用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道IB考得好好,但DSE唔好,讀緊嘅家長有乜見解? ...
樓主: sorbi
go

真道IB考得好好,但DSE唔好,讀緊嘅家長有乜見解?

回覆:ozoz 的帖子

你是住將軍澳嗎?

回覆 ozoz 的帖子

謝謝師姐分享.
請問你覺得SC 仔女鍾意"吹水唔抺咀" 係咪好適合LOGOS?

另外, SC 既英文浸入相當多, 上左LOGOS 有無擔心幼稚園學到既英文功力比番哂老師?

有無要出去上英文班增補, 平衡番個EXPOSURE...

回覆 ozoz 的帖子

"至於我小朋友,只有試過1-2次做到10點,原因係未習慣,拖住做而我又讓佢自己承擔後果,經過呢d事件,自此,佢都會放學返屋企就食嘢,睇電視,玩返上課時覺得最有趣嘅嘢,之後就自動開工"

後果是什麼? 學生沒功課交, 老師會怎樣處理?

引用:回覆+ozoz+的帖子 "至於我小朋友,只有試

原帖由 retriever 於 15-08-21 發表
回覆 ozoz 的帖子

"至於我小朋友,只有試過1-2次做到10點,原因係未習慣,拖住做而我又讓佢自己承擔後果, ...
無交功課,佢都試過,老師會寫紙仔貼手冊追交,另外,功課無交會影響'平時分',收成績表時就會見到大後果了。

引用:回覆+ozoz+的帖子 謝謝師姐分享.請問你覺

原帖由 retriever 於 15-08-21 發表
回覆 ozoz 的帖子

謝謝師姐分享.

我諗係家長同學校㚒唔夾重要d,有d家長覺得自己小朋友坐唔定,要紀律嚴d 令佢學會守規,有d家長會覺得坐唔定就應該讀活動教學配合性格。你可以考慮問下用家了解學校教法,係咪同你自己家教合拍,咁就可以學半功倍。英文方面,好多小學英文語境都唔多,到語境多時又有其他原因我個人唔考慮選擇。真道係一間本地小學,我無特別期望語境,我小朋友上英文課全英對答無問題,中文進步好多,英文睇多咗好多書,英文堂有creative writing,老師一步步教,後來佢寫一篇文章時候都好易寫得出,grammar串字呢d當然有排執啦,但佢有動機寫,問題唔大,之但係如果用識串嘅字量黎衡量,我相信未必夠其他學校小朋友多。如果你問我,佢英文有冇退步,我覺得佢係進步嘅,聽同講方面,佢每日同我繼續有eng time,繼續睇明珠台,繼續唔係港式發音。外補,我暫時都無,同學有冇就唔太清楚,我選擇小朋友返學校學,而唔係補習班學定先返學,假如佢真係需要補習,我到時候先會考慮。我街坊小朋友一個升小5,一個小3,個小5小朋友係拎獎學金嘅,佢以前讀屋企附近嘅幼稚園,過去一年,我見佢睇嘅書,英文全部都5-6吋厚,中文都睇好多,我問佢有冇補習,佢話有補樂理因為佢喜歡彈琴,弟弟學踢波因為佢喜歡運動。我有問個姐姐多唔多功課,佢話3年級開始多d嘢做,4年級課程開始轉英文,佢反而覺得中文難d。以上例子,唔代表所有同學,個別例子當參考下啦。

回覆 ozoz 的帖子

謝謝師姐回覆.
唔好意思, 仲有兩, 三個問題.

1. 有無認識其他男仔, 特別SC男仔入LOGOS的情況. 雖知道男仔自控力差很遠, 在LOGOS 比較自由的環境下, 是否能如你女兒一樣自動波學習?

2. 你說到家內ENG TIME, 女兒也KEEP 到不是港式音. 請問你家是否有家長恆常跟孩子說英語?!

3. 你怎樣看11年課程. 當然老師有問我也有吹水. 但想聽聽用家睇法

引用:回覆+ozoz+的帖子 謝謝師姐回覆.唔好意思,

原帖由 retriever 於 15-08-25 發表
回覆 ozoz 的帖子

謝謝師姐回覆.

1,我諗來自邊間幼稚園關係不大,讀sc一樣有非常斯文孩子,一樣有講流利港式口音英文嘅小朋友。呢度同學來自4面8方,各有不同性格,我眼見嘅同學都讀得開心,家長都係講道理,有好多對教育小朋友好有心得,成日分享下點教。至於小朋友會否自動波,除咗小朋友自己本身,我見身邊同學會自動波嘅通常係父母比較識放手類,並非由於小朋友來自邊間幼稚園。

2: 我小朋友比較喜歡英文,我自佢細時都係英文還英文,中文還中文。幼稚園老師教我用eng time時全英文,咁就可以避免撈亂曬中英文,而且亦可以鼓勵佢講多d完整句子,唔好又中又英。到現在,我地都繼續係咁。

3: 11年呢個問題,讀咗一年,我到年尾就感受到老師真係好勤力,課程我可以用小小濃縮黎形容,例如教完平面圖形,下一課會抽2年級嘅立體圖形教,佢地係會掌握到嘅。小朋友可以唔駛外面學定,喺學校學就可以,加上老師用心設計方法去引導佢,慳咗d抄抄背背時間,比較有效率,呢個係初小情況,大d未知。假如小朋友真係有足夠學習能力同技巧,加上有自動波動機,我相信11年無問題。我暫時都唔覺得有需要出去學定更深層次嘢,我情願佢休息多d,夠精神返學專心聽老師講,享受個過程重好。老師係認真地教到臨放summer,考試前執工作紙更深深感受到小朋友喺學校真係做咗好多嘢。11年課程對我小朋友公開試結果係點,我10年後先答到你,現階段我重視個過程同態度多d。

littlefaith 發表於 15-8-20 15:44
一般媽媽,係唔會揀真道㗎。
Anyway,作為真道家長,兼且我同我太太都係HKU畢業,除咗HKU之外,我 ...

想請問一下, 咁如果無諗住去外國升學, 係咪應該選DSE ?
[img align=left]http://i22.photobucket.com/albums/b350/joey--joey/f8c455c3.jpg[/img] 無呀, 我無打你呀~~~

回覆 retriever 的帖子

答嘴
3. 由真道IB成績看來, 11年制沒有問題. 而學生由始至終都愛上學及學習, 有學習自信才是重點.
真道的高中生也守規矩, 不在學校用手機. 這也是學校的成功.

睇完各位既意見, 我好感動, 覺得真道係一間令小朋友自己主動去尋求學識既好學校, 我都好興幸我今年收到真道既offer 信!  希望可以繼續係呢道收到多D關於真道既消息, 為小女兒黎緊11年既學校生活作準備, 謝謝各位!