用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享: 各出版社的練習深淺
樓主: PY-Sing
go

引用:Quote:HaYi+發表於+15-7-18+13:29+SAP+我之

原帖由 小時了了 於 15-07-18 發表
英文作文, 我買呢本: Creative Writers Book 4 & 5, 我要佢4幅圖看圖作文這部份,阿女過去一年用佢看圖作 ...
仲有小三係咪作文,作句要求高好多嫁?。。。我一舊雲。。。

tinaleung 發表於 16-1-11 09:07
仲有小三係咪作文,作句要求高好多嫁?。。。我一舊雲。。。
我校小二考試已要作文,但朋友間學校小三還未考作文…

作句方面,我校小三要求串句,即兩個詞語串連成句…

其實每間學校都有分別…

bbforever 發表於 16-1-11 10:12
我校小二考試已要作文,但朋友間學校小三還未考作文…

作句方面,我校小三要求串句,即兩個詞語串連成句… ...

我小朋友就作40-50字到, 小二, 就係想準備下小三時的中文。你知, 中文既野, 要時間儲下。

咩叫串句? 不如俾個例子, 謝謝

tinaleung 發表於 16-1-11 16:35
我小朋友就作40-50字到, 小二, 就係想準備下小三時的中文。你知, 中文既野, 要時間儲下。
咩叫串句? 不如俾 ...

"作句方面....小三要求串句,即兩個詞語串連成句" -- 我估, 例如題目 "雖然.....但是" 作一句句子咁掛.

我女幾個月前作句測驗, 印象中有 "唔記得係咩...... 何不...." 作一句句子, 阿女間學校呢啲作句好似有兩三題咁上下.

請問你地說的 SAP 英文練習,是否一定要上網訂購?書局如三聯、大眾有得賣嗎?

小時了了  我係大眾買的  發表於 16-1-11 17:05

tinaleung 發表於 16-1-11 16:35
咩叫串句? 不如俾 ...

我校串句是因應教嗰課書內詞語選兩個來作句(小三只用兩個,小四以上或用更多),如 : 勇敢+撲滅,誠實+讚賞

另外有句式寫作,如 : 每當…便…,經過…終於…

還有修辭手法的作句,如 : 排比,比喻

再講回作文,小三要求作記敍文(180字以上),文內要求(次次不同),如 : 四字短語/成語,修辭(排比,比喻),對話(直述句),形的名,形地動,AABB(eg.高高興興),ABB(eg.白茫茫)

bbforever 發表於 16-1-12 09:21
我校串句是因應教嗰課書內詞語選兩個來作句(小三只用兩個,小四以上或用更多),如 : 勇敢+撲滅,誠實+讚賞 ...
"再講回作文,小三要求作記敍文(180字以上),文內要求(次次不同),如 : 四字短語/成語,修辭(排比,比喻),對話(直述句),形的名,形地動,AABB(eg.高高興興),ABB(eg.白茫茫)" ------ 您小朋友間小學, 點解考中文作文咁多限制及要求嘅!!!!

bbforever  每次有不同要求  發表於 16-1-12 10:22
bbforever  不是一次過要做哂所有要求  發表於 16-1-12 10:21

小時了了 發表於 16-1-12 10:12
"再講回作文,小三要求作記敍文(180字以上),文內要求(次次不同),如 : 四字短語/成語,修辭(排比,比喻), ...
我都唔知呢!我無研究個其他校中文點教,點考作文…! 但有問過其他小學中文考幾多課書,多數考6至8課,我哋要考哂一~二册書,共十二課,温詞語好金

醒目開學勳章

bbforever 發表於 16-1-12 10:19
我都唔知呢!我無研究個其他校中文點教,點考作文…! 但有問過其他小學中文考幾多課書,多數考6至8課,我哋 ...
我仔學校今次都考11課,每次都考大約此課數,

但詞語是靠平日的理解,考試前睇下整篇課文.

CALVEN 發表於 16-1-12 10:28
我仔學校今次都考11課,每次都考大約此課數,

但詞語是靠平日的理解,考試前睇下整篇課文.

我會同我仔默番d詞語,嗰到百幾近二百過詞語,尤其第一册d詞語好多唔記得…
唔溫又唔得,因為不供詞填充,錯別字part實出…

回覆:分享: 各出版社的練習深淺

考試季節, 推一推先

回覆:分享: 各出版社的練習深淺

Upup

今年阿女小五呈分試,學校考啲數全部應用題,題目我自己覺得考得唔淺。數學科一直以來要考兩份卷,今年我買咗我自己覺得應用題程度比較深嘅《學林數學 應用題及解題思路》補充俾阿女每晚做啲。如果阿女做得掂呢本,即係代表佢好明,咁佢數學呈分試我就可以好放心喇。但阿女依家仍在努力作戰掙扎中!聽阿女後來講,佢個班全級數學考第一名個同學都係做呢本喎。

我囡仲未有時間溫,功課多

小時了了 發表於 16-5-12 22:29
今年阿女小五呈分試,學校考啲數全部應用題,題目我自己覺得考唔淺。數學科一直以來要考兩份卷,今年我買咗 ...

我仔都有做學林,應用題方面佢係比我學校出得深d,但其餘部份我又覺得學校出得刁鑽小小。。。
如 : 圖形

bbforever 發表於 16-5-12 23:40
我仔都有做學林,應用題方面佢係比我學校出得深d,但其餘部份我又覺得學校出得刁鑽小小。。。
如 : 圖形
...
嘩! 您小朋友間小學考嘅數學都幾深喎.

老實坦白講, 學林個本應用題補充, 好多時第一次睇題目我係唔識做, 好多時要睇埋佢本身有嘅晝圖/線解題目我先至解到題目然後才識做. 我當初選呢本補充係因為每條應用題目都有晝圖/線解題目及教點做, 我用佢嘅方法同阿女一齊研究, 阿女亦學佢嘅晝圖/線解題目去做數學, 好好嘅方法教數學, 呢個唔係好多數學補充有.

回覆 小時了了 的帖子

了解數學, 用畫線, 畫圖, 圈字, 係好有用既方法, 我女自小二開始, 我已用依個方法教佢理解應用題, OK架, so far so good, 不過下年至呈分, 希望佢keep到數學可以舒舒服服咁去拎到高分啦

妹妹頭 發表於 16-5-13 09:34
回覆 小時了了 的帖子
了解數學, 用畫線, 畫圖, 圈字, 係好有用既方法, 我女自小二開始, 我已用依個方法教佢理解應用題, OK架, so far so good, 不過下年至呈分, 希望佢keep到數學可以舒舒服服咁去拎到高分啦

係呀, 原來數學應用題用畫線, 畫圖, 圈字, 係好好嘅既方法, 我都係兩三個月前買咗本學林補充至知及識咋

回覆 小時了了 的帖子

我自己讀中學時, 冇人教, 冇得補習, 自學, 都係用依個方法, 年年數學都第一, 依家阿女都有我D遺傳, 自小識用依個方法, 理解數學應用題絕對冇問題, 連老師都讚佢, 舉一反三

小時了了    發表於 16-5-13 10:42