用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道IB考得好好,但DSE唔好,讀緊嘅家長有乜見解? ...
go

真道IB考得好好,但DSE唔好,讀緊嘅家長有乜見解? [複製鏈接]

真道IB考得好好,但DSE唔好,讀緊嘅家長有乜見解?
考IB的學生並非最叻嘅學生,但出來平均分38.4,和全港中學比較是十分出色的成績;
但DSE 成績就不出眾,只有2位達30分以上......同一學校教出來,為何面對2種不用公開試,有如此大差異?
因為教學法側重IB?

6    0    0    0

回覆:sorbi 的帖子

不用公開試

回覆:sorbi 的帖子

**不同公開試**先啱

好問題!但係教學如果「側重」考試是否也是一個問題?
我諗大部分家長都有考過會考,大家又是否appreciate一味做past paper嘅教學模式?
作為選擇真道的家長,我會覺得真道的教學模式未必完全適合傳統的考試模式。但這又是否不切合現實?
當然升學機會是一個現實的問題,但只不過是一個階段的現實。
我估大部分喜歡真道的家長也同意,人生並没有model answer !

我哋大部分真道家長揀真道,係因為欣賞真道嘅教育理念:重啟發,鼓勵小朋友主動探究,提升求知慾,使小朋友終其一生都熱愛學習,而唔係為咗考試而學習(操練考試係DSE成功不二法門)。

DSE就算考得差,都唔會動搖我哋對真道嘅支持,更何況DSE成績又唔係叫差,只係未如好多Band1學校水平。真道係唔會勸退任何成績差嘅學生,反而有充足嘅補底班俾呢班學生。真道學生係100%升中學,所以無論好醜,都會一齊讀到中五(11年)考IB或DSE,相比好多「汰弱留強」嘅Band1中學,考試方面絕對會輸蝕,但學生對知識追求嘅動力絕對大過著重考試嘅學生。

其實,我都好想當初「慕名而來」考得入嘅小朋友,會因為怕DSE成績一般而quit真道,好讓我哋大把仲係响waiting list等緊嘅弟妹,最後入得返真道。

joyjoyparent    發表於 15-7-19 19:41

就咁睇今年DSE 成績跟舊年成績差不多, 而且今年考IB的人數多舊年一倍, 而且成績有進步. 咁是否整體成績好咗? 有錯請更正.

同意這兩屆 dse 不算差, 只是不夠好吧. 但我不同意因為 dse 學制著重背誦, 操卷. 而真道教法不帶操卷所以成績不算突出.  

老一輩的真道人可能還記得"挑戰嘉年華" 吧? 那是甚麼? 就是期考了, 將期考包裝成遊戲, 並在家長不知情之下進行, (真係考完我都唔知, 係考學生平時識幾多, 唔係睇家長同佢溫幾多) 個仔放學日日都係寫篇daily log就做完, 唔洗10分鐘.  他們那時真的完全無壓力. 後來"挑戰嘉年華"因為受家長壓力下變成預告的考試, 這是多麼令人唏噓的事.

所以第一屆大弟子他們經歷比現在更自由奔放, 更少功課更少壓力更著重啟發的童年.  IB 過去3 屆固然好, 其實第一屆的dse 也是相當好的.  第一屆入8大undergraduate 高達 7 成幾 (唔係講緊符合3322, 係真係入到去大學計).  所以我認為真道式活動教學, 著重啟發不重抄寫仍能考好dse.

好高興大家有着同一理念。希望學校堅手!不要做業績主義嘅操練機器!

武航 發表於 15-7-25 00:09
同意這兩屆 dse 不算差, 只是不夠好吧. 但我不同意因為 dse 學制著重背誦, 操卷. 而真道教法不帶操卷所以成 ...
可惜女兒沒有這麼好玩的“挑戰嘉年華“,我也聽過好似攤位遊戲般,初小孩子在無壓力下考試。
這一年的考試我不想催促女兒,刻意讓她無壓力下應付。

不過自己心中還是緊張的,天真的女兒第一次面對分數。

我也是不同意學習只有追逐分數而已,作為父母,除了正面積極面對“狹窄“的考試範圍,也同時擴展其他女兒有興趣的

範疇。

回覆 武航 的帖子

"嘉年華"我估係"哈佬喂",仲問阿仔要買乜嘢玩?

真道真是以學生為本的學校,對成績未如理想的學生,在小學初期己用上雙倍資源去支持(反而好像未見對優異學生有額外栽培)。校長曾說,學生在學校十一年,如果最終不能入讀大學,學校對不起學生。我相信,校長100%入U率的目標很快會達到。

回覆 bigboyenzo 的帖子

武航 發表於 15-7-25 00:09
同意這兩屆 dse 不算差, 只是不夠好吧. 但我不同意因為 dse 學制著重背誦, 操卷. 而真道教法不帶操卷所以成 ...
"第一屆入8大undergraduate 高達 7 成幾 (唔係講緊符合3322, 係真係入到去大學計).  所以我認為真道式活動教學, 著重啟發不重抄寫仍能考好dse. "

你是指DEGREE COURSE?

