用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果中一成績唔好,有冇可能轉到別校重讀中一啊? ...
樓主: mandy2003
go

如果中一成績唔好,有冇可能轉到別校重讀中一啊? [複製鏈接]

fionakong2008 發表於 15-7-22 09:42
樓主,你小朋友係咪細b?所以有呢個想法呀?我女係細b,我心態有點相似,成績喺佢嗰班中等,未至於留班,但 ...
fionakong2008
全部人得妳最明白我, 我個係超細B

引用:Quote:fionakong2008+發表於+15-7-22+09:42

原帖由 mandy2003 於 15-07-23 發表
但其實去到高小,細b已經不會太影響吧。阿仔小六那年,全級第一的女同學是12月的細b。

引用:Quote:fionakong2008+發表於+15-7-22+09:42

我當然明白,感同身受嘛,你會發覺各方面都係,學業運動社交能力情緒管理,每當下一學年做同一件事,或者學一樣嘢,好多嘢比低一年同學優勝,個心就不斷怪責自己。其實初小至小四我有好幾年每年都求過班主任比我女留一年,但唔成功。都係嗰句啦,當十個細b九個考到狀元都好,我女係第十個囉

回覆 fionakong2008 的帖子

其實要留班都好難, 除非全級考最尾個2,3個, 讀得官津直資,用得納稅人D錢, 都好難留班

MariaTsui 發表於 15-7-22 15:58
如果真的要留,我寧願高中留,就選科後發現不是興趣所在,可以重讀中四再選科,或者中五重讀打好個底,最後DSE ...
如果高中可以重讀, 我都想啊!  不過我諗重讀好難, 因為要用納稅人D錢重讀, 好難過到教署同學校果關。

引用:Quote:MariaTsui+發表於+15-7-22+15:58+如

如果高中可以重讀, 我都想啊!  不過我諗重讀好難, 因為要用納稅人D錢重讀, 好難過到教署同學校果關。  ...
中學仍有留班機制,不達升班要求是有機會留班,小學可以,中學一樣可以有一次機會,當然不想用啦!

引用:回覆+fionakong2008+的帖子 fionakong2008

回覆 fionakong2008 的帖子

囝囝學校不只2-3人留班,識得某B1中學,上年中一全級都有9個留班,可能這幾年少左學生。

回覆:如果中一成績唔好,有冇可能轉到別校重讀中一啊?

超細B即係幾月份出生的?

回覆:mandy2003 的帖子

如果?即係未試已經驚失敗?對他咁無信心?中一讀不黎,只可找間低几級升S2,中一有位都留給成績好的叩門生,點會留給你,或者去間無人願去的直資可能有機會。當升不上轉校已是7月初的事,正常插班位要五六月申請的。

引用:超細B即係幾月份出生的? +

原帖由 qzwg 於 15-07-24 發表
超細B即係幾月份出生的?
十二月份我兩女都係十二月B,大女仲係聖誕B小學的確較輸蝕

‹ 上一主題|下一主題