用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選一間發揮優點學校還是選一間能改善缺點學校 ...
樓主: 巴士
go

選一間發揮優點學校還是選一間能改善缺點學校 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:選一間發揮優點學校還是選一間能改善缺點學校

睇下咩優點咩缺點。以我仔為例優點轉數快缺社交差,如果學校唔理社交,大個幾叻都無用

Yeahp  can't agree more, depending on what is the strength and weakness  發表於 15-7-17 09:34

只是幼稚園生,為何这麼早便認定孩子的能力孰優孰劣??

莫說仍是幼兒,就是小學至初中生,他們的能力仍是变化萬千,太早定論孩子的性格、優/缺點或興趣喜好,根本是抹煞了孩子的機會

引用:睇下咩優點咩缺點。以我仔為例優點轉數快缺

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-17 發表
睇下咩優點咩缺點。以我仔為例優點轉數快缺社交差,如果學校唔理社交,大個幾叻都無用

...
有point!

要考慮benefit vs risk, 放一個靜的小孩在一羣好活潑多言的同學,究竟會變成其他人一樣或更withdrawn, 就要睇做化了。
當然,如有學校出名有教無類,什麼類型學生都能化腐朽為神奇,又唔同講法。

如果傳統學校太著重分數及成績,缺乏表達力、創意及社交能力的訓練,將來難以與非傳統學生比較;事實上,香港向高增值產業發展,有關方面的要求也越來越高。

正所謂江山易改,品性難移。孩子有自己的路,何不欣賞他們的長處和接受他們的短處

無錯,缺點要睇邊方面,基本野當然要改,但你話佢內向怕事少說話,呢啲大部份係性格問題吧,強迫佢改,連性格都要扭轉,會唔會太那個,發揮優點同時,機會大,自信心都會多,經驗多就可以慢慢有改變,我認為缺點不1定改得好,但優點當然要盡力發揮,

小朋友未定型, 好容易隨環境/朋輩改變, 反而我著眼未來社會要什麼人才? 那種學校可以培養global citizen /leadership?

我覺得要兩全, 孩子在一間可以"容納不足"的學校就最好, 我自己定義不足不是缺點, 同教養未必有關, 而是本身能力天生在此方面弱, 未必可即教即改.

一間學校可以容納不足, 小朋友可以有時間慢慢改善, 而在其它擅長的地方有發揮, 自信同自理都會有較明顯的改善.   

引用:小朋友未定型,+好容易隨環境/朋輩改變,+反

原帖由 Yeahp 於 15-07-17 發表
小朋友未定型, 好容易隨環境/朋輩改變, 反而我著眼未來社會要什麼人才? 那種學校可以培養global citizen /l ...
慧眼遠見不是人人都有,不由得又要提提板主的港同!

我相信有啲小朋友可以強迫出來, 好似間學校要人人都講野, 小朋友可以唔講嗎?
不過我都信強迫可能產生反效果, 就係唔喜歡上學, 所以好難講, 要看小朋友了

我都諗緊呢個問題

要㨂活動教學,自主學習一點發揮她長處?還是傳統教學令佢改善短處?

樓主,之前睇過一本書,Tom Rath 的 Strengths Finder,可能對你有幫助呢!

引用:選一間能發揮小孩的優點學校還是選一間能改

原帖由 巴士 於 15-07-16 發表
選一間能發揮小孩的優點學校還是選一間能改善他的缺點學校?
我都有此優慮

‹ 上一主題|下一主題