢失分原因未啫?睇禁多書,理解同識字应無问題吖~係唔小心、做得慢、諗多左定乜原因呢?定係学校卷突然深好多?(不过你又不嬲無研究过)。做練习之餘,我覚得都真係要知原因先可事半功倍。

英文SAP Conquer好好
EPH Composition very good
兩間都係星加坡出版社

中文做長河

數學樂思高思維係學校用的練習,深

Yanamami 發表於 15-7-19 08:21
禁其实知佢失分原因未啫?睇禁多書,理解同識字应無问題吖~係唔小心、做得慢、諗多左定乜原因呢?定係学校 ...
同意,香港式教育好多時令初小學前學生太focus在認字而忽略了一些高層次的思考訓練,到到高小問題便開始浮現,真的要預早留意觀察,得閒上下ek吸取經驗

引用:Quote:HaYi+發表於+15-7-18+13:29+SAP+我之

原帖由 小時了了 於 15-07-18 發表
英文作文, 我買呢本: Creative Writers Book 4 & 5, 我要佢4幅圖看圖作文這部份,阿女過去一年用佢看圖作 ...
呢本正,我都有買

Yanamami 發表於 15-7-19 08:21
禁其实知佢失分原因未啫?睇禁多書,理解同識字应無问題吖~係唔小心、做得慢、諗多左定乜原因呢?定係学校 ...

中文科分兩份卷:一份係課文卷,一份係作文卷。

課文卷:課文不供詞填充(15分);課文短問題(15分);課外排句成段(4分);課外閱讀理解三篇(60分);標點符號(原來係6分,唔係我之前以為嘅10-15分)

作文卷:重組句子(6分);改寫句字(6分);造句(8分);擴張句子(6分);錯別字辨識(4分);修辭技巧(6分);句式仿作(8分);分析重點(6分);文章寫作(50分,120字)

課文卷:小四上學期失分最多係閱讀理解,於是我即刻第一次買閱讀理解補充俾女每晚做一篇,下學期呢部份真係好好多,但課文短問題我卻掉以輕心無溫過,15分全錯失晒分,再錯埋標點及少少閱讀理解,加加埋埋幾十分就咁無咗啦!

作文卷:我真係唔識教。阿女小三時都係考記敘文,全年無論作文功課及測驗考試都好高分,老師亦好多時會間底阿女寫得好的形容詞/修辭/四字詞語/成語之類。我見阿女四年班都係考記敘文,阿女都係好似以前咁寫,但今年中文老師係咁寫阿女作文評語用詞不足,內容乏味之類,我真係迷茫,我都唔識喇。呢排我見EK 有網友分享小五係考描寫文。嘩!描寫文對我來講係星星文,點寫點作呀!小五又話要呈分試,我都唔知阿女中文點算喇!

題外話:英文科,我兩年前開始真係用eviepa 方法聽及睇英文 Audio 書呢個方法學英文口語(oral) 及聆聽 (listending),呢個方法好掂,真係好 work, 阿女 oral & listening 阿女呢兩年都係滿分. 我自己阿女例子,英文比中文考好成績容易好多好多!

Yanamami  英文始終係2nd language.  發表於 15-7-19 14:59

回覆 Yanamami 的帖子

就係因為小四下學期阿女課文問題錯咁多,我都係第一年(今個暑假)要溫來年開學嘅課文內容及學識寫課文生字(以前小一至小三暑假從無教先及學先即張九月開學學年嘅野!!)

另外,阿女數學又係考兩份卷分卷一及卷二。一份卷考圖形與空間(即係面積,周界,三角形之類);一份卷考代數(即係加,減,乘,除,分數之類)。阿女最弱圖形與空間那份卷,又係得七十幾分,代數那份卷有八十幾九十分都拉補唔返失分個份卷,所以數學拉混都係B。今年暑假又係第一次預先教定新學年數學,我只係影印咗書嘅四邊形面積,梯形面積之類課文及exercise 俾阿女學定先。小五呈分試,真係不容有失呀!

引用:要就返學校同小朋友程度嚟買:中文閱讀理解+

原帖由 PY-Sing 於 15-07-17 發表
要就返學校同小朋友程度嚟買:
中文閱讀理解
淺: 課室
請教下以乜嘢學校程度準備嚟界定何謂深?何謂淺? 私小?直G ?津小?神津?地區一線?寶校?