用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享: 各出版社的練習深淺
樓主: PY-Sing
go

引用:小五上學期分數乘法圖表解題

原帖由 小時了了 於 16-07-08 發表
小五上學期分數乘法
如果學校是英數,用中數補充,對小朋友好唔好?有沒有好方法?

HMmummy 發表於16-7-19 08:04
點解唔買返英數補充,小時鐘同學林都有出

請問各位有經驗的家長,
亞女來緊讀小一, 是普通津校, 想打好小一基礎. 小二插班.
有什麼中英數補品合適小一的小學雞

其實練習同試卷有咩分別?點解要分開列出?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:分享: 各出版社的練習深淺

Thanks for sharing!

回覆:MASAYA 的帖子

有啲小朋友做普通練習同做卷情況完全不同:做練習少壓力,表現出色;但一到限時做卷立即現形,犯上不少「大意」錯 (但在我看來係「發卷瘟」,同發台瘟一樣係壓力做成 )。對付呢類情況同叫發台瘟者多上台一樣,多做卷會有改進。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-07-08+發表我

原帖由 S-Kwok 於 16-07-08 發表
可以分享吓聆聽嘅技巧嗎?
可以分享吓聆聽嘅技巧嗎? x 2🙏🙏

回覆 benjuli 的帖子

平時多聽英文故事,聆聽唔使溫習。

回覆 Doray 的帖子

新加坡教程都有很多英數。不過未買過,唔知深淺。

b3410 發表於 16-7-23 09:49
回覆 Doray 的帖子

新加坡教程都有很多英數。不過未買過,唔知深淺。
用於應付校內考試,我prefer 買番local 出版社。

見到這篇,我的心突一突。原來齋閲讀,未必得,到了高小,還是要做補充練習啊!
小時了了,你覺得什麽時候應該開始做呢?

小時了了  純我女個人需要, 我女小四才開始做練習  發表於 16-7-25 12:01

200904 發表於 16-7-25 11:20
見到這篇,我的心突一突。原來齋閲讀,未必得,到了高小,還是要做補充練習啊!
小時了了,你覺得什麽時候 ...
將能力同考試分開睇,如果考試係要有特定技巧,小朋友通過閱讀掌握唔到,你又想高分,咪要諗下其他方法囉,練習係其中一個可嘗試既方法,如果諗到其他方法其實你都可以嘗試
如果對考試冇乜所謂, 或者小朋友自我貫通考試技巧,其實可以唔需要理會練習,經過三年初小,就會知道小朋友爭左d咩

另外,如果已經冇其他方面需要加強,只欠做卷速度 (做唔切個種),咁做練習應該可以幫到下既
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

低年級,尤其是一年級,考試前練習一兩份測卷,可以比小朋友明白考試係點。平日練習應該唔使啦

之後就要針對性。好的測卷可以知道小朋友的漏洞,然後針對性練習。這些都要家長多關心,先可以了解。再大啲,小朋友掌握自己的學習方法,就輕松了。

考試季節又到,尤其要應付呈分試嘅家長們,加油啊!

小女已中一了, 回首這帖, 當年小四高中時自己買呢個帖內我分享過嘅補充親自操女去考呈分試, 感恩呢啲操卷式補充能為我女收復失地 (尤其中文及數學呢兩科)

小虎與點點    發表於 18-7-11 12:16
sarachk    發表於 18-4-24 10:37

回覆樓主

好有用嘅貼

HMmummy 發表於 16-7-19 08:04
中數深些所以我試過俾自己個做下,  不過小朋友說好唔習慣睇中文題, 慢左又冇心機.  有些高小的補充有中英對照, 我個又係只睇英文,  但英文個邊同平時用開的英數書上的寫法有些不同,  亦試過用星加坡同英國的, 不太貼香港.  所以最後只買番本地英數的算了.

小時了了 發表於 18-4-12 13:56
小女已中一了, 回首這帖, 當年小四高中時自己買呢個帖內我分享過嘅補充親自操女去考呈分試, 感恩呢啲操卷式 ...
我小女現小四,喜歡閱讀但未去到書不離手.中文一般只有70多..剛考完試趺到只有53分

見到你的帖,也會試下每日一篇中文給她做.但就要遲些睡了可能要10:30才能上床.

HaYi 發表於 18-4-13 09:24
中數深些所以我試過俾自己個做下,  不過小朋友說好唔習慣睇中文題, 慢左又冇心機.  有些高小的補充有中英對 ...

請教本地英數邊本多d tricky 題目?我用過Selene 覺得太straight forward 應付不到教淺考深

Ocean419 發表於 18-4-13 10:37
請教本地英數邊本多d tricky 題目?我用過Selene 覺得太straight forward 應付不到教淺考深
...
本地英數老實講冇邊本tricky.  我校冇教深考淺, 只當是多些才料來溫習就OK. 如果你校是教深考淺, 可能真要做下中數 or 星加坡英數(不過要選題目因你細睇同本地同grade 的數唔同topic 又唔同講法)