那是否指近年差了?

還有一般媽媽們標準是3大, 5大...

retriever 發表於 15-8-20 15:40
"第一屆入8大undergraduate 高達 7 成幾 (唔係講緊符合3322, 係真係入到去大學計).  所以我認為真道式活動 …

一般媽媽,係唔會揀真道㗎。
Anyway,作為真道家長,兼且我同我太太都係HKU畢業,除咗HKU之外,我哋嘅目標之一仲有外國熱門大學,所以唔好以一般媽媽嘅角度嚟量度真道啦。

joyjoyparent    發表於 15-9-6 00:11

littlefaith 發表於 15-8-20 15:44
一般媽媽,係唔會揀真道㗎。
Anyway,作為真道家長,兼且我同我太太都係HKU畢業,除咗HKU之外,我 ...
實事求事咁講, 確實新型直資, 不是一般媽媽的心頭好, 除非是很有看法的媽媽...

好奇一下, 你女兒是否九龍塘某大K 畢業?

昨天SECOND IN, 老師特別澄清, 話因為11年學年, 課程濃縮, 所以都有不少功課和測驗.

似怕家長誤會是HEA 的學校....

retriever 發表於 15-8-20 16:04
實事求事咁講, 確實新型直資, 不是一般媽媽的心頭好, 除非是很有看法的媽媽...

好奇一下, 你女兒是否九龍 …

我兩個小朋友都唔係九龍塘嗰幾間大K畢業,我同我太太都唔buy呢啲大K嘅教育理念。
至於真道,課程當然唔hea,但功課、練習係經過校本設計,著重思考及啟發,避免重覆操練。數量亦較外間一般小學為少,故此小朋友每晚能9:00上床睡覺,是很普遍的事。

回覆 littlefaith 的帖子

我係奇怪老師會澄清...
好似不只我們.

似乎老師介意家長誤會.

是否怕貪舒服的家長誤入?

還是怕家長不了解近年加強功課力度的改變?

引用:回覆+littlefaith+的帖子 我係奇怪老師會

原帖由 retriever 於 15-08-20 發表
回覆 littlefaith 的帖子

我係奇怪老師會澄清...
師弟妹,我小朋友讀咗一年,功課多定小好睇個家長睇法,有同學媽媽嫌功課小,自己加補充練習,亦有同學媽媽晚晚叫救命話小朋友攪唔掂,點解咁多功課。我唔清楚interview時你地傾過乜啦,我諗老師係唔想家長誤會昵間學校係hea讀無功課。至於我小朋友,只有試過1-2次做到10點,原因係未習慣,拖住做而我又讓佢自己承擔後果,經過呢d事件,自此,佢都會放學返屋企就食嘢,睇電視,玩返上課時覺得最有趣嘅嘢,之後就自動開工,每日7點或7點半前完成所有嘢,我都好早放手無貼身跟功課,比d空間佢自己處理,我只係引導下佢。過去一年,我睇到老師花好多心思去教小朋友,令小朋友容易掌握,日日開心返學,笑住返屋企,我小朋友無補習亦無需要。如果講效果,我唔知其他學校程度,我只知我唔駛用鞭,有d知識要記嘅嘢,老師會設計唔同方法令小朋友記得,有時我小朋友會自動背熟,叫我比分佢,佢省咗d時間又多咗閲讀,以前麻麻哋肯睇中文,現在睇多好多,英文閲讀亦更上一層樓,最重要係佢仍然有時間享受閱讀。守規則同德育,我眼見嘅係佢好清楚要留心,守規則先可以為組勝出,如果喺不適當時候做唔適當嘅事,會無分。我唔知10年後會點,始終呢d概念股學校係唔多畢業生例子參考,收生質素同埋公開試成績亦無咁穩定,唔可以同百年老校比較。假如家長睇業績為主要考慮因素,唔好選擇概念股。

引用:Quote:littlefaith+發表於+15-8-20+15:44+

原帖由 retriever 於 15-08-20 發表

好奇一下, 你女兒是否九龍 ...
講到測驗,真係有好多好多,極大部分係突擊,教完一部份就小測,睇下有冇唔識,唔識就快d學返識,每科都有d大測,但平時小測已經知邊d唔識唔熟,平時已經諗方法處理,學返識佢,大測時唔會好擔心。

‹ 上一主題|下一主題