用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果中一成績唔好,有冇可能轉到別校重讀中一啊? ...
go

如果中一成績唔好,有冇可能轉到別校重讀中一啊?

我小朋友想入讀一BAND 1 中學,但我驚佢讀唔來,要重讀,

如果真係讀唔來,唔知到時可否揾到另一間低BANDING 一點的收佢重讀中一呢?

在原校重讀中一好冇面

回覆 mandy2003 的帖子

唔知教署俾唔俾呢?

回覆:如果中一成績唔好,有冇可能轉到別校重讀中一啊?

樓主意思是B1中一跟唔上,去另一間低Banding重讀中一

这样應選適合小朋友能力的中學, 好过唔得時煩惱轉校,
況且中一多數會留班, 好少見轉校

引用:我小朋友想入讀一BAND+1+中學,但我驚佢讀

原帖由 mandy2003 於 15-07-16 發表
我小朋友想入讀一BAND 1 中學,但我驚佢讀唔來,要重讀,

如果真係讀唔來,唔知到時可否揾到另一間低BANDI ...
如孩子非b1而硬入b1,入倒都未必一定係好事,入到b1學校包尾陪跑,孩子自信心全失,就算比間1A校你都已經冇晒義意啦!
樓主為何想入b1先?小朋友又是否b1學生?如果只為想入英文班,中中亦有英文班,甚至有部份b2直資都係英中。個人意見最重要係程度要適合小朋友,只要讀得開心有自信,能吸收所學,就算b2一樣可以入大學。

回覆:mandy2003 的帖子

唔系b1成績先選b1學校?

又或者倒轉想,現在選一間BAND2 頭學校讀中一,如果成績好,可否轉到另一間BAND 1 學校重讀中一啊? 教署俾唔俾㗎?

王家爸爸  如果成績好,點解要重讀中一?  發表於 15-7-22 16:43
wonglily  係咪一定要在B1中學考到第一先升班。  發表於 15-7-22 07:44

引用:又或者倒轉想,現在選一間BAND2+頭學校讀中

原帖由 mandy2003 於 15-07-22 發表
又或者倒轉想,現在選一間BAND2 頭學校讀中一,如果成績好,可否轉到另一間BAND 1 學校重讀中一啊? 教署俾 ...
我唔明點解一定要重讀中一

樓主一心想小朋友讀B1中學,其實小朋友屬Banding幾?!?配對是很重要的。

就算B1中學,成績不是最差,只要達升班標準,科科50分,可能家長不滿意成績,但都可以升班。

如果由B2中學插班B1中學,通常都是全級頭幾名才有機會插班成功。

你可以在ek參考其他post.

回覆:如果中一成績唔好,有冇可能轉到別校重讀中一啊?

樓主,你小朋友係咪細b?所以有呢個想法呀?我女係細b,我心態有點相似,成績喺佢嗰班中等,未至於留班,但又覺得唔太公平,因相信小朋友各方面如能重讀一年能表現更好做中上嗰班,更能打好基礎,所以我都有想過升f.2時希望轉校直資f.1!

回覆:fionakong2008 的帖子

细唔细B無关係吧!最緊要学習態度!
我仔12月生,小三至初中都是中上成績。
(不過,佢都係懶)

引用:细唔细B無关係吧!最緊要学習態度! 我仔12

原帖由 hw1115 於 15-07-22 發表
(不過,佢都係懶)
我都同意,細B在初小時有點影響,但去到高小,大B已沒有優勢,何況中學。

hw1115 發表於 15-7-22 13:46
(不過,佢都係懶)
是的細B, 唔关係, 學習態度問題
囡囡嘅小學同學都係細B女,
佢由小二到小六都係維持全級頭三甲, 最后升SMC
仲KEEP 得住呢

回覆:mandy2003 的帖子

寧願原校重讀
學校banding連帶校風、同學質素、老師的教學深淺
學校對學生影響好大
人人都想入banding好的學校
你這個想法太吃虧了吧

回覆:MariaTsui 的帖子

最搞笑的係好多媽咪都在低班留班。
當年我仔讀N1,1月返学,4一5月停課(沙士),個老師叫我重讀N1,我心諗係都高中先算啦!

hw1115 發表於 15-7-22 15:09
最搞笑的係好多媽咪都在低班留班。
當年我仔讀N1,1月返学,4一5月停課(沙士),個老師叫我重讀N1,我心諗係 ...

如果真的要留,我寧願高中留,就選科後發現不是興趣所在,可以重讀中四再選科,或者中五重讀打好個底,最後DSE衰左重考,或讀其他,再考大學......

引用:樓主,你小朋友係咪細b?所以有呢個想法呀

原帖由 fionakong2008 於 15-07-22 發表
樓主,你小朋友係咪細b?所以有呢個想法呀?我女係細b,我心態有點相似,成績喺佢嗰班中等,未至於留班,但 ...
我都明白好多細b什至超細b可以好叻好叻追得上,但問題係我女唔係吖嘛,以佢咁嘅成績,中四選科以名次優先選,我女只可以排好後選人地選剩嘅科,基本上過咗成個中一,佢真係學期尾先識發力,數學追咗6x/200分。我只可以話佢咩都慢人半拍

fionakong2008 發表於 15-7-22 16:10
我都明白好多細b什至超細b可以好叻好叻追得上,但問題係我女唔係吖嘛,以佢咁嘅成績,中四選科以名次優先選 ...

我明白有些小朋友是比較慢,我一對仔女,哥哥很容易就跟到,雖然不是最TOP,但都可以中上,仍有進步空間,在中四選科上,我都不是太擔心,但妹妹是比較慢,所以在選中學時,就不可以選太谷的學校,我驚她虛不受補,所以配對真的很重要.

mandy2003 發表於 15-7-22 07:19
又或者倒轉想,現在選一間BAND2 頭學校讀中一,如果成績好,可否轉到另一間BAND 1 學校重讀中一啊? 教署俾 ...
唔係教署俾唔俾既問題?反而要考慮小朋友既感受,會唔會令小朋友感覺自卑,甚至放棄而毀左小朋友既一生。

mandy2003 發表於 15-7-22 07:19
如果係一間BAND 2 頭學校讀中一,成績好(例如考前三),其實可以考慮轉到一間BAND 1 中或尾既學校讀中二。唔使留班。

引用:又或者倒轉想,現在選一間BAND2+頭學校讀中

原帖由 mandy2003 於 15-07-22 發表
比係我如果響b2頭成績好又讀得開心有自信,我就唔會轉去b1尾 (除非係中文班),其實大家目標都係選科同入大學,就算係b2一樣有學生以標青成績入大學,唔一定b1先有。